Oikeilla jäljillä

Viisi vuotta sitten 25. tammikuuta en olisi uskonut eläväni tämmöistä viikonloppua. – Kuten tarinani tietävät, muistavat, olin sitä mieltä, että ehkä jolle kulle voin hipi hiljaa kertoa uskosta ja Jumalasta, mutta julkisesti en tule puhumaan.

Tuohon puhumattomuuteen oli kaksi hyvin erilaista syytä: Ensiksi olin melkoisen pettynyt näkemääni hengellisessä kentässä. En uskaltanut luottaa. Toiseksi olin värikkäiden elämänkäänteideni takia joutunut väärinymmärretyksi.

Miten sinä nyt semmoisesta hyvästä kodista lähdet?

Sehän on hyvä seurakunta.

Mielessäni huokaisin:

Voi kun näkisit hymyn ja kulissien taakse…

Siis puhumatta paras, kun eivät ymmärrä…

Pylvään takana piilossa. Niin olin tuossa messussa. Synninpäästön sanat pysäyttivät. – Lauantaina Mikkelin tuomiokirkon lehterillä tilaisuutta kuvatessani kuulin samat sanat:

Olet vapaa, vapauta muita. Sinua rakastetaan, rakasta muita. Olet saanut anteeksi, anna anteeksi muille.

Tarvitsen noissa asioissa jatkuvaa muistutusta. Menneisyyden haamut tuppaavat muistuttaamaan olemassaolostaan eri tavoin. Roolit, joissa olen elänyt suuren osan elämääni kutsuvat.


Viikonloppuni päättyy mielenkiintoiseen tilaisuuteen: Ekumeenisen rukousviikon päätteeksi naapurikaupungissa järjestettyyn ristisaattoon ja eri seurakuntien toimitiloissa järjestettyihin rukoushetkiin.

Itse olen monella tapaa elämäni varrella sukkuloinut erilaisten kristillisten perinteiden parissa – ja välimaastossa. Olen törmännyt myös voimakkaisiin ennakkoluuloihin, jopa panetteluun, jolla toinen kristillinen seurakunta tai uskonsuunta leimataan milloin milläkin nimikkeellä, vaikkapa kaavoihin kangistunut, liberaali, hengetön,…

Usein nämä leimat lyödään, kun ei tiedetä toisen perinteestä ja tavoista.

Tapahtumassa, jota kuvasin, oli mielestäni hienoa se, että jokainen toteutti sitä uskoa, jota edusti ja kunnioitti toisen uskoa ja tapoja.

Luterilaiset ja vapaasuuntalaiset sanoivat amen, ortodoksit lauloivat amenen – ja osa muistakin, kun nappasi sävelen yhtyi lauluun. Rukouksen merkiksi ortodoksit tekivät ristinmerkin ja myös jotkut luterilaiset. Yli satapäinen laulava, lyhtyä ja ristiä kantava kulkue, joka kulki kaupungilla kirkosta kirkkoon, oli vaikuttava näky.

Jokaisen seurakunnan edustajat rukoilivat yhteisten asioiden puolesta.


Samalla saimme kuulla luterilaisen seurakunnan kirkkoherran pienen puheen, jossa hän totesi, että on tutkittu tosiasia, että siellä, missä hengellisyys on pinnalla (esimerkiksi herätysliikkeiden muodossa), myös talouselämä kukoistaa. Pienen helluntaiseurakunnan puheenjohtaja kertoi esimerkin Pohjois-Suomesta (valitettavasti unohdin paikkakunnan nimen, pitää tarkistaa…): Paikkakunnalla oli ollut syvä taloudellinen suo, kun paikkakunnalta oli lopetettu yksi sun toinen työpaikkoja tarjoava yritys. Kristityt olivat yli seurakuntarajojen alkaneet rukoilla paikkakunnan talouselämän puolesta. Vastottain paikkakunnalta kuului hyviä uutisia. Sinne investoitiin. Sinne syntyi työpaikkoja.

Minulla oli sellainen tunne, että erilaisista tavoista ja oppikysymyksistäkin huolimatta (esimerkiksi nämä kokoontuneet kristityt tuskin olivat kaikki yhtä mieltä esimerkiksi siitä, kastetaanko lapsi vai aikuinen, puhuuko uskova kielillä, milloin ihminen liittyy/liitetään kirkkoon, onko naispappeus ok,… jne. – tärkeitä asioita pohtia ja hyviä asioita pitää omantunnon takia kiinni siitä, minkä ymmärtää oikeaksi…) nämä yhteen kokoontuneet kristityt olivat oikeilla jäljillä:

Meidät tunnetaan siitä, että meillä on keskinäinen rakkaus.

Rukouksiimme vastataan, kun se nousee sydämistä, joissa ei ole moitetta toista vastaan.

PK000769

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: