Omatoimimatka (osa 9): Hermon

Banias-putouksilta matka jatkuu toista reittiä Hermonille. Ohitamme puomin, jota valvovat sotilaat. Olemme kiitollisia Kiasta, joka jaksaa kiskoa yhä vain ylemmäksi rinnettä myötäilevää tietä. Moottorista huomaa ilman ohenemisen.

Hermonilla ajatellaan olevan nk. kirkastusvuoren.

Saavumme perille. Suurikokoinen lumiukko näyttää hassulta sulalla rinteellä. Samoin rinneauto. – Hyvinä talvina Hermonilla pääsee laskettelemaan.

Meidän lisäksemme Hermonilla on auto, joka on valuttanut jäähdytysvedet alleen. Auton omistaja, Joshua, on saamaisillaan paikalle apua – kunnes saa tietää, että sotilaat ovat sulkeneet rinteessä olevan puomin. Hermonille ei pääse. Alaspäin kylläkin.

Hermon.jpg

Lupaamme viedä Joshuan pois Hermonilta. Joshua kertoo mielenkiintoisista kohteista Israelissa. Yksi osuu miltei reittimme varrelle. Kyynelten laakso. Paikka, mistä tuli Jom Kippurin sodan näyttämö 1973.

Kipuamme pitkin Golanin kukkuloita vaikuttavalle sotanäyttämölle. Kuulemme kaiuttimista ihmeellisistä ihmeellisemmän tarinan: Syyrialainen komentaja oli nähnyt rivin enkeleitä, jotka pitivät toisiaan kädestä. Syyrian tankit eivät kyenneet etenemään.

Ilman tuota tapahtumaa, liehuisiko paikassa Israelin lippu.

Sota tuntuu etäiseltä katsellessa edessä avautuvaa peltomaisemaa ja laiduntavia eläimiä. – Ja toisaalta se on edelleen lähellä: Kuulemme Syyrian puolelta tykkien jylinän.

OZ77 - Valley of Tears

Palaamme Tiberiakseen. Pysäköintipaikka, jonne normaalisti olemme saaneet automme soi Israelin kansallislaulu. Seuraavana aamuna kuulemme, että kentällä vietettiin muistotilaisuutta kahden Libanonin rajan pinnassa kadonneen sotilaan muistolle.

DSC_8731.jpg

 

Vastaa