915. Mikä neuvoksi, kun mättää?

DSC_6592

”Kyllä pieni määrä öljyä tekee ihmeitä”

totesi Arto äskettäin, kun jumitellut takin vetoketju toimi kuin uusi saatuaan muutaman tipan öljyä.

”Öljyihme” liittyi mielessäni tämänaamuisiin ajatuksiin Jaakobin kirjeestä:

”Älkää huokailko, veljet, toisianne vastaan, ettei teitä tuomittaisi; katso, tuomari seisoo ovella.”

Jaakobin kirjoittamien ohjeiden kärki on olotilassa, johon kirjeen saajat tuntuvat jumittuneen – jonkinlaiseen voivotteluun, joka kohdistui toisten ”veljien” kamaluuteen. Sana, joka on käännetty KR -38:ssa huokailemiseksi ja KR -92:ssa syyttelemiseksi on στεναζω [stenazoo], ja tarkoittaa myös nurinaa, valittamista, kaunaa ja kateutta, tilannetta, jossa jolle kulle on jotain hampaankolossa.

Jaakob nostaa nurinan, valittamisen, kaunan, jne. vastapainoksi kaksi ohjetta (KR. 38:n mukaan):

  1. Ottakaa, veljet, vaivankestämisen ja kärsivällisyyden esikuvaksi profeetat, jotka ovat puhuneet Herran nimessä.

Vaivankestäminen ja kärsivällisyys – kestävyys vaikeuksissa ja se, että ei ota oikeutta omiin käsiinsä, ala lihan käsivarrella etsiä revanssia ja ratkaisua löytyvät käytettyjen kreikan sanojen (κακοπαθεια [kakopatheia]; μακροθυμια [markhothuumia]] takaa.

  1. Jos joku teistä kärsii vaivaa, niin rukoilkoon; jos joku on hyvillä mielin, veisatkoon kiitosta.

Jaakob ei kirjoita pelkästään fyysisestä vaivasta vaan yleisesti ahtaasta, raskaasta olotilasta, ongelmista. Tällaisessa tilanteessa Jaakob käskee rukoilemaan tilanteessa ja rukoilemaan tilanteen puolesta.

Mielenkiintoisella tavalla Jaakob ohjeistaa sitä, joka on hyvillä mielin; hän saa laulaa kiitosta ja ylistystä Jumalalle. Käytetty sana ψαλλω [psalloo] tarkoittaa psalmien/hymnien laulamista, ylistystä. Se voidaan kääntää niinkin dramaattisesti kuin ´juhlia Jumalan ylistystä laulaen´.

Ai niin, mitenkö öljy tähän liittyy? – Siten, että Pyhä Henki haluaa nostaa meidät jumittuneisuudestamme ja viedä eteenpäin. Se, mikä ymmärtääkseni Jaakobin sanassa on ydin, on se, että emme saa jäädä märehtimään yhdessä toisten kanssa tai yksiksemmekään toisten virheitä tai edes eksymystä; tehtävämme on tuoda ihminen ja tilanne rukouksessa Jumalan eteen ja pyytää apua ja viisautta, että eksynyt löytäisi takaisin tielle.

”Veljeni, jos joku teistä eksyy totuudesta ja toinen ohjaa hänet takaisin,niin tietäkää tämä: joka palauttaa syntisen harhatieltä, pelastaa hänet kuolemasta ja peittää paljotkin synnit.” Silloin kun toinen eksyy, meidän tehtävämme on yrittää näyttää hänelle tie ja saada eksynyt tulemaan takaisin tielle. Tässä ohjaamisessa rukous ja viisas tilanteeseen puuttuminen kulkevat rinnakkain.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: