Omatoimimatkalla Israelissa (osa 7): Autuuksien vuori

DSC_8259.jpg

Seitsemäntenä matkapäivänä olemme suuntaamassa tien päälle Tiberiaan majoituksesta. Läheisellä pysäköintipaikalla kohtaamme kaupungin työntekijän, joka kertoo, että illalla meidän pitäisi viedä auto jonnekin muuanne. Kenttä, jossa pysäköintipaikka sijaitsi, on varattu sotilaille.

Gennesaret, ”Autuuksien vuori” ja Hermon kutsuvat. Lähdemme matkaan mieli täynnä kysymyksiä. Mitä ihmettä on meneillään?

Autuuksien vuori

Tien varren kyltti opastaa meidät perille paikkaan, jonka ajatellaan olevan vuori, jolla Jeesus opetti opetuslapsiaan ja kansaa. Puhe on saanut nimen vuorisaarna ja vuori puolestaan Autuuksien vuori johtuen Vuorisaarnan autuaaksijulistuksista.

vuorisaarna.jpg

Paikasta, jossa Jeesus kyseisen puheensa piti, ei olla täysin varmoja. Paikka, jossa seisomme, on yksi vaihtoehto. Vuorella sijaitsee italialaisten vuonna 1937 rakentama kirkko. Kirkon kahdeksan kulmaa symboloivat Jeesuksen autuaaksijulistuksia. Autuaaksijulistukset voi lukea kirkon lasi-ikkunoista latinaksi. Lattian marmorissa puolestaan löytyy seitsemän hyvettä mosaiikkeina: usko, toivo, rakkaus, oikeus, ymmärtäväisyys, urhoollisuus ja kärsivällisyys.

Kirkon puutarhan kappeleissa vietetään hartaushetkeä. Toisaalla oppilasryhmä lukee Vuorisaarnaa opettajansa johdolla.

”Autuaita ovat hengessään köyhät,
sillä heidän on taivasten valtakunta.
Autuaita murheelliset:
he saavat lohdutuksen.
Autuaita kärsivälliset:
he perivät maan.
Autuaita ne, joilla on vanhurskauden nälkä ja
jano:
heidät ravitaan.
Autuaita ne, jotka toisia armahtavat:
heidät armahdetaan.
Autuaita puhdassydämiset:
he saavat nähdä Jumalan.
Autuaita rauhantekijät:
he saavat Jumalan lapsen nimen.
Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden vuoksi vainotaan: heidän on taivasten valtakunta.Autuaita olette te, kun teitä minun tähteni herjataan ja vainotaan ja kun teistä valheellisesti puhutaan kaikkea pahaa. Iloitkaa ja riemuitkaa, sillä palkka, jonka te taivaissa saatte, on suuri. Niinhän vainottiin profeettojakin, jotka elivät ennen teitä. Matt. 5: 1-12

Paikkaan on yhdistetty myös kylväjävertaus ja lähetyskäsky.

Me suuntaamme katselemaan vuorelta avautuvaa näkymää.

— Katsokaa kedon kukkia, kuinka ne nousevat maasta: eivät ne näe vaivaa eivätkä kehrää.  Minä sanon teille: edes Salomo kaikessa loistossaan ei ollut niin vaatetettu kuin mikä tahansa niistä. Kun Jumala näin pukee kedon ruohon, joka tänään kasvaa ja huomenna joutuu uuniin, niin tottahan hän teistä huolehtii – – Matt. 6: 28-30

Nautimme lasilliset kylmää juotavaa ja suuntaamme kohti Hermonia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa