Paras on edessä päin

Oletko koskaan katsonut huikaisevaa näkymää – korkealle kaartuvaa taivasta tai täynnä tähtiä tuikkivaa öistä taivasta – ja ihmetellyt valtavuutta, jonka näet edessäsi?

Daniel kirjoitti näkemästään näystä:

Oikeat opettajat loistavat
niin kuin säteilevä taivaankansi,
ja ne, jotka ovat opastaneet monia vanhurskauteen,
loistavat kuin tähdet,
aina ja ikuisesti.

Siinä kuvataan ylösnousemuksen jälkeistä elämää, nimenomaan sitä hyvää osaa, jonka saavat ”oikeat opettajat” ja ne, jotka ovat ”saattaneet monia vanhurskauteen”.


Ajoittain törmään hengellisessä kentässä ihan vietävään oppineisuuskritiikkiin. Joidenkin mielestä oppineisuus, ajattelu, älyllisyys torppaa automaattisesti Hengen toiminnan. Raamatun tutkiminen – erityisesti jos otetaan mukaan kielianalyysi tai alkukielet – hui kauhistus, sentään – eihän siinä usko kestä mukana. Vai kestääkö sittenkin?

Raamatun tutkiminen, opiskelu, jne. ei ole elävän uskon tai yliluonnollisen vastakohta. Päinvastoin:

  • Tutkiminen ja opiskelu voi avata uusia näkökulmia tuttuun aiheeseen.
  • Tutkiminen ja opiskelu voivat myös varjella opillisilta ojilta.

Sanat, jotka löytyvät Raamatustamme, on lausuttu ja kirjoitettu tietyssä historiallisessa ja yhteiskunnallisessa tilanteessa, tietyille ihmisille ja tietyllä kielellä. Jos unohdamme asiayhteyden, voimme ajautua hakoteille sanomaa tulkitessamme.


Keitä ovat taivaankannen tai tähtien lailla loistavat? Suurimman osan elämääni olen viettänyt nk. herätyskristillisissä piireissä: olen kuullut kohdan tulkittavan herätyshenkisesti ts. ne, joiden kautta tulee ihmisiä paljon nk. uskoon ovat taivaalla loistavia tähtiä.

Heprean runollinen ja profeetallinen kieli sisältää tehokeinona toiston: sama asia sanotaan kahteen kertaan eri sanoin, ehkä eri näkökulmasta tai edellä sanottua vahvistaen. Tässä huomaamme suomalaisessakin käännöksessä kyseisen ilmaisun.

Oikeat opettajat (KR -92), taidolliset (KR -32), viisaat (wise, useat englanninkieliset käännökset) tuovat esiin erilaisia käännösvaihtoehtoja heprean teon sanasta שכל [sakal]. Sana voidaan kääntää esimerkiksi ´olla viisas, olla ymmärtäväinen, olla harkitseva, huolellinen tai varovainen, opettaa, olla näkemystä tai käsityskykyä´. Merkitys on hyvin lähellä Paavalin Uudessa testamentissa käyttämää ilmausta ´terveen harkinnan/raittiuden henki´.

Monien vanhurskauteen johtaminen avautuu uudesta näkökulmasta, kun huomaamme, että sanan ´monta´ רב [rab] taustalla on sana רבב [rabab] ´monta´ (sanasta tulee myös Uudessa testamentissa tavattava sana ´opettaja´). Vanhurskaus taasen merkitsee sekä vanhurskaaksi tulemista, tekemistä ja julistamista.

Kysymys ei ole pelkästään nk. uskoontulosta, vaan vanhurskauteen opettamisesta.

Samantyyppisen ajatuksen löydämme Jeesuksen antamasta lähetyskäskystä:

— Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.

Kansat piti tehdä Jeesuksen opetuslapsiksi.

Aluksi iskee rimakauhu. Kansat kuulostaa hurjalta. -Kysymys on lopulta siitä, että jokainen tekee jotakin, yhdelle (tai muutamalle) kerrallaan.

Viime sunnuntain, tuomiosunnuntain, tekstin äärellä havahduin siihen, kuinka Jeesus puhui seuraajilleen yksikössä:

— kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle. (Matt. 25: 40)

Tiivistäen: Meidät on kutsuttu olemaan viisaita ja ymmärtäväisiä – ja rohkaisemaan, tukemaan ja auttamaan toinen toistamme matkalla.

Daniel näki ajallisen ajan taakse, siihen hetkeen, kun viisas ja ymmärtäväinen – toinen toista tukenut, auttanut ja rohkaissut – saa niittää hedelmää.

Danielin näystä minulle välittyy kuva siitä, kuinka tällainen ihminen on ajassa loistanut Jumalan asiaa, ellen sanoisi kirkkautta; iankaikkisuudessa hän loistaa edelleen – ajan rajoituksista vapaana, entistäkin kirkkaammin.

Tällainen tuomiosunnuntain teksti antaa paljon toivoa ja rohkeutta. Paras oikeasti on edessä päin.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: