Keltaisessa

Narsistit ovat rajoittamisen mestareita. Siinä tosin ei ole kokemukseni mukaan logiikan häivää. Narsisti voi nimittäin sallia toiselle sen, mitä hän toiselta kieltää.

Kysymys on oudosta manipulointipelistä, jossa narsisti pyrkii pyörittämään elämää ympärillään. Erityisesti hän pelkää sitä, että joku saa enemmän huomiota kuin hän. Siksi hän pyrkii rajoittamaan toisen elämää ja joskus sitä vastoin tukee jonkun toisen eteenpäinpääsyä ja näkyvyyttä – jos siitä on hänelle hyötyä.

Siihen, jota rajoitetaan, narsistinen käytös jättää jäljen – usein niin piilossa olevan, että jäljen olemassaolon tajuaminen kestää aikansa. Vielä enemmän voi kestää sen tajuaminen, miten moninainen tuon jäljen vaikutus on elämään.

Minun muistoni herätti seuraava kirjoitus http://jostevens-tcic.blogspot.fi/2015/02/put-on-yellow-dress-and-shine-in.html So Ellen Stevensin uni/selitys keltaisesta asusta. Toki ihan ilman unta ja siihen perustuvaa tekstiäkin asian pitäisi olla päivänselvä. Joskus vain tarvitsen hieman ylimääräistä herättelyä. 🙂

Tässä tiivistelmä kirjoituksesta:

— Unessa seisoi nainen erittäin tummaa taustaa vasten ikään kuin esiripun edessä, sellaisen, josta ihmiset tulevat esiin julkiseen tapahtumaan. Tämä nainen seisoi taustalla auttaen ihmisiä tulemaan parrasvaloihin–”

”– ja hyvin vaatimattomanoloinen mies tuli hänen taakseen ja alkoi jakaa keltaisia shifonkimekkoja — Hän yritti saada naista pukeudumaan mekkoon ja kertoa, että nyt oli naisen aika astua estradille.–”   

”–nainen oli vastahakoinen pukeutumaan mekkoon ja sanoi: ”Voi ei, en minä voi!” Hän pelkäsi, koska hän ei aiemmin kelvannut pukeutumaan mekkoon ja että hän erottuisi nyt liian selkeästi tuon kirkkaan, kauniin ja värikkään mekon ansiosta; hän tiesi, että kun hän kerran pukisi tuon mekon ylleen ja astuisi ulos, hän ei voisi olla piilossa.–”

Alemmuudentunne ja pelko. Siinä kaksi asiaa, jotka alitajuisesti ovat määritelleet  – ja rajoittaneet – minua:

Ei minusta ole.

En minä voi.

Traagista. Olen antanut olkapäälläni nakuttavan narsistin (tai useampienkin) määritellä, mitä saan tehdä ja mikä on minulle sopivaa. Tämä on käsittämätöntä, koska en ole näille ihmisille tilivelvollinen esimerkiksi lahjoista, jotka Luoja on minulle suonut – en, vaikka he väittäisivät niin.

Huomiota herättävä ja esille tuleva esiinmarssi elämässä on narsistille myrkkyä – vaikka tosiasiassa hän ei sitä kykene estämään. Sinulla ja minulla on oikeus elää sinun ja minun elämää ilman, että narsisti sitä määrittelee. Minne menen, mitä teen, miten pukeudun, ei kuulu hänelle. Ei olisi kuulunut itse asiassa silloinkaan, kun olin/olit hänen otteessaan ja läheisissä tekemisissä hänen kanssaan. Vieläkin vähemmän nyt.

Narsistin otteessa olleelle tämä voi olla hyvin radikaali – ja uskomattoman tuntuinen sanoma. Narsisti kokemukseni mukaan on mestari perustelemaan esimerkiksi sen, miksi hänen otteessaan olevan on tehtävä just eikä melkein niin kuin hän sanoo. Hän voi esimerkiksi laajentaa uskottomuuden käsitteen aivan uusiin ulottuvuuksiin, pitämällä uskottomuutena sitä, että hänen otteessaan olevalla on omia ystäviä tai harrastuksia tai oma persoonallinen pukeutumistyyli. Hänelle auktoriteettirikossyytteeseen (hän tosiaan voi keksiä asioita, joille oikeasti oikeudessa naurettaisiin) oikeuttaa se, että hänen otteessaan otteessaa oleva haluaa opiskella tai mennä työhön, joka ei narsistin pirtaan – syystä tai toisesta – sovi. – Ja nämä perustelut voivat takoa takaraivossa, vaikka narsistiin ei olisi enää minkäänmoista yhteyttä tai tapahtuneesta olisi vuosikausia tai vuosikymmeniä. Hengellisessä kentässä aseeksi voidaan kaivaista Raamattu, profetiat, tms.

Narsistin otteessa oleva/ollut tai ei…

Vaikka joku käyttää väärin Jumalan Sanaa , Jumalan Sana toimii edelleen; vaikka joku vääristelee Jumalan töitä, Jumala jatkaa työtään. (1)

Vaikka sitten symbolisesti huomiotaherättävään keltaiseen pukeutuen.

 

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

2 vastausta artikkeliin “Keltaisessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: