Kalle parka. Kaveriparat. Uskoa vastaan rokotetut.

He tosin varmasti huokaisevat vielä nytkin helpotuksesta, kun ei tarvitse uskoa moiseen uskoon. Kallen tarinan käsittely siis jatkuu. Edelliset osat löydät linkeistä Kun Kalle katui uskoaanja Kun Kuikka häpesi

Kallen ja Kuikan matkaa uskossa olisi helpottanut, jos olisi löytänyt ajoissa uskon varoitusvalot, jotka kertovat, että markkinoidussa uskossa on jotain pielessä. Aina nuo hälytysmerkit eivät ole selkeitä eivätkä yksiselitteisiä.

Hälytysmerkkejä monimutkaistaa se, että silloin, jos ongelmian taustalla on narsistinen persoonallisuus, kenttä muuttuu yhtä häilyväksi kuin on narsistin oikut.

1. Hyvin yksioikoinen TAI häilyvä usko

Silloin, jos vastassasi on yksi oikea uskon kuva tai usko näyttää näyttäytyvän eri ihmisille hyvin eri tavoin, kannattaa olla hereillä.

2. Sulkeutunut usko

Sulkeutunut usko käpertyy sisäänpäin. Se kieltää ja torjuu ulkopuoliset vaikutteet. Se suhtautuu torjuvasti kaikkeen, mikä uhkaa sen uskoa ja/tai olemassaoloa.

Kallen tarinassa näen silmissäni kuvan itseensäkäpertyneestä seurakunnasta, joka ei pysty sulkemaan kärsivää seurakunnan jäsentä sisäänsä. Kärsimys, tuossa tapauksessa köyhyys, on uhka sen olemassaololle. Eihän menestyvässä seurakunnassa ole semmoista? Siksi seurakunta ei auta.

Seuraava voi kuulostaa epäloogiselta – mutta se voi olla kuva, jonka Kallen seurakunta antaa ulospäin: Kallen seurakunta tekee hyvää työtä työttömien ja sairaiden parissa – mutta ylhäältä päin:Työttömyys ja sairaus ei sovi seurakuntaan, koska seurakunnan standardi USKOVALLE on se, että Jumala siunaa ja pitää huolta omastaan. Herran oma ei puutetta kärsi.

Tämä ei ole Uuden testamentin opetus. Lue vaikkapa 2. Kor 8 ja 9. Siellä Paavali tuo esiin, että seurakunta (ja seurakuntalaiset) voivat elää sekä puutteessa että yltäkylläisyydessä, ahtaita ja väljiä aikoja. Silloin Kristuksen ruumiin olemukseen kuuluu se, että ne, joilla menee hyvin, pitävät puutteessa olevien pyhien tarpeet ominaan.

Kallen tarinassa – todennäköisesti seurakunnan mielestä uskosta osaton, potentiaalinen evankelioitava, Niilo – hoiti seurakunnan virkaa, kun seurakunta ei sitä tehnyt!

3. Yksipuolisesti ihmeusko

Silloin kun uskoa markkinoidaan yksipuolisesti ihmeuskona, olen nykyään hyvin valppaana. Vaikka Uudessa testamentissa ihmeet ovat saaneet erityisesti evankeliumeissa tilaa, ne ovat elämään sitoutuneita, eivät siitä vieraantuneita, puoliksi taivaita hipovia.

Herra teki sitä, Herra teki tätä, saa hälytyskellot nykyään soimaan. Odotan mieluusti sitä, että ihmeen kokenut tulee kaverinsa kanssa minulle siitä kertomaan kuin se, että ”ihmeiden tekijä” niitä hehkuttaa. Syy on yksinkertainen: Olen narsistien matkassa törmännyt ”ihmeisiin”, jotka ovat narsistisen mielen voimakkaasti värittämiä – ja kummasti tuppaa ennemmin tai myöhemmin tulemaan vastaan tarina, joka tukee toisenmoista näkymää voimakkaasti.

Näkemäni perusteella kehottaisin pikkuisen penkaisemaan ihmekertomusten taustoja. Todelliset ihmeet kyllä kestävät tarkastelun. Toisin sanoen: Jos joku toisella laidalla Suomea tai maailmaa kertoo rukoustensa aikaa saaneen jonkin ihmeen – ja ihme on todellinen – se kyllä tulee vastaan ihmeen kokeneen kertomana. Jos ei, ihmettä tuskin on tapahtunut. Niin raadollinen on maailma. Erityisesti sellaisen ihmisen käsissä, joka röyhkeästi käyttää uskoa ja pyhää omiin tarkoitusperiinsä, vaikkapa ihmisiin vaikuttaakseen.

4. Jos usko ottaa enemmän kuin antaa

Kallen tarina on hyvin tyypillinen siinä mielessä, että siinä tulee esille ajatus siitä, että Kalle omistautui uskolle, yhteisölle, jne. Hän antoi sinne uskollisesti rahaa 10% palkastaan, palveli, todisti, julisti – ja huomasi yhtenä päivänä olevan puilla paljailla ilman apua. Pastori, johon hän oli luottanut, oli liuennut muuanne, jättänyt laumansa ja tyttärensä oman onnensa nojaan. Ts. pelastanut oman nahkansa.

Ehkäpä pastorikin oli uskonsa uhri. Hän ei voinut myöntää seurakunnalleenkaan sitä, missä suossa hän oli – julistuksestaan huolimatta. Ehkäpä velkaantumisen syy oli kulissien ylläpitäminen lainarahalla tai luottokortilla. Tiedäpä häntä.

Joka tapauksessa tässä tarinassa usko ottaa enemmän kuin antaa. Usko jakaa epäsuhtaisesti: se jättää toiset puutteeseen, antaa toisille yltäkylläisyyttä (ainakin mielikuvissa). Tarina saa tietämissäni tositarinoissa monenlaisia muotoja – ja ajatuksen ensimmäisten kristittyjen yhteisestä vastuusta. Tuona aikana tavoite oli jakaa ylimääräisestä niille, joilla ei ollut tarpeeksi.

Tällainen usko vie tunteeseen eriarvoisuudesta. Se tuo eteen kysymyksen:

Mikä uskossani on vialla, kun en menesty?

Ei välttämättä mitään. Voi olla, että tämä kyselevä uskova on kestävällä peruskalliolla toisin kun uskon pilvilinnoja markkinoiva. Hän todennäköisesti on myös terveemmällä pohjalla kuin manipuloinnilla itselleen asioita edukseen ajava keplottelija (joka hänkin näyttää menestyvän). Menestys voi olla iso illuusio.

5. Kontrolloiva usko

Silloin kun uskon varjolla aletaan määrätä, miten rahaa pitää käyttää, mihin saat mennä töihin, kenen kanssa avioitua tai minne muuttaa, ollaan vaarallisilla vesillä. Kallen tarinan lisäksi olen kohdannut monta muuta tarinaa, jossa uskova on joutunut haaksirikkoon uskossaan ja elämässään totellessaan johdatusta, joka ei ole sellainen ollut. Itse olen yksi näistä uskovista.

Jumala voi johdattaa monella tavalla. Yksi tapa on profetia tai tiedon sanat, unet, mikseivät myös näyt tai ilmestykset. Sen sijaan sielullisen mielikuvituksen tai narsistisen manipuloinnin yhteydessä nämä saavat vaarallisia, harhaanvieviä muotoja: Mielikuvitus, toiveet, jne. voivat tehdä tepposet rukoilijalle – niin silloin kun tämä rukoilee itsensä puolesta kuin toisenkin puolesta. Narsisti taas ei häikäile keksiä tuollaisia asioita; hänelle pääasia on, että ihminen liikkuu hänen haluamaansa suuntaan.

Jokaiselle meistä on annettu omakohtainen harkintakyky, jota voi käyttää tilanteissa. Silläkin riskillä, että teemme joskus virheitä. Elämämme on kuitenkin silloin meidän omissa käsissä – Jumalan edessä. Hän on luvannut johdattaa sitä, joka rukoillen kulkee. Miksi emme luottaisi tähän lupaukseen?

Ehkä tästä jokin vielä puuttuu,… Onpa näissä viidessä ainakin aluksi pureksimista, miksei tarkkailemistakin.