Anna ihmisille aihe uskoa

27 vuoden ajan olen seurannut suomalaista – ja hiukkasen ulkomaistakin – hengellistä kenttää, sen vireitä ja liikehdintöjä. Karismaattisuus on ollut kotini suuren osan tästä ajasta.

Ajanjaksoon kuului myös raju irtiotto, joka oli seurausta näkemistäni typeryyksistä, suoranaisista vääryyksistä ja jopa huijauksista, joita tapahtui karismaattisuuden kyltin alla. Kaiken rimpuilun alla näen jälkikäteen

Pelokkaan, hämmentyneen hapuilun uutta suuntaa etsien. Halun löytää totuus ja oikea tie.

Tällä hetkellä Suomessa ja maailmalla käydään asiasta kovaa keskustelua ja yritetään hahmottaa, kuka on oikea opettaja, profeetta, evankelista, pastori, jne.

Haluan kokemukseni perusteella tuoda keskusteluun yhden näkökulman. Toivon, että tämä antaa osviittaa oikean ja väärän hahmottamiselle. Näkökulma ytimekkyydessään kuuluu:

Kiinnitä huomio oikeisiin asioihin ja anna ihmisille aihe uskoa

Te itse olette meidän suosituskirjeemme, joka on kirjoitettu meidän sydämiimme kaikkien ihmisten nähtäväksi ja luettavaksi.   2. Kor 2: 2

Paavalin Korinttin kristityille osoittamien sanojen äärellä kuuluu kysymys: Millainen on kristillisen vaikuttajan hedelmä? Onko se elävä, kävelevä, ihminen, jonka elämässä usko toimii, jota uskaltaa suositella, – vai jotain sellaista, mitä ei uskalla suositella.

Kokemukseni perusteella sanat eivät kerro kaikkea.

Irtaannuttuni ”vääryyden valtakunnaksi” osoittautuneesta yhteisöstä löysin tukea ja turvaa muutamalta entuudestaan tutulta hengellisen kentän vaikuttajalta.

 • Yhden heidän kursseillaan sain paljon apua menneisyyden käsittelyyn.
 • Toisen opetus oli mullistanut  rukouselämäni niin, että rukouksesta tuli aivan uudenlainen osa elämääni.
 • Kolmannen kanssa keskustelu antoi nimiä näkemilleni kummajaisille kentässä.
 • Neljännen kirjoitukset auttoivat ymmärtämään, että menneisyys voi jättää otteensa.

Vuosia myöhemmin kuulin, että

 • Ensimmäiseen kohdistui seksuaalirikosepäily.
 • Toisen yhteisöstä lähti liuta ihmisiä pois henkisen (ja osin seksuaalisen) väkivallan vuoksi.
 • Kolmannen hengellisyys oli muuten vain ajautunut oudoille ja epäraittiilta vaikuttaville urille.
 • Neljännen johtamismetodeissa täyttyivät narsistisen johtajan tunnusmerkit.

”Vääryyden valtakunnan” ajalta mielessäni on muutama rakentava kontakti, joiden kautta sain rohkaisua joko suoraan tai kirjallisuuden välityksellä:

 • Yhdellä on takanaan talousrikoksia – ja yhteisössä näyttävät vaikuttavan narsistille tyypilliset mekanismit.
 • Kaksin kappalein yhteisöjä pääsi Iltalehteen väärien johtamismekanismien ja henkisen väkivallan vuoksi.
 • Muutama julistajista on jäänyt kiinni ”feikki-ihmeistä”.

Hengellisen kodin etsintäreissu on ollut melko rikastuttava kokemus: On tuntunut, että yksi ja toinen yhteisö on raiteiltaan vallankäytön metodeiltaan, henkilökemioiltaan tai opillisilta painotuksiltaan.

Mihin voi uskoa, kun luotettavalta, vakaalta, aidolta – jopa raamatulliselta – tuntuva osoittautuu ”mädäksi omenaksi”?

Kysymys vei opilliseen kriisiin – ja rajuun irtiottoon kaikesta, mikä edusti menneisyyttä: Pyhä Henki, ihmeet, voima, menestys, siunaus,… Hylkäsin kaiken, mitä menneisyyteni hengelliset tukipilarit edustivat, kuten heidän lainaamansa raamatunjakeet tai opilliset vivahteet.

Sittemmin ymmärsin, että raamatunjakeet tai opilliset vivahteet olivat heidän kohdallaan enemmän seurausta kuin itse syy:

Useimmissa tietämissäni hengellisen väärinkäytösten tapauksissa asiat ovat kääntyneet päälaelleen hengellisen kentän vaikuttajan elämässä; taustalla pilkotti usein korostunut itsekeskeisyys, jopa narsistinen käytös.

Kuvio hahmottua oikein

Jos kohtaamamme sekasotkun takana on narsisti tai narsismiin taipuvainen, voimme alkaa tarkastella ilmiötä tuosta näkökulmasta – ja kuvio todennäköisesti alkaa avautumaan oikein (vaikka onkin monimutkainen nimenomaan narsismin monimuotoisen ilmenemisen takia).

Narsisti välineellistä Pyhän(kin)

 • Narsistille usko, periaate, arvot, tms. ovat välineitä päästä tavoitteeseensa, oli hänen päällimmäinen tavoitteensa valta, raha, kunnia, näkyvyys, tms.
 • Narsistista sanotaan, että hänellä ei ole omaatuntoa. Näin ollen hän kykenee häikäilemättömästi käyttämään Pyhää omiin tarkoitusperiinsä.

Narsistille totuus on toisarvoista

Narsistille ominaisia piirteitä on toki lisää, mutta jo näistä kahdesta seuraa ainakin seuraavat asiat:

 • Narsisti oikeasti vähät välittää opista – kunhan oppi toimii hänen hyväkseen. Tämä voi näkyä opillisena häilyvyytenä: Narsisti pokkaa sinne, mistä saa tukea tavoitteilleen.
 •  Kaikki, mikä tukee hänen valtaan, rahaan, kunniaan, näkyvyyteen liittyviä pyrkimyksiään toimii: auktoriteetti, rikkaus, menestys purevat hyvin narsistiin.
 • Totuudella ei ole väliä – ellei totuus tue narsistin pyrkimyksiä. Tämä selittää sen, että narsisti voi tehdä mitä tahansa sen eteen, että näyttää paremmalta kuin onkaan.

Narsisti puhuu ihmiset pyörryksiin

Yleensä narsisti on taidokas kieputtamaan sanoja ja ihmisiä.

 • Hän puhuu ihmiset pyörryksiin.
 • Yleensä narsisti hallitsee pelikentän hyvin.
 • Usein hänellä on ilmiömäinen muisti. Hän muistaa, mitä on missäkin ja kenellekin puhunut.
 • Hänellä on useimmiten myös hyvä vaisto sen suhteen, miten kutakin pitää käsitellä.

Paineessa narsistin luonto tulee esiin

Kun paljon touhuaa – tapahtuu myös virheitä. Paineen kasvaessa narsisti voi tulla varomattomaksi. Seuraus ovat suusta tulevat ”sammakot”, painostus tai uhkaukset.

Pitkässä juoksussa narsisti voi puhua itsensä pussiin. Kun hänen puheitaan vertaa, voi löytää ristiriitaisuuksia.

Kritiikin tullen narsisti joko vetäytyy – ja antaa tukijoukkojen hoitaa likaisen työn – tai hyökkää.

Toistan sen, mitä aiemmin kirjoitin: Ainoa merkitsevä asia narsistille on, että hän saa tahtonsa läpi. – Siksi narsisti käyttää niitä opillisia sävyjä, jotka tukevat hänen tarkoitusperiään. Raamatun hän voi vääntää vaikka rusetille.

Kaksi tyyliä

 • Jotkut narsisteista ovat ahkeria. He kääntävät kaikki kivet ja kannot saadakseen haluamansa lopputulokset.
 • Toiset ovat siipeilijöitä. He käyttävät valmista materiaalia ts. nappaavat aineksia toisten teksteistä, puheista, jne. Usein he eivät mainitse lähteitä, tms.

Luonteensa mukaisesti narsistit mielellään ovat aallon harjalla ja parrasvalojen paisteessa. He hyödyntävät kuuluisuuksen nostovoimaa, jos se vain vie heitä itseään eteenpäin.

Tuo esiin pohjavirta kuohujen alta

Narsistin puheita ja toilauksia tutkiessa näitä kuohuja riittää! Kuohujen katsominen voi johtaa harhaan niin katselijan kuin kantaaottavan katselijan kautta sivusta seuraavankin.

Ajattelen näin, että sielunvihollinen toimii tässä sekasotkussa kaikilla rintamalohkoilla:

 • Sielunvihollinen saa ihmisen eksymään täyteen hölynpölyyn, voimattomaan uskonnollisuuteen (jota narsistin usko oikeasti on sen vuoksi, että hänen täytyy pönkittää sitä ihmisvoimin ja/tai suoranaisella valheella) tai pimeyden voimien vaikutukseen (mikä on täysin mahdollista silloin, kun ihminen elää valheessa).
 • Yhtä lailla sielunvihollinen saa pettymyksen takia ihmisen lipsahtamaan pois rohkeasta uskon luottamuksesta elävään Jumalaan, joka toimii vielä tänäkin päivänä pelastaen, parantaen, vapauttaen.
 • Sekasotkua sielunvihollinen käyttää myös sellaisten ihmisten suuntaan, jotka eivät vielä usko… Tyypillinen kysymys on: ”Mihin voi uskoa, kun täällä on kaikenlaista…”

Ihmiset – niin uskovat kuin nk. ei-uskovatkin – tarvitsevat aikanamme sitä, että löydämme ja kerromme

 • KUKA JA MILLAINEN ON ELÄVÄ VAPAHTAJA
 • MITÄ ON ELÄVÄ USKO HÄNEEN

Mieluummin kuin osoitat asioita vääriksi, osoita se, mikä on aitoa! Anna ihmisille aihe uskoa!

 • Vaikka narsisti käyttää Raamattua perustellakseen opetuksensa, se ei tee Raamattua tyhjäksi.
 • Vaikka narsisti käyttää jotain opillista vivahdetta omiin tarkoitusperiinsä tai sotkee siihen jotain asiaankuulumatonta, ei tee tuosta vivahteesta automaattisesti väärää.
 • Vaikka narsisti kertoo feikkiherätyksestä, feikki-ihmeistä, se ei tee tyhjäksi sitä, että on aitoa Jumalan ja Pyhän Hengen toimintaa.

Jos päädyt tutkimaan ilmiöitä pintaa syvemmältä, pari vinkkiä:

 • Tarkista aina alkuperäiset lähteet (nauhoitteet, videot, tekstit). Pelkkä lainaus tai pätkä äänitallenteesta/videosta on riittämätön arvioinnin perustaksi. Mieluiten lue, katsele ja kuuntele useita eri puheita tai lue tekstejä eri vuosilta. Näin saat kokonaiskuvan.
 • Tarkista lähteittesi aitous. Minulle on vastaan tullut feikkilähteitä, joiden kanssa alkuperäisellä henkilöllä ei ole mitään tekemistä.
 • Ole asiallinen. Varo menemästä liian henkilökohtaisuuksiin. Minun ratkaisuni on: Harvoin kirjoitan ihmisistä nimellä, usein kirjoitan ilmiöistä.
 • Pyri myönteiseen muutokseen – mieluummin myönteisyyden kautta. Pohdi, mikä oikeasti rakentaa Jumalan valtakuntaa.

 

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

3 vastausta artikkeliin “Anna ihmisille aihe uskoa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: