Omatoimimatkailua Israelissa (osa 6): Magdala & Kapernaum

Pop-up Galilea

Galilea kiinnostaa, koska Jeesus vietti alueella suuren osan palvelutehtäväänsä. Jeesus asui alueella, kutsui siellä opetuslapsensa ja teki myös monia ihmeitä, joista luen Raamatusta.

Matkallemme olemme tehneet summittaisen suunnitelman. Ennen matkaa totesimme Israelin olevan täpötäynnä kaikkea mielenkiintoista, että matkaa olisi pitänyt alkaa suunnittelemaan kuukausia ennen ja käyttää suunnitteluun runsaasti aikaa. – Nyt pää lähinnä pursuaa raamatullisten paikkojen nimiä. Suunnat ja mittasuhteet alkavat selvitä paikan päällä.

Päädymme pop-up strategiaan: kiepautamme Kian seuraavassa sopivassa tilanteessa ympäri, mikäli silmiin sattuu jokin mielenkiintoinen kohde.

Tiberias

Saavuimme illan suussa Tiberiakseen. Majoittaudumme Airbnb-asunnoiksi muuntuneessa hotellissa paikallisen kauppakeskuksen yläkerrassa. – Ilmeisesti ulkona syöminen on oletusarvo, koska huoneesta löytyy muutama kertakäyttöastia, pieni kattila ja paistinpannu sekä yksi toimiva keittolevy. Niillä pärjäämme muutaman yönseudun.

Vuokraisäntämme ei puhu englantia. Hänen ”puhuva suunsa” on alakerran kauppakeskuksen suutari.

Tiberias oli uusi kaupunki Jeesuksen astuessa julkiseen palvelutyöhönsä. Herodes Antipas oli perustanut kaupungin kymmenisen vuotta aiemmin. Paikassa Herodesta houkutteli kuumat lähteet. Nimensä kaupunki sai keisari Tibeariaasta.

Vasta perustettu kaupunki ei ollut juutalaisten suosiossa, koska se sijaitsi muinaisella hautausmaalla eivätkä rituaalisesta puhtaudesta huolta pitävät juutalaiset halunneet asua siellä. Antipas käytti pakotteita ja taloudellisia kannustimia saadakseen asukkaita kaupunkiin .

100-luvun puolivälistä alkaen juutalaiset alkoivat muuttaa Tiberiakseen. Ts. Tiberias katsottiin rituaalisesti puhtaaksi. Toisaalta epäonnistunut vallankumousyritys johti juutalaisten karkottamiseen Jerusalemista. Tiberiaasta tuli kukoistava juutalaisen kulttuurin ja opin tyyssija. Parhaimmillaan kaupungissa oli 13 synagogaa, ja jopa Sanhedrin muutti Tiberiakseen.

300-luvulla Tiberiaasta tuli pyhiinvaeltajien pääkohde Galilean alueella. Kaupunkiin muodostui kristillinen yhteisö.

1033 maanjäristys tuhosi kaupungin. Ristiretkeläiset jälleenrakensivat Tiberiaan pari kilometriä pohjoisemmaksi – suurin piirtein niille sijoille, missä kaupunki nyt sijaitsee.

Muinaisen Tiberiaan paikalla on Hamat Tiberias luonnonpuisto ja arkeologinen puisto.  Näissä vierailu jäi meillä toiseen kertaan.

 

Magdala

Magdalan tarina on mielenkiintoinen. Löydät tarinan kokonaisuudessaan englanniksi Magdalan internetsivuilta englanniksi. Sivuilta löytyy mielenkiintoista ja jatkuvasti päivittyvää tietoa kohtuullisen äskettäin löytyneestä Raamatussa kuvatusta paikasta.

Tarina juontaa isä Juan Solanaan, paavin edustajaan, joka oli vastuussa Jerusalemin Notre Damesta. Isä Juan Solana halusi rakentaa pyhiinvaeltajille vierastalon. Hän tunsi johdatusta rakentaa talo Galileaan. Hän visioi miellyttävistä huoneistosta Gennesaretin rantojen hengellisessä ilmapiirissä.

Kun rakennustyöt alkoivat 2009, putkahti esiin ensimmäisen vuosisadan synagoga. Synagogan sisältä löytyi ns. Magdalan kivi, jota pidetään viimeisen viiden vuosikymmenen merkittävimpänä arkeologisena löytönä. Kaivausten myötä paljastui ympäriltä ensimmäisen vuosisadan juutalainen kaupunki. Nyt kun kymmenisen prosenttia on saatu kaivettua esiin, Maria Magdaleenan kotikaupunkina pidetty paikka tarjoaa ainutlaatuisen paikan kävellä, jossa Jeesus opetti ja yhdistää ensimmäisen vuosisadan kristittyihin.

Ainutlaatuisessa Magdalassa vaalitaan moninaisen kristillisen yhteisön myönteistä yhteyttä – ja myös juutalaisten ja kristittyjen yhteyttä.

Gennesaret – täältä tullaan!

Hinkuan Gennesaretin rantaan. Huomaamme tien varressa kirkon. Kirkon puutarhan kautta pääsemme rantaan saakka. Saamme olla melkoisen yksin. Meidän lisäksi rannalla on vain yksi ihmettelijä.

Pakkohan se on varpaat kastaa veteen – hetkeksi. Yhtäkkiä Arto pomppaa vedestä ja kipuaa kivelle kuin vikkelä tuhatjalkainen ja osoittaa veden suuntaan (Kuten Arton tuntevat tietävät, pituutta löytyy 194 cm… ja ketteryyttä ei normaalisti ihan tuhatjalkaisen lailla… Mikä sai hänet noin pomppaamaan..?) … Syy selviää: (Arton sanoin) murhanhimoinen ja hyvin päämäärätietoinen rapu käveli hänen varpaitaan kohti.

Päätämme laittaa kengät kiltisti jalkaan ja tyytyä katselemaan vettä rannalta.

Vettä on kulunut pari litraa. Täytämme vesipullon luostarin hanasta ja suuntaamme kohti Kapernaumia.

Kapernaum

Kapernaumin portilla komeilee kyltti: Kapernaum – Jeesuksen kaupunki. Päivä on kuumimmillaan, kun astumme pysäköintialueella ilmastoidusta Kiastamme. Kuumuus hohkaa Kapernaumin kivistä. Varustaudumme 1,5 litran pullollisella vettä.

Kapernaumissa sijaitsi perimätiedon mukaan Pietarin koti.

Kaivausten perusteella on ajateltu, että kodista olisi eriytetty yksi huone jumalanpalvelustilaksi ensimmäisellä vuosisadalla. Tähän viittaisi kreikankielinen seinäpiirros. 400-luvulla huoneen päälle rakennettiin kahdeksankulmainen kirkko – ja nyt paikalla on modernin arkkitehtuurin tuotoksena katolinen kirkko.

Kapernaumista löydämme myös osittain entisöidyn, 300-400-luvuille ajoitetun synagogan. Synagogan valkoinen kalkkikivi erottuu mustasta basaltista, joka on peräisin Jeesuksen ajalta, todennäköisesti juuri siitä synagogasta, jonka rakennutti roomalainen sadanpäämies. Tämän sadanpäämiehen palvelijan parantumisesta kerrotaan Luukkaan 7. luvussa.

 

 

Vastaa