927. Entä jos…

Tänä aamuna palaan eilen kirjoittamaani artikkeliin Uudelleen ajattelun uudelleen ajattelu http://sourcepublication.net/2014/11/02/926-uudelleen-ajattelun-uudelleen-ajattelu/. Liikutuksen kyyneleet pusertuvat silmiin. Hyvä ihme, että Jumala on hyvä! Hän johdattaa meitä – parhaaksemme.

Ajoittain – tai rehellisesti sanoen melko usein – olen etsinyt omia polkujani, väistellyt Hänen johdatustaan, joskus suorastaan kamppaillut vastaan. Uskomattomalla sinnikkyydellä Hän on etsinyt teitä tulla minua vastaan, kohdata minut.

Uskon, että iso osa tästä väistelystä on johtunut sitä kuvasta, joka minulla on ollut Jumalasta.

DSC_9357

Viime keväänä olen kirjoittanut aiheesta artikkelin Jumala ei viskaa pois. http://sourcepublication.net/2014/05/07/762-jumala-ei-viskaa-pois/

”Helposti käy myös niin, että katsoessani toisten tietoisesti tai alitajuisesti maalaamaa ja mieleni suodattamaa kuvaa itsestäni, ajattelen, että Jumala ajattelee minusta samoin.”

…Jumala sen sijaan sanoo:

”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” Jer. 29 11

Kun otamme huomioon, missä tilanteessa Jumala puhuu tämän sanan, asia avautuu ihan uudesta näkökulmasta: Jumala puhuu sanan keskellä pakkosiirtolaisuutta, tilanteessa, jossa juutalaiset ovat keskellä vierasta kansaa, kulttuuria ja uskontoa.

Psalmin 137 sanat kuvaavat tuntoja:

Virtojen varsilla Babyloniassa
me istuimme ja itkimme,
kun muistimme Siionia.
Rannan pajuihin
me ripustimme lyyramme.
Ne, jotka meidät olivat sinne vieneet,
vaativat meitä laulamaan,
ne, joiden orjuudessa me vaikeroimme,
käskivät meidän iloita ja sanoivat:
”Laulakaa meille Siionin lauluja!”
Kuinka voisimme laulaa Herran lauluja vieraalla maalla?

Jeremia tuntuu vastaavan kyselyyn: Hän käskee rakentamaan taloja ja asettumaan niihin. Hän käskee jatkamaan elämää ja harrastamaan sen kaupungin menestystä, johon heidät on asetettu. Hän käskee

Lisääntykää, älkää vähentykö!

Olen itsestäni huomannut sen, että vaikeuksien keskellä menen ikäänkuin säästötilaan – ihan vielä pahemman päivän varalle. Sanansa perusteella Herra näyttäisi käskevän etenemään, lisääntymään, kasvamaan, palamaan entistäkin kirkkaammin, kirkastamaan Herraa entistäkin enemmän!

Tänään kuulin saarnan Filippiläiskirjeen 1. luvun pohjalta. Johdannossa saarnan pitäjä totesi, kuinka yksi Paavalin nk. vankilakirjeistä tuntuu olevan kaikkein Kristus-keskeisin hänen kirjeistään; siinä Jeesus/Kristus mainitaan 50 kertaa! Se on paljon se, kun ottaa huomioon kirjeen lyhyyden. Toinen, mikä Filippiläiskirjeessä korostuu, on ilo ja kiitos.

…tai niinkuin suorastaan rakastamani Apostolien tekojen 4. luvun loppu meille kertoo: evankeliumin julistamisen vuoksi – ja sen vuoksi, että sokea oli parantunut Pietarin ja Johanneksen kautta – apostolit joutuivat pieksetyiksi ja hetkeksi vankilaan – ja siitä huolimatta eivät tosiaankaan ripustanneet kanteleitaan pajuihin, vaan rukoilivat yhdessä muun seurakunnan kanssa yhä enemmän rohkeutta julistaa evankeliumia ja sitä, että Herra Jeesus sitoutuisi julistettuun sanaan ihmeiden ja tunnustekojen kautta! Ts. he rukoilivat juuri sitä, mistä ongelmat olivat aiheutuneet: evankeliumin julistamisesta ja siitä, että ihmeet ja tunnusteot herättivät kränää juutalaisissa johtomiehissä – ts. he rukoilivat itselleen lisää vaikeuksia..!

– On kuin Jumala sanoisi:

Laulakaa niitä Siionin lauluja! Niille, jotka haluavat kuulla – ja jopa niille, jotka eivät halua niitä kuulla! Kirkastakaa elämällänne ja julistuksellanne Kristusta.

Ensimmäiset kristityt tekivät niin. He kieltäytyivät olemaan loistamatta. He rukoilivat kohti taivasta kurkottavan rukouksen:

Jumala anna meille rohkeutta! Anna ihmeittesi ja tunnustekojesi seurata julistettua sanaa!

He vetosivat Jeesuksen lupauksiin. Hän oli luvannut seuraajilleen Pyhän Hengen. Hän oli luvannut, että he tulisivat olemaan Hänen todistajiaan alkaen Jerusalemista ja Juudeasta ja Samariasta aina maan ääriin saakka. Hän oli luvannut, että ihmeet ja tunnusteot seuraisivat julistettua Sanaa.

DSC_9345

Apostolien teot kertoo:

Kun he olivat päättäneet rukouksensa, vavahti paikka, jossa he olivat koolla, ja he kaikki täyttyivät Pyhästä Hengestä ja julistivat rohkeasti Jumalan sanaa.

Koko uskovien joukolla oli yksi sydän ja yksi sielu. Kukaan ei pitänyt omanaan sitä, minkä omisti, vaan kaikki oli heille yhteistä. Apostolit todistivat voimallisesti Herran Jeesuksen ylösnousemuksesta, ja Jumalan armo oli heidän kaikkien osana runsain määrin.

Kun samarialaiset kuulivat, mitä hän puhui, ja näkivät ne tunnusteot, joita hän teki, he tulivat sankoin joukoin kuulemaan häntä. Monet vapautuivat saastaisista hengistä, jotka lähtivät heistä kovalla äänellä huutaen, ja monet halvaantuneet ja rammat paranivat. Kaupungin täytti ilo ja riemu.

…entä jos ottaisin kanteleeni pajusta ja alkaisin loistamaan sitä, mitä ymmärrän edustavani! – Ehkä juuri niiden edessä, jotka kyseenalaistavat koko uskoni ja elämäni; heidän edessään, jotka pilkaavat koko ”jeesusjuttua”;…

…entä jos – tähän uskaltautuessani – näenkin sen, mitä Raamattu näyttää lupaavan, että Herra itse astuu kuvaan uudella tavalla, sitoutuen uudella tavalla, näyttäen minun ja näiden muiden elämässä, että Hän ei olekaan ”gone”/poismennyt, vaan elävä, toimiva, voimallinen Jumala.

…entä jos… kysymys onkin ollut siitä, että en ole uskaltanut enkä ole uskaltautunut päästää Häntä ”valloilleen”. Syvin pelkoni säästöliekillä olossani onkin ollut, että Hän astuu kuvaan, enkä minä kykenekään pitämään Häntä purkissa (johon kovin mieluusti Hänet laittaisin)…

…entä jos koko jutun juuri onkin siinä, että minulla on ollut väärä kuva Hänestä…

…entä jos, koko jutun avain on siinä, että ymmärrän Hänet uudella tavalla, sillä jolla Hän itsensä ilmoittaa:

”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.”

… seuraavassa kirjoituksessa jatkan pohdintaa siitä, mitä tämä merkitsee…

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: