”Ilmestys” johtaa ytimeen

Joissakin karismaattisissa piireissä puhutaan ilmestyksestä tai ilmestystiedosta. – Ilmestyksen tai ilmestystiedon määritelmä on häilyvä. Ajatus taustalla tuntuu usein olevan, että Jumala avaa Henkensä kautta uusia sävyjä tai peräti uusia alueita Hänen maailmastaan.

Olen alueen äärellä vähintäänkin varuillani. – ”Uusi ilmoitus” on usein kristinuskon historiassa vienyt kaltevalle pinnalle  – tai peräti sivuraiteelle – kristinuskon perustan kannalta.

Itsellänikin on muutamaan otteeseen kokemus siitä, miten – sinällään ehkä oikeastakin – alueesta on tullut pääpainotus evankeliumin ytimen jäädessä sivuun.

Kirjoitusteni kautta taustaani perehtyneet muistavat taustani olevan suomalaisessa karismaattisuudessa ja yhden polun kulkeneen vivahteissa, joita nyt nimitän hairahtuneeksi karismaattisuudeksi. Sitä leimasi  muun muassa yltiömäinen kiinnostus Pyhän Hengen ilmiöihin, profeetallisuuteen ja vapauttamiseen. Kriittisiin ääniin suhtauduttiin kriittisen kielteisesti leimaten  heidät kuiviksi teologeiksi, Pyhän Hengen sammuttajiksi ja jopa paholaisen kätyreiksi.

Pohtiessani ilmestystä putkahti mieleeni Paavalin rukous Efeson kristittyjen puolesta:

Minä rukoilen, että Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala, kirkkauden Isä, antaisi teille viisauden ja näkemisen hengen, niin että oppisitte tuntemaan hänet — Ef 1: 17, KR 92

— anoen, että meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala, kirkkauden Isä, antaisi teille viisauden ja ilmestyksen Hengen hänen tuntemisessaan — Ef 1: 17, KR 38

Paavali kirjoittaa

  • viisauden ja ilmestyksen Hengestä Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumalan, kirkkauden Isän, tuntemisessa – tai niin kuin vuoden 1992 käännös kääntää –
  • viisauden ja näkemisen hengestä, jonka saamme, jotta oppisimme tuntemaan Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumalan, kirkkauden Isän.

Jumalan antama viisauden ja ilmestyksen/näkemisen Henki johtaa meidät ytimeen: tuntemaan Jumalan.

  • σοφια [sofia] tarkoittaa ´viisautta, laajaa ja täyttä älykkyyttä´.
  • αποκαλυψις [apokalypsis] austalta löytyvät muun muassa merkitykset ´paljaaksi tekemisestä; totuuden avaamisesta, neuvosta tuntemattoman suhteen tai näkymättämän näkyväksi tekemisestä; ilmestymisestä tai ilmentymisestä (manifestation, jostä tulee suomeen lainasana manifestaatio).
  • επιγνωσις [epignosis]-sanan merkityksiä ovat ´täsmällinen ja oikea tieto´.

 

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

One thought on “”Ilmestys” johtaa ytimeen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: