family-reunionpotluck

Henkilökuvia

Monen vuoden tauon jälkeen aloittelin uudestaan freelancerin uraa. Päätoimittaja kysyi, mistä tykkään kirjoittaa kaikkein eniten.

Henkilökuvia. Niitä olen kirjoittanut vuosien mittaan monia.

Ensimmäisellä juttukeikallani minua odotti silloin muistaakseni 35-vuotias shetlanninponi, jokaiselle pienen maalaiskunnan hevosista kiinnostuneelle viimeisen parinkymmenen vuoden ajalta tuttu. Varmastikin tämän vuoksi jutusta tuli paikallislehden nettiversion luetuin artikkeli.

Pimeäkuvausta

Kun teidän vahvuutenne on pimeäkuvaus, voisitteko..? Toinen ammattikuvaaja kyselee meitä ”virka-avuksi”, koska hänen kalustonsa on kohteeseen riittämätön.

Näillä sanoilla meitä on kutsuttu haastaviin kuvaustilanteisiin, ajoittain oikeasti pilkkopimeään. Tässä nimenomaisessa tilanteessa päädyn  virittelemään salamakalustoa pilkkopimeään – ja saan kuin saankin kuvattavat kohteet näkösälle – hyvässä valossa.

Salaisuutemme on hyvä salamakalusto ja taito käyttää kalustoa.

Erilainen joulu

Paikallislehdessä joulun ja uudenvuoden välillä oli juttupulaa. Pohdin asiaa hetken. Jouluaattona olin töissä niin kuin seurakunnan työntekijältä voi odottaakin.

Kuka muu on töissä jouluna?

kyselin mielessäni. Niin päädyimme jouluaattona läheiselle raja-asemalle rajavartiolaitoksen auton kyytiin.

Bonuksena vielä:

Haastavin juttu ikinä

Pimeäkuvausosaaminen on vienyt tien myös tilanteisiin, jotka eivät välttämättä ole aivan oma vahvuus – vaikkapa kirjoittamaan riistanhoidosta. – Tutuksi tulivat muun muassa susikiintiöt ja muut riistanhoidon erityisyydet, joista pohjatietoni entuudestaan olivat varsin hatarat, kun en asian kanssa ole liiemmin ollut tekemisissä.

Jutun jälkeen kylän pinnasta tuli palaute:

Minäkin ymmärsin sen jutun. – Sinulla on taito kirjoittaa ymmärrettävästi.

Ilmankos… Jouduin  nimittäin vääntämään asian itselleni rautalangasta ja sitten selitin asian lukijalle – samalla tavalla rautalangasta vääntäen.

Mielestäni kysymys on ammattitaidosta: Osasin kirjoittaa itselle hyvinkin vieraasta aiheesta, kun kysyin oikeat kysymykset. Bonuksena syntyi artikkeli, joka avautui myös toiselle asiaan perehtymättömälle.