Olenko uskottava (+Miksi en)?

Otin oikeasti lukua tuolla koulutunnilla.

Heillä ei ole unelmia?

Tyhjä paperi pyöri pitkään usean nuoren pulpetilla:

Ei myö tiijetä.

Saman kohtasin puhuessani varttuneemmalle väelle Jumalan-kokoisista unelmista. Ihan kuin mikään ei olisi liikahtanut.

Tätä taustaa vasten Rick Rennerin artikkeli osuu ja uppoaa. Herättää.

Tahdottomat (tai innottomat) ihmiset kuljeksivat elämässä omaan tahtiinsa hyväksyen standardit ja käytänteet, jotka eivät tulisi kuuloonkaan liikemaailmassa. He ovat kuin kuolleita.

If You speak English, you may read the original passage by Rick Renner It´s Weariness To Work With the Dead! (On uuvuttavaa tehdä työtä kuolleiden kanssa)

Kuin kuollutta motivoisi

Miksi on niin uuvuttavaa tehdä työtä ”kuolleiden” kanssa? – He eivät liiku omaehtoisesti. Heitä pitää liikuttaa.

Sinä tuuppaat, työnnät, anelet, julistat ja rukoilet näiden ihmisten puolesta…, Viimein he vastaavat pyyntöösi tehdä jotain – ja tekevätkin hetken, kunnes pienen vastustuksen tullen tai väsymyksen takia lakkaavat tekemästä.

Luovuttamiselle ja päämäärättömyydelle on juurensa:

He ovat kasvaneet ympäristössä, jossa pikkiriikkistä pipertämistä on pidetty normaalina – ja niin he hyväksyivät tällaisen ajattelun osaksi elämäänsä.

Seuraukset suuntautuvat henkilöön itseensä:

Tällainen henkilö vahingoittaa itseään, koska hän käyttää tällaista ajattelua tekosyynä pysyäkseen keskivertona.

Ja toki myös henkilöön, joka tekee työtä heidän kanssaan. Voit panostaa heihin vaikka kuinka paljon – saamatta aikaan tulosta:

Voit lähettää heidät kouluun, kouluttaa heitä, jopa maksaa heidät maailman äärin, jotta he oppisivat uusia ja parempia toimintatapoja – mutta jos he eivät ole sellaisen sisäisen voiman valtaamia, joka tähtää paremmaksi ja enemmän ammattimaiseksi tulemiseen, heihin upottamallasi rahalla ei ole mitään merkitystä.

Rehellisesta sanoen, en ole tästä näkökulmasta osannut johtajuutta ajatella.

Tämä sana on varma: joka pyrkii seurakunnan kaitsijan virkaan, tahtoo jaloon työhön. 1 Tim. 3:1

Ehkä juuri siitä syystä, että olen varttunut pikkuriikkiseen pipertämiseen tyytyneiden parissa.- Ja myös aikuisiällä viettänyt vuosia seurassa, joka ei ole rohkaissut kohti Jumalan laajaa maailmaa. Liian monta kertaa oma ja toisen arvo ja tehtävä on määritelty ihmiskeskeisin mittarein. Keskiverto on osa minua(kin).

Johtajuuden tahtotila

Pyrkimys/tahto ei ole vain tärkeä ominaisuus kaitsijan viralle, vaan se on tärkeä edellytys jokaiselle, joka haluaa täyttää elämässään Jumalan tahdon.

Pyrkiminen tulee kreikan sanasta ορεγομαι [oregomai], joka tarkoittaa

 • ojentautua kohti tai tavoittaa. Se merkitsee
 • kaipausta, palavaa halua,  kaipuuta saavuttaa jotain tai tulla joksikin. Se antaa kuvan siitä, miten henkilö
 • kiinnittäytyy kohteeseen niin, että hän koko olemuksellaan kurottautuu saadakseen otteen päämäärästä tai kohteesta.

Rick Renner käyttää hengellisessä kentässämme tunteita herättävää sanaa: menestys. Menestys hengellisessä kentässä käytettynä liitetään usein menestysteologiaan – joka taasen on muodostunut leimakirveeksi, jolla saa helposti kartettavan leiman…

Menestys liike-elämän kielessä (Business Dictionaryn mukaan) tarkoittaa tavoitteiden onnistunutta saavuttamista. – Siinä taasen ei ainakaan minun heinäntekojärjen mukaan ole mitään väärää, kartettavaa tai outoa, jos tavoitteet ovat Jumalan tahdon tekeminen ja Jumalan valtakunnan eteenpäinmeneminen!

Se, että haluaa menestyä, ei takaa menestystä. Menestyksen saavuttaminen edellyttää paljon panostusta ja kovaa työtä. Monet menestyksestä unelmoivat eivät saavuta sitä, koska heiltä puuttuu tahto/halu – ja koska he eivät halua laittaa itseään likoon, laittaakseen ”menestyksen tapahtumaan”.

Toisin sanoen he eivät kääri hihojaan ja ala töihin.

Esteitä tulee kasvun tielle. Jos sinulla ei ole palavaa tahtoa/halua olla Jumalan käytössä ja tehdä jotain tärkeää Hänen valtakunnassaan, ei tarvitse kovinkaan monta estettä, kun luovutat ja peräännyt sitoumuksistasi.

Tämän takia on elintärkeää kehittää sisäistä tahtoa/halua niin vahvaksi, että kykenet voittamaan tiellä vastaasi tulevat vastustavat voimat.

Tahtotila – Todistus

Kysymys on myös elämän todistuksesta. Renner viittaa pikkiriikkiseen pipertämiseen, päämäärättömään vaelteluun, jonka seurauksena, maailma, jota me nk. uskovat pidämme lähetyskenttänämme:

— näkee seurakunnan säälittävänä kokonaisuutena, joka koostuu tolvanoista, jotka eivät ole vakavissaan sen kanssa, mitä he tekevät ja sanovat.

Autz. Tuo sattuu.

Tässä jos missä on mietinnän paikka:

 • Kärsinkö minä/seurakuntani uskottavuusongelmasta?
 • Onko sinulla ja minulla päämäärä selvillä? [Muukin kuin taivas. On tärkeä kysyä, mitä teen matkalla!]
 • Mitä teet/teen tavoitteen eteen?

Hihat ylös ja töihin!

Renner latelee realiteetteja:

Sinusta ei voi tulla mitään erityistä etkä voi saavuttaa mitään merkittävää tekemällä, mitä muutkin tekevät. Ollaksesi kärjessä, sinun on tehtävä enemmän kuin muut. Jos sinulla ei ole intoa/tahtoa, et siihen kykene.

Mitä sitten voimme tehdä?

 • Voimme rukoilla Pyhää Henkeä sytyttämään vahvan innon tulla siksi, miksi Jumala on  meidät kutsunut ja täyttämään kaiken, mitä Hän on käskenyt meidän tehdä.
 • Voimme vahvistaa (Herran avulla) tahtoamme, kunnes se on niin vahva, että voitamme jokaisen vastaamme käyvän voiman.
 • Voimme kurottautua koko olemuksellamme ja ottaa otteen päämärästämme.
 • Voimme kääriä hihat ja alkaa töihin.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

2 vastausta artikkeliin “Olenko uskottava (+Miksi en)?

 1. On varmaan ihan yleismaailmallinen ilmiö, ettei osata ajatella ja tavoitella ”Jumalan kokoisia” unelmia, mutta korostuu meillä vielä kansanperinteemme takia.
  Kun on sukupolvi toiselle opetettu, että ei pidä mistään isosti intoilla, ei ”kuuseen kurkotella ettei katajahan kapsahtelisi” eikä missään tapauksessa luulla itsestään liikoja. Varsinkin kaikenlainen itsestään ”luuleminen” on paha asia: ”Mitähän tuokin lulee olevansa, kun yrittää haaveilla jostain joka saisi erottumaan muusta porukasta.”
  Onneksi tämäkin menteliteetti on vähä kerrassaan väistymässä, mutta elävää elämää vielä kansallisessa alitajunnassa ja ylemmässäkin tajunnassa varsinkin vanhemman kansankerrostuman ajatusmaailmassa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: