Kun kirjoitat, muista ainakin nämä kaksi asiaa

Luin illan suussa asiantuntevan oloista artikkelia. Aihe oli kiinnostava ja ajankohtainen. Jaksoin lukea kaksi ensimmäistä kappaletta ja ajattelin:

Olkoon. Palaan tähän paremmalla ajalla ja vireystasolla.

1. Kirjoita yksinkertaisesti

Vaikka olen tottunut lukemaan tieteellistä tekstiä ja monimutkaisia ajatuskulkuja, lukemiseni tyssäsi tekstin monimutkaisiin lauserakenteisiin. Päivän jäljiltä väsyneet aivoni eivät yksinkertaisesti jaksaneet selvitellä kirjoittajien sinänsä asiantuntevaa ajatuksenkulkua. Artikkelin kirjoittajat kompastuivat omaan nokkeluuteensa. Artikkeli on minulta edelleen lukematta.

2. Unohda tai selitä ammattitermit

Tuurasin paikallislehden toimittajia heidän vapaaviikonloppuinaan. Ajoittain päädyin kirjoittamaan aiheista, jotka eivät olleet ominta osaamisaluettani, kuten vaikkapa susikiintiöistä tai rajamuodollisuuksista.

Tietämättömyyteni tunnustaen väänsin – usein haastateltavan tai muuten asian tuntevan henkilön  kanssa –  vaikeasta aiheesta rautalankamallia yrittäen ymmärtää, mistä oli kysymys. Löytöni purin jutuksi paikallislehteen. Seuraus oli mieltä lämmittävä palaute kylän pinnasta:

Kirjoitat ymmärrettävästi. Minäkin ymmärsin sen jutun.

Asiantuntijalta asiantuntijalle tarkoitetulta tekstiltä edellytetään ammattisanaston käyttöä ja ymmärtämistä. Silloin kun kirjoitetaan muille kuin pelkästään alan asiantuntijoille, ammattisanasto kannattaa unohtaa – tai ainakin selittää.

Yksinkertaisesta lauserakenteesta ja ammattisanaston välttämisestä tai ainakin avaamisesta seuraa selkeä hyöty: Saat viestisi todennäköisemmin perille, koska lukija

  • jaksaa lukea kirjoittamaasi – ja myös
  • ymmärtää kirjoittamaasi paremmin

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: