Radikaalia ”ristillisyyttä” (osa 1) – (Kun) Pyhä Henki tulee pysähtyneisyyteen

Arto ja minä käväisimme äskettäin tuttavapariskunnan luona. Yhteisessä rukouksessa en meinannut saada sanaa suustani. Ilmapiiri oli outo. Ikään kuin jokin yrittäisi estää rukouksen tai ikään kuin jokin painaisi alas. Rukouksen päätyttyä kysyin, onko pariskunta kokenut pysähtyneisyyttä ja alakuloa. Vastaus oli myönteinen. Eivätkä pelkästään he, vaan sikäläisen seurakunnan pastori oli todennut puheessaan samaa: outo pysähtyneisyys. Monet muut ovat kertoneet samanmoisista tunnoista. Myös omassa elämässäni on ollut tuollainen – itse asiassa kohtalaisen pitkä – ajanjakso.

Raamattuun on kirjoitettu luopumuksen lisääntyminen ja monien rakkauden kylmeneminen. Raamattuun on kirjoitettu monet niistä uutisista, joita luemme/katselemme päivittäin uutisista. Sen sijaan sinne ei ole kirjoitettu kristittyjen/uskovien (millä nimikkeellä itseämme nimitämmekään) luovuttamismielialaa, vaan Jeesuksen sanoin:

Kun nuo tapahtumat alkavat, nostakaa rohkeasti päänne pystyyn, sillä teidän vapautuksenne on lähellä.

Kielteiset uutiset  eivät ole pään puskaan pistämisen tai itseensä käpertymisen paikka – ei edes päiväntarkan lopunajan analyysin paikka:

Herra, onko nyt tullut se aika, jolloin sinä rakennat Israelin valtakunnan uudelleen?” Hän vastasi: ”Ei teidän kuulu tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa nojalla on asettanut.

Mutta te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin, ja te olette minun todistajani Jerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka.”

Maailmanmenon (tai seurakunnanmenon) kamaluutta kummasteleville olen yrittänyt viime aikoina muistuttaa niistä lähtökohdista, jotka ensimmäisillä kristityillä oli.

Jeesus, Hänen toimintansa ja opetuksensa olivat tutut Juudeassa, osin Samarian puolellakin. Hän sai väkijoukot liikkeelle, jopa tuhansittain (ehkä jopa 20 000). Tilanne kuitenkin kääntyi aivan toiseen suuntaan, kun Jeesus ristiinnaulittiin ja haudattiin. – Vielä uuden suunnan tilanne sai, kun pieni joukko Jeesuksen seuraajia vakuuttui siitä, että Jeesus oli noussut ylös ja eli. Kaiken kaikkiaan Jeesuksen ylösnousemus tuli Jeesuksen ilmestymisten kautta tutuksi noin 500:lle.

Useimmat juutalaiset, etenkään heidän johtomiehensä, eivät olleet uutisesta ollenkaan haltioissaan. Se oli heille arvovaltatappio. Jollakin kummallisella tavalla Jeesuksesta puhuttiin, vaikka he yrittivät pyyhkiä tuon kiusallisen Nasaretilaisen pois elämästä ja ihmisten mielistä. Jeesuksen ylösnousemuksesta he levittivät ikävää huhua, että Jeesuksen opetuslapset olivat tekaisseet ja lavastaneet koko ylösnousemustarinan.

Jeesuksen opetuslapset eivät näyttäneet jaksavan luottaa mahdollisuuksiinsa. Jeesus tapasi ”kallionsa”, Pietarin, kalastamassa kaloja ihmisten sijaan ja nuolemassa pelkurimaisen käytöksensä haavoja. Pyhä Henki valtasi Jeesuksen seuraajat lukkojen takana, jossa he olivat juutalaisten pelossa.

Pyhä Henki. Uudet kielet. Rohkeus julistaa. Armolahjat. Palvelutehtävät. – Huh! Sen on täytynyt olla rajua – jopa kokijoille itselleen.

Ajattelepa. Ensin olet peloissasi. Se, mitä Jeesus on puhunut, tuntuu valuneen maahan.

Kyllä Hän ylösnousi – mutta sitten yhtäkkiä keksikin mennä Taivaaseen. Mitä merkillistä me täällä teemme?

Voisi olla kysymys omasta suustani vastaavassa tilanteessa.

Sitten yhtäkkiä alan puhua ihan kummallista kieltä, jota tuntuu ymmärtävän joku ihan muusta maasta tullut… Saarnaan hänelle ilosanomaa Jeesuksesta. Hänestä tulee Kristukseen  uskova, vaikka minä en edes tiedä, mitä minä puhun… Saatika se, että Maija alkaa saada viisaita sanoja ratkaisuksi ihmisten erilaisiin pulmiin, vaikka ei noista pulmista ole perillä oikeasti… ja Kari rohkaisee ihmisiä täsmällisesti heidän tilanteitaan kuvaten… Jotkut antavat auliisti rahaansa ja aikaansa tarvitseville…Useat näkevät näkyjä… Jotkut osaavat selittää noita kummallisia kieliä, joita puhuvat monet… kukin vähän eri kieltä…

Paulin julistus on saanut ihan uutta puhtia. Se on veitsenterävää, ytimeen menevää. Hän nostaa asioita Raamatusta ja selittää, että Jeesus tosiaan on Vapahtaja. Hän käskee ihmisiä kääntymään pois pahoista teoistaan Jeesuksen puoleen.

Tuhansittain ihmisiä tulee Jeesuksen luo. Heitä kastetaan ja he liittyvät joukkoomme.

Juuri näin tapahtui Apostolien tekojen tutuissa kertomuksissa.

Silti tuo ei ollut niin helppoa kuin miltä helposti tuntuu. Ympäristö oli vihamielinen. Evankeliumin julistajat saattoivat joutua vankilaan ja/tai heitä pahoinpideltiin ja yritettiin saada perumaan sanomansa. Eivät seurakuntalaisetkaan aivan turvassa olleet. Esimerkiksi Saulus Tarsolaisella oli lupa ottaa kiinni kenet sai. – Kun hänestä itsestään tuli kristitty, Paavali, hän koki samoja asioita.

Silti – tässä vihamielisessä ympäristössä – ensimmäiset kristityt seurakunnat kasvoivat suorastaan räjähdysmäisesti.

En tiedä, kysyikö kukaan sitä, onko Herran tahto pelastaa tuo kamala maailma… Jos kysyi, vastaus on myönteinen:

Evankeliumia tuli julistaa maan ääriin asti. Kyselemättä, oliko tuo maailma vihamielinen vai ei. – Itse asiassa Jeesus sanoi, että on vihamielinen:

Muistakaa, mitä teille sanoin: ei palvelija ole herraansa suurempi. Jos minua on vainottu, vainotaan teitäkin. Jos minun sanaani on kuultu, kuullaan myös teidän sanaanne.– Te saatte puolustajan; minä lähetän hänet Isän luota. Hän, Totuuden Henki, lähtee Isän luota ja todistaa minusta. Myös te olette minun todistajiani– (Joh. 15: 21, 26, 27)

  1. Johanneksen kirjeestä löytyy seuraava lause:

Sellainen kuin Jeesus on, sellaisia olemme mekin tässä maailmassa.( 1. Joh. 4: 17)

Minulle terävyyttä Herran tahtoon on antanut Isä meidän rukous. Siinä ei ole jossittelua, johon mieluusti sortuisin miettiessäni, vastataanko rukoukseeni. Isä meidän -rukous on hyvin päämäärätietoinen:

Tapahtukoon sinun tahtosi niin kuin (se on) taivaassa.

Kun mietimme, millainen taivas on, saamme rohkaisua myös rukouksiimme täällä maan päällä.

 

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

2 vastausta artikkeliin “Radikaalia ”ristillisyyttä” (osa 1) – (Kun) Pyhä Henki tulee pysähtyneisyyteen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: