Hyvällä tavalla Jumalan oma

Edellisessä artikkelissani kirjoitin siitä, kuinka Jeesus haluaa kohdata sinut ja minut henkilökohtaisesti, olla sinulle ja minulle Jeesus – henkilökohtaisesti.

  1. Mooseksen kirjan alussa kerrotaan hyvästä yhteydestä Jumalaan ja myös toiseen ihmiseen ja itseensä, elämästä, jossa Jumala oli luonnollisella tavalla läsnä, elämästä, jossa ei ollut esimerkiksi häpeää.

Syntiinlankeemuksen jälkeen löydämme Jumalan etsimässä ihmistä, joka halusi piiloutua Häneltä, itseltään ja toiselta:

Herra Jumala huusi miestä ja kysyi: ”Missä sinä olet?” Mies vastasi: ”Minä kuulin sinun askeleesi puutarhassa. Minua pelotti, koska olen alasti, ja siksi piilouduin.”

Pelon ja häpeän juuret näyttävät olevan paratiisissa. Nimenomaan sellaisen pelon ja häpeän juuret, jotka estävät meitä lähestymästä Jumalaa, jolla on perustavanlaatuinen ratkaisu pelkoon, häpeään, syyllisyyteen: luulemme Jumalan olevan ilonpilaaja, vaikka juuri Hänen läsnäolossaan voimme löytää vapauden, ilon ja rauhan.

Pysähdyin Jumalan etsivän äänen äärelle:

”Kuka sinulle kertoi, että olet alasti? Oletko syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?”

Pysähdyn myös Jumalan huudahduksen äärelle:

”Mitä oletkaan tehnyt!”

Näihin päiviin asti olen noissa lauseissa kuullut Jumalan tuomion jylinän! Entäpä, jos lauseissa olisikin rakkautta, välittämistä, huolta…? – Vaikka Jumala suorin sanoin sanoi, että lankemuksesta on seurauksensa, Hän ei jättänyt ihmistä oman onnensa nojaan, vaan huolehti heistä (vrt. teki vaatteet heidän alastomuutensa ylle).

Monta kertaa olen lukenut Jesajan lupausta:

” Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut.
Minä olen sinut nimeltä kutsunut,
sinä olet minun.”

Elämänhistoriaani ja haavojani vasten en ole osannut sisäistää, mitä Jumala oikeasti lupaa…

Noin 30-vuotiaana maatalouslomittajana hetken työskennellessäni minulle oli hirveä shokki yksi lomituspaikka, jossa isäntäväki koko ajan käytti etunimeäni:

”Paul(iin)a, muistathan antaa Mustikille vitamiinit…”/”Paul(iin)a, ota rehut sulamaan…”

Shokkini keskellä tajusin syyn siihen, miksi nimeltä kutsuminen järkytti minua: Lapsuudenkodissani en muista lapsuudessani itsestäni käytetyn etunimeä puhuteltaessa. Ei siis:

”Paul(iin)a, syömään.” Vaan yksinkertaisesti: ”Syömään.” Vanhmpani eivät keljuuttaan olleet käyttämättä puhuteltaessa etunimeä, vaan käytäntö tuli molempien vanhempien lapsuudenkodista.

Tuntuu hoopolta, että tuommoinen vaikuttaa jumalasuhteeseen – mutta niin se vain vaikuttaa!

Toinen, mikä on vaikuttanut em. jakeen ymmärtämiseen, juontaa juurensa elämäni narsistikohtaamisista, tässä asiayhteydessä ennen muuta heidän äärimmäisestä omistushalustaan. Yksi esimerkki avannee asiaa hieman:

Seurustellessani yhden ”Elämäni Narsistin” kanssa, hän kirjoitti kaikkialle hänen ja minun nimen: Raamattuun, Hengellisen Laulukirjaan, tms. ”merkiten” minut omakseen.

Voit vain kuvitella, miltä tällaista taustaa vasten kuulostaa, se että Jumala sanoo, että Hän on minut nimeltä kutsunut, ja olen hänen. Mielikuvissani on ollut tuo parin vuosikymmenen takainen kohtaaminen, joka on saanut minut yökkäämään.

Vähitellen olen – haavojeni parantuessa – alkanut ymmärtää, mitä Jumala tarkoittaa sanoillaan:

  1. Jumalasuhteessa olen vapautettu väärästä pelosta, olen vapautettu häpeästä.
  2. Olen lunastettu VAPAAKSI (en orjuuteen)
  3. Nimeltä kutsuminen on rakastavan Jumalan puhetta lapselleen; kaikkeen, mitä Hän puhuu, Hän liittää nimeni – hyvässä mielessä.
  4. Se, että olen Jumalan oma ja että nimeni on piirretty Hänen kätensä ihoon, on omistamista hyvällä ja turvallisella tavalla, ei narsistisesta omistamishalusta vaan silkasta, puhtaasta Jumalan rakkaudesta.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: