Kestävä kehitys Jumalan valtakunnassa

Lukemani raamatunjaekokonaisuuden äärellä pohdin sitä, miten jakeita kannattaa tarkastella osana kokonaisuutta. Näin luetusta muodostuu kokonaiskuva.

Olen alla olevan kohdan äärellä törmännyt 3-4 jaotteluun, jossa käsitellään erikseen

  • Ahdasta ja avaraa porttia sekä kapeaa ja laveaa tietä
  • Vääriä profeettoja ja hedelmää
  • Tietä taivasten valtakuntaan
  • Rakentajavertausta

Menkää sisään ahtaasta portista. Monet menevät avarasta portista ja laveaa tietä, mutta se vie kadotukseen. Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään, ja vain harvat löytävät sen!

Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia. Hedelmistä te heidät tunnette. Eihän orjantappuroista koota rypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita. Hyvä puu tekee hyviä hedelmiä, huono puu kelvottomia hedelmiä. Ei hyvä puu voi tehdä kelvottomia eikä huono puu hyviä hedelmiä. Jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, kaadetaan ja heitetään tuleen.  Hedelmistä te siis tunnette heidät.

Ei jokainen, joka sanoo minulle: ’Herra, Herra’, pääse taivasten valtakuntaan. Sinne pääsee se, joka tekee taivaallisen Isäni tahdon. Monet sanovat minulle sinä päivänä: ’Herra, Herra! Sinun nimessäsihän me profetoimme, sinun nimessäsi me karkotimme pahoja henkiä ja sinun nimessäsi teimme monia voimatekoja.’ Mutta silloin he saavat minulta vastauksen: ’En tunne teitä. Menkää pois minun luotani, vääryydentekijät!’

”Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan, on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle. Alkoi sataa, tulvavesi virtasi ja myrskytuuli pieksi taloa, mutta se ei sortunut, sillä se oli rakennettu kallioperustalle. Matt. 7: 15-24

Mitä tapahtuu, kun jakeet lukee kokonaisuutena? (ja sisällyttää luettuun sekä edeltävät että seuraavatkin jakeet)

Kaksi porttia, kaksi tietä

Jaekokonaisuudessa Jeesus asettaa kuulijan (ja nyt lukijan) eteen kaksi porttia ja kaksi tietä. – Herätyskristillisissä piireissä

  • olemme tottuneet ajattelemaan asiaa nk. Jeesuksen vastaanottamisen näkökulmasta,
  • olemme saattaneet tottua ajattelemaan asiaa myös nk. parannuksen ja pyhityksen näkökulmasta ts. että synti on jätettävä ”portille” ja jatkettava eteenpäin ilman synnillisiä asioita tai tottumuksia.
  • Kolmantena näkökulmana jakeiden äärellä minulle avautui kuuliaisuuden näkökulma:

Kuuliaisuus ja kestävä kehitys taivasten valtakunnassa

… joka sanoo Jeesukselle: ”Herra, Herra”, pääse taivasten valtakuntaan. Sinne pääsee se, joka tekee taivaallisen Isän tahdon.

Jeesus jatkaa ja vertaa Hänen sanojensa kuulemista ja niiden mukaan tekemistä järkevään rakentajaan, joka rakensi talonsa kalliolle. Luonnonmullistusten keskellä talo kesti, koska se oli kalliolle rakennettu.

Jeesus kärjistää opetuksensa mieleenpainuvasti: Hän vertaa ei-kuuliaisia (siis: tottelemattomia) vääryydentekijöihin ja lainrikkojiin, ts. niihin, joilla joko ei ole lakia tai jotka jättävät lain huomioimatta tai suorastaan ja törkeästi rikkovat lakia. – Tuon on täytynyt kuulostaa rajulta erityisesti niiden korvissa, joille Laki oli kaikki kaikessa ja jotka koettivat noudattaa lakia prikulleen.

Aikamme muotisana on kestävä kehitys. – Taivaan valtakunnan näkökulmasta ”kestävä kehitys” merkitsee Jeesuksen sanojen kuulemista ja niiden mukaan tekemistä (mikä samalla merkitsee Isän tahdon tekemistä). Elämän kestävä perusta voi olla ja levätä yksinomaan tuolla perustalla.

Profetiat, ihmeet, vapautumiset, parantumiset ja voimalliset teot/voiman ilmentymät – tai ulkonainen kuuliaisuus Jumalan käskyille – eivät ole ensisijainen merkki Jumalan mielenmukaisesta elämästä, vaan rakkaudesta kumpuava kuuliaisuus Jeesuksen sanoille ja Jumalan tahdon toteuttaminen.

Alun perin julkaistu 4.5.2018

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: