Narsismi hengellisessä kentässä

Liioittelematta CV:ssäni voisi lukea

45 vuoden kokemus narsisteista.

Opittuani tunnistamaan narsismin alkoi vyyhti ympärilläni selvitä: Olen elänyt narsistien kirjon ympäröimänä lapsuudesta saakka. Tämä lienee yksi syy siihen, että myöhemmissä elämäni valinnoissa päädyin narsistisiin ihmissuhteisiin ja  yhdessä elämänvaiheessa uskonyhteisöön, jossa vallankahvaa piti narsisti. Tästä vaiheesta olen koonnut kirjoituksia blogiin ”Narsistin narussa”

Seurakuntaan kotiutunut narsisti saattaa ajoittain saada jalkansa kunnan tai kaupunginvaltuusstojen oven väliin, koska tietty yhteisö on hänet jo hyväksynyt.

 • ”Ennen olin parkettien partaveitsi…”
 • ”Ennen varastin veljeni asunnosta puhelimen…”
 • ”Ennen tappelin vahtimestarin kanssa…”

Kääntymys- ja uskoontulokokemuksen yhteydessä nämä asiat ovat ihan tosia. Sen sijaan narsistin kohdalla usein vain kameleontin muuntautuminen uuteen ympäristöön. Narsisti harvoin, todella harvoin, oikeasti muuttuu. Hän vain mukautuu ympäristöönsä.

Sinällään on ihan kunnioitettavaa, että rikollinen tai juopotteleva elämäntapa jäävät. Ongelma on siinä, että narsisti tuppaa siirtämään toimintamallin uuteen ympäristöön, vaikkapa seurakuntaan. Jotta tämä onnistuu, narsistin täytyy omaksua yhteisössä toimiva viitekehys. Voit lukea lisää artikkelista ”Mikä seurakunnassa viehättää narsistia?”Voit lukea lisää artikkelista ”Narsismin hengellinen puoli”

Ilmiöiden äärellä ajauduin hyvin syvään kriisiin. Kysyin:

”Mihin voi enää uskoa, kun uskottavimmaltakaan kuulostava tai näyttävä, ei ollut uskomisen arvoinen?”

Tein sen, minkä monet tekevät vastaavassa tilanteessa:

Heilahdin heilurin tavoin toiseen ääripäähän. Kavahdin kaikkea karismaattista ja pidin helluntalaisia hihhuleina (vaikka totta puhuen, ilmiöt, joita näin eivät tapahtuneet helluntalaisuuden piirissä… Näin mieleni asiat kuitenkin yhdisti…). Voit lukea lisää artikkelsita ”Uskon selviytymisohje”

Narsismi kannattaa pitää mielessä yhtenä selitysvaihtoehtona hengellisen kentän kummajaisia katsellessa. Jos näkemämme takaa löydämme oikean syyn, kuvio alkaa avautua oikein: Narsisti välineellistä Pyhän(kin)

 • Narsistille usko, periaate, arvot, tms. ovat välineitä päästä tavoitteeseensa, oli hänen päällimmäinen tavoitteensa valta, raha, kunnia, näkyvyys, tms.
 • Narsistista sanotaan, että hänellä ei ole omaatuntoa. Näin ollen hän kykenee häikäilemättömästi käyttämään Pyhää omiin tarkoitusperiinsä. Voit lukea lisää artikkelista ”Anna ihmisille aihe uskoa”

Oikeastaan tuollaisen yhteisön tunnistaa ajan kuluessa siitä, että sen ympärillä alkaa olla enemmän tai vähemmän pudokkaita, niitä jotka ovat yhteisöstä jääneet syrjään. Kysymys ei ole ensisijaisesti kylmyydestä tai penseydestä, jolla yhteisössä mieluusti asia selitetään, vaan siitä että pudokkaat on tavalla tai toisella pakotettu pesän reunan yli. ”Kylmyys” ja ”penseys” voi olla heijastusvaikutus koetusta kaltoinkohtelusta joko suoraan pettymyksen seurauksena tai koko ruljanssin aiheuttamana väsymyksenä. Löydät artikkelin ”Pelokas, penseä pudokas” täältä.

Mikä neuvoksi?

Minua ovat paljon auttaneet eteenpäin hyvin tavalliset asiat:

 • Se, että joku on jaksanut kuunnella ihmettelyäni ja yritystäni hahmottaa asiat.
 • Se, että joku on ottanut kokemukseni vakavasti.
 • Se, että olen nähnyt aitoa ja tervettä hengellisyyttä.
 • Se, että olen kokenut ”narsistivapaan alueen” eli ihmisiä, joiden kanssa minun ei ole tarvinnut olla varuillani sen suhteen, onko heillä ketunhäntä kainalosaa.
 • – Ja ennen muuta henkilökohtainen uskon suhde Jeesukseen, Raamatun lukeminen ja rukous.

Löydät lisää narsistiaiheisia kirjoituksia laittamalla sivun hakukenttään sana narsimi tai käymällä läpi narsismikategorian.

 

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

2 vastausta artikkeliin “Narsismi hengellisessä kentässä

 1. Löysin sinut aivan tältä istuimelta ja olen ollut juuri kertomasi narsistin kanssa naimisissa 47 v olen lohdutettu ja mietteliäs että on muuitakin kanssa kulkevia tulin uskoon 35 vuotta sitten

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: