Maaperä ja juuret

Viime vuonna näihin aikoihin koin elämäni yllätyksen – ja säikähdyksen: Appelsiinipussista lautaselle putosi iso ötökkä. Kohtaaminen onneksi harmittoman – ja elottoman – ötökän kanssa kirvoitti seuraavan kirjoituksen: Säikähdyksiä appelsiinien seassa

Jumala on luotettava. Jumala ei järjestä meille säikähdyksiä appelsiinipussissa. Hän antaa ja tekee sen, minkä lupaa. Jumala ei tee meille källejä.

Jos/kun joskus olemme vaikeassa tilanteessa, Jumala on luvannut meille poispääsyn koettelemuksesta.

Lainasin kirjoituksessani Raamatun jaetta:

Teitä kohdannut kiusaus ei ole mitenkään epätavallinen. Jumalaan voi luottaa. Hän ei salli kiusauksen käydä teille ylivoimaiseksi, vaan antaessaan teidän joutua koetukseen hän samalla valmistaa pääsyn siitä, niin että voitte sen kestää

— Mieluusti kääntäisin ”englantilaisittain”:

Jumala on uskollinen. Hän ei salli teitä kiusattavan kovemmin kuin jaksatte kantaa. Kun olette kiusauksessa, Hän valmistaa teille tien, niin että voitte päästä siitä pois.

Tässä korostuu paremmin ajatus Jumalasta, joka ei souda ja huopaa vuoronperään, vaan on meidän puolellamme myös vaikeina hetkinä.

Tänään kuvaisin asiaa työni kautta: Nuorten kanssa työskennellessäni lähtökohtanani on luottamus ja vapaus. Joskus jotkut nuoret saattavat käyttää luottamusta ja vapauttaan väärin ja tehdä jotain tyhmää.

Ymmärrän, että Jumala toimii kanssamme samalla tavoin. Hän luottaa meihin ja meillä on vapaus valita. Aivan kaikkea Hän ei tee valmiiksi meidän puolestamme. Meillä on valinnanvapaus.

Samaan aikaan Jumala on valmistanut meille tien ulos vaikeista tilanteista, esimerkiksi kiusauksista.

Toinen mitä kautta kiusaukset ja koettelemukset avautuvat, on kylväjävertaus: http://www.evl.fi/raamattu/1992/Mark.4.html

Kylväjävertauksessa edessämme on neljä erilaista ”maaperää”:

  1. Tien vieri – Sana meni ohi, ja vaikutus oli lyhytaikainen.
  2. Kallioinen paikka – Sana tavoitti maaperän. Juureton usko saa aikaan sen, että Sanan kuullut ei kestä koetusta tai vainoa.
  3. Ohdakkeet – Sana tavoitti maaperän. Ongelmaksi muodostuivat asiat, jotka peittivät alleen Sanan, kun järjestyksen olisi pitänyt olla päinvastainen. Huolista, rikkaudesta ja muista mielihaluista tuli niin rehevä kasvusto, että Sana peittyi alle.
  4. Hyvä maa –  Sana tavoitti maaperän, hyvän, vastaanottavaisen ja satoisan maan.

”Farmarina” Sana puhuu minulle siitä, että hyvä, multava, ravinteikas maaperä ja syvät juuret, jotka tavoittavat veden ja ravinteet saa aikaan kasvuston, kykenee kasvattamaan ja kasvamaan satoa myös epäedullisissa tilanteissa ja kasvusto pystyy taistelemaan rikkaruohojen kanssa elintilasta.

Kyseessä ovat myös meidän valintamme: Se, että päätämme juurtua ja päätämme elämässämme tärkeysjärjestyksen.

Siunattu on se mies,
joka luottaa Herraan
ja panee turvansa häneen!
Hän on kuin puron partaalle istutettu puu, joka kurottaa juurensa veteen. Ei se pelkää helteen tuloa, sen lehvät pysyvät aina vihreinä. Vaikka tulee kuiva vuosi, ei sillä ole mitään hätää, silloinkin se kantaa hedelmää. (Jer. 17: 7, 8)

Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin. (Matt. 6: 33)

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: