Feikkiseuraajia

Beloved, do not believe every spirit, but test the spirits to see whether they are from God, for many false prophets have gone out into the world.”  — ”Rakkaat ystävät, älkää uskoko kaikkia henkiä. Koetelkaa ne, tutkikaa, ovatko ne Jumalasta, sillä maailmassa on liikkeellä monia vääriä profeettoja. ” 1 Joh 4: 1

Surullista – mutta niin vain on: ei jokainen itseään kristittynä pitävä ole Kristuksen seuraaja. Monet ajavat omia tarkoitusperiään, oli se sitten raha, kunnia tai (vaikkapa) poliittinen vaikutusvalta. Näitä feikkiopetuslapsia on moneen lähtöön, mutta mikään tuskin on niin vaarallinen kuin ”hengellinen narsisti”. Hengellinen narsisti käyttää evankeliumia rakentamaan heitä itseään ylös samalla, kun alentaa toisia. Jos tätä ei oteta huomioon, heidän toimintansa vahingoittaa sekä Kristukseen uskovia, että heitä, jotka eivät usko Kristukseen. 5 Warning Signs of a Spiritual Narcissist

Ihmeitä tapahtui, puheissa tuntui olevan voitelu, ihmiset seurasivat. Varoittavat äänet marginalisoitiin. Niiden sanottiin kumpuavan kateellisten suusta ja osoittavan sen, miten Jumalan työ on aina saanut osakseen vastustusta.

Kameleonttimaisuutensa takia narsisti on naamioitumisen mestari ja siksi vaikea havaita. Muutamia hälymerkkejä löydät englanniksi tästä linkistä. Alla osa käännettynä ja omin huomioin höystettynä.

Narsisti missä tahansa on tuhoisa ympäristölleen. Hengellisessä viitekehyksessäkin hän hoitaa varkaan virkaa, yrittäen varastaa, tappaa ja tuhota, tärkeimmän uskon, joka kantaa Kristukseen uskovaa aina ikuiseen elämään asti.

Joanna Moore on kirjoittanut paljon englanniksi narsismista hengellisessä viitekehyksessä todeten karun totuuden, mikä itsellenikin on tullut todella selväksi:

There is a lot of destruction done in the name of false Christians. – Paljon tuhoa tehdään väärän kristillisyyden nimissä. Narcissists and predators are everywhere in churches and they destroy faith

Minä osaan tämän jutun (paremmin kuin kukaan)

Hengellinen narsisti rakastaa itsekorostusta. Heille jokainen keskustelu on tilaisuus osoittaa, miten valtaisan hyviä he ovat verrattuna tavan talliaisuskoviin. Puheen keskiössä on MINÄ. Kirjoituksen kehottavat meitä välttämään oman kunnian etsimistä ja rohkaisevat siihen, että annamme tekojemme ikään kuin seisoa omilla jaloillaan niitä korottamatta, korostamatta tai pönkittämättä. Narsistien pöyhkeä ajatus itsestään on, että kaiken heidän tekemänsä tulisi tuottaa HEILLE kunniaa.

(Hengellinen) narsisti rakastaa asioihin puuttumista

Hengelliset narsistit sujauttavat itsensä henkilökohtaisiin tai yksityisiin keskusteluihin, joissa he tarjoavat auttavaa kättään tai korjausliikettä asiaintilaan. He ovat myös ensimmäisten joukossa valittamassa seurakunnan tilasta tai äskettäisistä tapahtumista. Raamattu varoittaa tämänkaltaisista ihmisistä, koska he aiheuttavat hajaannusta ja palvelevat pelkästään omia halujaan. Room 16: 17,18 Heidän kanssaan ei parane väitellä. Paras keino on pysyä omalla lujalla perustalla ja kieltäytyä asiattomasta kohtelusta.

”Raamatturusetit”

“En luota ihmisiin, jotka tuntevat Jumalan tahdon  ”ylihyvin”, koska olen havainnut, että se aina osuu yhteen heidän mielihalujensa kanssa.” Susan B. Anthony

Hengelliselle narsistille Kirjoitukset ovat työkalu saavuttaa HEIDÄN omat tarkoitusperänsä, ei suinkaan Jumalan tarkoitusperiä.  Hengelliset narsistit lähestyvät Raamattua hyvin kapeasti muistutelle käteviä raamatunjakeita, jotka oikeuttavat heidän käytöksensä. Kaikki muu – erityisesti sellaiset raamatunkohdat, jotka kyseinalaistavat heidän käytöksensä, he jättävät huomiotta. Juuda 1:4:n perusteella heihin ei ole luottamista.

Raamatun kokonaisvaltainen tunteminen on raamatturusetteihin paras lääke.

Puhuva päällepäsmäri

Hengellinen narsisti puhuu paljon ja ottaa nopeasti puolustusasemat – eikä kykene kuuntelemaan erityisesti itselleen vastakkaisia kantoja. Hän on kovaäänisin huoneessa.

Rakkauden ammattilainen – jonka elämässä rakkaus ei näy

Missä on paljon porua, siellä on vähän villoja

sanoo suomalainen sananlasku. Tämä pätee hengelliseen narsistiin. Kun kurkistat itsekorostuksen taakse todellisiin tuloksiin, huomaat ne köykäisiksi.

Hengellinen narsisti puhuu paljon rakkaudesta – vaikkapa niitä kohtaan, jotka häntä vastustavat. On tärkeä tarkkailla TODELLISTA hedelmää:

Missä rakkaus näkyy todellisella tavalla (vai näkyykö?)?

Mitä henkilö tuo Herran pöytään? Hajaannusta? Mitätöintiä? Julmuutta?

Kirjoitin Narsistin narussa -blogiini kirjoituksen Narsismi on aina pahasta

Artikkelin pohjana on hollantilaisen neuropsykologin Feri Kovacsin  mielestäni oivallinen artikkeli narsismin (työ)yhteisössä aiheuttamasta tuhosta. Mielestäni Kovacsin havainnot selittävät monet niistä ilmiöistä, joita olen eri (työ)yhteisössä nähnyt narsistin hedelmänä.

 

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: