872. Hyväksikäytetyn tarina

Seuraavan tarinan löysin Joyce Meyerin sivulta. Koskettava ja todentuntuinen. Myös minulle, vaikka en hänen laillaan isäni taholta ole kohdannut Mayerin kertomaa. Tunnot ovat muuten tuttuja nuoruudesta ja pikkuisen myöhempääkin. (Alempana on suora linkki Mayerin englanninkieliseen tarinaan, voit lukea sen kokonaisuudessaan sieltä. Tässä poimintoja parhaani mukaan suomennettuina omaan elämääni peilaten)

Fyysinen tai psyykkinen hyväksikäyttö/väkivalta jättää jäljet. Niistä kuitenkin on mahdollista toipua.

Hyväksikäyttö/väkivalta saa monia muotoja: kiusaaminen koulussa tai työpaikalla, insesti, lähisuhdeväkivalta eri muodoissaan, raiskaus,… Eri ikäinen kohtaa hyväksikäytön/väkivallan eri tavoin – ja aina se jättää jäljen, ehkä syvimmän lapsena.

On hyvä, että joku uskaltaa puhua/kirjoittaa näistä. Se antaa myös muiden kokemuksille sanoja, kuten Meyerin kertomus antoi minulle.

Mayer kirjoittaa:

Isäni käytti minua seksuaalisesti, henkisesti ja sanallisesti niin kauan kuin muistan siihen asti, kun 18-vuotiaana lähdin kotoani. Kauheita asioita, niin kauheita, että joistain en voi puhua julkisesti. Haluan jakaa todistukseni sen takia, että monet ihmiset ovat kokeneet saman ja heidän tarvitsee tietää, että joku on käynyt läpi heidän taistelunsa ja heillä on toivoa.

Tämä on aidon, elämästä kumpuavan, todistuksen voima: Minä olen selvinnyt, myös sinä selviät!

Mayer löytää lääkkeen Jeesuksessa:

Enemmän kuin mitään muuta, haluan sinun ymmärtävän, tosiaankin ymmärtävän, että jokainen hyväksikäytetty voi täysin toipua, kun hän antaa elämänsä kokonaan Jeesukselle.

Kun opintojeni yhdessä vaiheessa törmäsin posttraumaattisen stressireaktion aikaansaaviin asioihin, hätkähdin siihen, että olen elänyt sellaisessa stressissä niin monta vuotta, että kaiken järjen mukaan minun ei pitäisi olla psyykkisesti terveiden kirjoissa. Nuo asiat, kun saattavat lyhytkestoisinakin aiheuttaa voimakkaita psyykkisiä seurauksia. Jumalan ihme, että olen suhtkot balanssissa.

Minusta Meyerin hyväksikäytön määritelmä on valtavan osuva:

Hyväksikäyttö tarkoittaa ´käyttää väärin, käyttää niin kuin ei kuuluisi, tuhlata; käyttää tavalla, joka aiheuttaa harmia ja tuhoa; käsitellä julmasti´. Milloin tahansa meitä käytetään väärin tai tavalla, jolla Jumala ei ole tarkoittanut, se tuhoaa.

Tutulta kuulostaa Mayerin luonnekuvaus hyväksikäyttäjästä:

— viheliäinen, kontrolloiva ja manipuloiva — arvaamaton ja epävakaa. Sen seurauksena kodin ilmapiiri oli ladattu suurella pelolla, koska ikinä ei voinut tietää, mikä sai hänet hermostumaan ja mikä ei.

Me teimme aina, mitä hän tahtoi ja milloin hän tahto. — Kaikki kotonamme totteli hänen mielialaansa ja tahtoaan.

 

Meyer kirjoittaa seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jolle oli ”hyvät perusteet”; isä teki niin, koska hän rakasti…

Tragedian Mayer kuvaa:

— hän, jonka olisi pitänyt antaa minulle turva, oli se, jota pelkäsin eniten. 

 

Meyer kuvaa tilanteen aiheuttamaa hämmennystä ja turvattomuutta:

Olin jatkuvasti hämmentynyt tämän vuoksi. Olin hämmentynyt itseni takia, isäni takia ja sen takia, mitä hän teki. Olin jatkuvasti peloissani. Ei ollut turvallista paikkaa kasvaa. 

Kuulen riveiltä miksi -kysymykset ja mitä tapahtuu -kysymykset. Yritän ymmärtää, mutta en ymmärrä. Palaset eivät loksahda kohdalleen. Jotain on vinossa, mutta mitä ja kenessä… Paikka, jonka pitäisi olla turvallinen, ei sitä ole. Koti, koulu, työpaikka,…

Tilanne vie roolipeliin:

Koulussa yritin olla kuin eläisin normaalia elämää. Silti tunsin itseni yksinäiseksi koko ajan ja erilaiseksi kuin kaikki muut.

Tarinan alusta voimme arvatakin, että Joyce -tytön elämä oli kontrolloitua myös koulun jälkeen: ei sitä, ei tätä,… Ja tämä sai selittämään koottuja selityksiä, miksi hän ei päässyt sinne, minne muut pääsivät. Tilanne pakotti valehtelemaan. Sama voi olla tilanne parisuhteessa, jopa uskonyhteisössä. 

Mayer esittää kysymyksen, jonka olen itsekin kysynyt:

Jumala missä sinä olit kaikessa tässä?

Mayer antaa saman vastauksen, jonka aikanaan itsekin löysin:

Hän oli siellä — ja auttoi läpi.

 

Olen viime aikoina hehkuttanut Malmön tapaamista pastori Ritan kanssa. Tapaaminen avasi silmäni. Ajatus siitä, miksi minun elämässäni on ollut paljon Mayerin kertomaa nuoruudessa ja aikuisuudessa, perheessä, koulussa, työpaikoilla, jopa uskonyhteisöissä, selittyy sillä, että sielunvihollinen on halunnut ryöstää jonkin määrättömän arvokkaan… Kun pastori Rita selitti tuota, silmieni edessä kulki kaltoinkohtelijoideni ja hyväksikäyttäjieni taholta tapahtuneet asiat. Ikäviä, haavoittavia, latistavia, maahanpainavia asioita. Ja käsissäni on aarre, Jumalalta. Aarre, jota sinnikkäästi pidän käsissäni, suojelen, pidän kiinni enkä luovuta. Enkä anna pois, vaikka ajoittain on läheltä liipannut. 

Minun aarteeni, Jumalalta saatu elämä ja kutsumus. Vähitellen alkaa hahmottua tuo, minkä Meyer pukee sanoiksi:

— Jumala — on ottanut sen, minkä sielunhollinen on tarkoittanut vahingoittamaan minua ja kääntänyt sen hyväksi (Room. 8: 28). Hän on ottanut pois häpeäni ja antanut kaksinkertaisesti takaisin. (Jes. 61: 7)

 

Mayerin kertoma valheellisuus on hyvinkin tuttua. (Valheellisuus on rankka sana, mutta sitähän se on, kun ei uskalla kenellekään kertoa, miten oikeasti menee… paras koulukaveri ei tiedä, uskonystävä ei tiedä, …olen kuin ei olisikaan…)

Saattoi näyttää mahdottomalta, mutta Jumalan totuus toi minut vapauteen kaksoiselämästä ja valheista. Olen elävä todiste siitä, että mikään ei ole Jumalalle mahdotonta. Eikä sillä ole väliä, mitä olet käynyt läpi ja kuinka pahasti sinua on haavoitettu, toivoa on!

Siksi kerron tarinani. Sinun tarvitsee tietää, miten hyvä Jumala on ja että taistelusi on sen arvoinen. Kun annat elämäsi Kristukselle ja luotat Häneen, voit todellakin eheytyä ennallesi niin, että voit elää elämää, jonka puolesta Kristus kuoli, että eläisit sitä. Älä luovuta!

 

Niin Mayerin, kuin nyt omassa ja perheeni elämässä, sotku kääntyy isoksi siunaukseksi. Sillä alueella, missä on saanut parantua, saa vähinerin auttaa muita. Se on Jumalan hyvyyttä ja armoa. 

 

Koko tarinan voit lukea täältä englanniksi: 

https://www.joycemeyer.org/articles/ea.aspx?article=healing_and_hope

Sivulta löydät myös muita käypiä näkökulmia, jotka rohkaisevat jättämään taakse entisen ja kävelemään eteenpäin. 

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: