940. Sanaan itsemme sisällyttäen

Kristuksen työn tähden olemme hänen kuolemaansa – ja myös Hänen ylösnousemukseensa – osalliset. Kirjeessään Efesolaisille Paavali ilmaisee asian seuraavasti:

Jumalan laupeus on kuitenkin niin runsas ja hän rakasti meitä niin suuresti, että hän teki meidät, rikkomustemme tähden kuolleet, eläviksi Kristuksen kanssa. Armosta teidät on pelastettu. Jumala herätti meidät yhdessä Kristuksen Jeesuksen kanssa ja antoi meillekin paikan taivaassa

KR. -38 ilmaisee asian tavalla, josta ymmärrämme, että Kristuksen työ on nyt – ei vasta tulevaisuudessa, silloin kun Hänen omansa ovat Taivaan kirkkaudessa. Kristuksessa olemme taivaallisissa jo nyt, vaikka elämmekin tassut maassa:

yhdessä hänen kanssaan herättänyt ja yhdessä hänen kanssaan asettanut meidät taivaallisiin Kristuksessa Jeesuksessa

Samanmoisin sanankääntein Paavali rukoilee Efeson kristittyjen puolesta:

Minä rukoilen, että Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala, kirkkauden Isä, antaisi teille viisauden ja näkemisen hengen, niin että oppisitte tuntemaan hänet, ja että hän valaisisi teidän sisäiset silmänne näkemään, millaiseen toivoon hän on meidät kutsunut, miten äärettömän rikkaan perintöosan hän antaa meille pyhien joukossa ja miten mittaamaton on hänen voimansa, joka vaikuttaa meissä uskovissa. Se on sama väkevä voima, jota hän osoitti herättäessään Kristuksen kuolleista ja asettaessaan hänet istumaan oikealle puolelleen taivaassa, ylemmäksi kaikkia valtoja, voimia ja mahteja, ylemmäksi kaikkia herruuksia, jotka mainitaan tässä ja tulevassakin maailmassa. Jumala on alistanut kaiken hänen valtaansa ja asettanut hänet kaiken yläpuolelle seurakuntansa pääksi. Seurakunta on Kristuksen ruumis ja hänen täyteytensä, hänen, joka kaiken kaikessa täyttää.

Rohkeasti Paavali maalaa kuvan Kristukseen uskovan asemasta: Jumala asetti Kristuksen istumaan oikealle puolelle taivaassa – ja Jumala on asettanut Kristukseen uskovan taivaallisiin Kristuksen kanssa:

[Muistutan, taustasta: Efeson seurakunnassa suurin osa oli nk. pakanoita, joilla ei juutalaisen näkemyksen mukaan ollut täyttä kansalaisoikeutta Jumalan valtakuntaan, vaikka he olisivat kuinka vakavasti uskon ottaneet. Heidän paikkansa oli esipihalla. Heistä ei ollut papeiksi. He eivät millään opilla päässeet kaikkeinpyhimpään. Kristuksessa heillä oli täysi Jumalan valtakunnan kansalaisuus yhtä lailla kuin juutalaistaustaisilla Kristukseen uskovilla.]

Paavali rukoilee, että
– Jeesuksen Kristuksen Jumala, kirkkauden Isä, antaisi efesolaisille kristitylle viisauden ja näkemisen hengen, jotta he tulisivat tuntemaan Isän. – Nämä, jotka olivat olleet tilanteessa, jossa heidän ei ollut millään täysin mahdollista saada Jumalan lupaamaa, he ovatkin lupausten keskiössä. Heillä onkin Kristuksessa täysi lapseus.
– että Isä valaisisi efesolaisten kristittyjen sydämen silmät näkemään..
– mikä on se toivo, johon Isä on heidät kutsunut
– miten rikas on Isän antama perintöosa pyhien joukossa
– miten mittaamaton on Isän voima, joka vaikuttaa uskovissa

Tämän jälkeen Paavali jatkaa kuvaamalla tuota mittaamatonta Isän voimaa:
– se on sama väkevä voima, jota Isä osoitti herättäessään Kristuksen kuolleista ja asettaessaan hänet istumaan oikealle puolelleen taivaassa, ylemmäksi kaikkia valtoja, voimia ja mahteja, ylemmäksi kaikkia herruuksia, jotka mainitaan tässä ja tulevassakin maailmassa.

Entä jos sinä ja minä sisällyttäisimme itsemme tuohon Sanaan – ihan nimemme Sanan sisälle laittaen ja pyytäisimme, että Isämme avaisi myös meidän silmämme sille, mitä Hän on tehnyt ja tekee?

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: