”Vastuuvapauslauseke”

Tämänhetkinen kiperä kansainvälinen ja suomalainen hengellisen kentän keskustelu huomioonottaen pieni sivuhuomautus lienee paikallaan:

Laaja-alaista lukemista ja tiedon suodattamista

… kyllä se voi olla harhaoppia…

Aikataulujeni puitteissa luen laaja-alaisesti hyvin erilaista hengellistä kirjallisuutta.

Lukemistooni kuuluu myös henkilöitä, joiden kanssa jotkut toiset ovat eri linjoilla (ja usein myös heitä, joiden kanssa itsekin olen eri linjoilla) – ja joita jotkut pitävät harhaoppisina (ovat he sitten ”hairahtuneet” menestysteologiaan, edustavat emerging churchia, laitoskirkkoa – tai jotain muuta). Raamatun opetuksen mukaan otan opetuksesta sen, mikä on hyvää ja rakentavaa, mihin voin hyvällä omalla tunnolla yhtyä.

Käytän rinnakkain useita raamatunkäännöksiä, koska yksikään käännös – hyvästä yrityksestäkään huolimatta – ei käännä toista kieltä täydellisesti (siitä yksinkertaisesta syystä, että sama sana voi merkitä monen monta asiaa).

…elämä harvoin on yksioikoista tai mustavalkoista…

Matkan varrella olen oppinut, että hyvin harvoin elämä on mustavalkoista. Hyvä ja huono, rakentava ja murentava kietoutuvat usein hämmentävällä tavalla yhteen. Olen tästä kertonut elämästäni hämmentäviä esimerkkejä, kuten sen, kuinka eräs – myöhemmin epäsoveliaasta käytöksestä ”kiinnijäänyt” – pastori mullisti opetuksellaan rukouselämäni ja  kuinka parannuin hengellistä valtaa väärinkäyttävän pastorin tilaisuudessa, jne.

…varovaisuutta…

Tästä olen oppinut varovaisuuden. Hyvä ja oikeaan osunut opetuskaan ei ole takuuvarma merkki siitä, että henkilöllä on kaikki ok kaikilla elämänalueilla. – Pyrin mahdollisuuksien mukaan taristamaan henkilöiden ja heidän opetuksensa taustat, mutta toiselle puolelle maailmaa matkustaminen ja perusteellinen tutkivan journalistin työ ei ole minulle mahdollinen. Näin ollen – lainatessani jonkun tekstiä tai opetusta – en ota kantaa hänen opetukseensa kokonaisuudessaa ja elämänsä skaalaan, vain siihen, mikä on tiedossani.

…yksityishenkilö – vastikkeetta…

Kirjoitan yksityishenkilönä ts. mikään taho, seurakunta tai uskonnollinen viitekehys ei edellytä minua kirjoittamaan enkä hyödy tästä tekemisestäni taloudellisesti enkä muutoinkaan.

…kunnioitusta, kiitos…

Pyrin kunnioittamaan eri tavoin uskovia ja ajattelevia henkilöitä. Ammattietiikkaani kuuluu myös se, että en nimittele, hauku tai vihjaile. – Koetan tiukoissakin tilanteissa säilyttää rakentavan keskustelun sävyn.

Toivon myös sinulta lukijana kunnioitusta myös siinä suhteessa, jos (kun) käytän samoja termejä tai lainauksia, joita sinä pidät vääränä opetuksena tai peräti harhaoppina, että et automaattisesti liitä minua listaasi ”harhaoppinen nro 101”. ❤

Rakentavan keskustelun ja kommentit otan mielihyvin vastaan. ❤

Toivottelee Pauliina Kuikka

%d bloggaajaa tykkää tästä: