860. Vahvempi sana

Helppoako kuin heinänteko?

Keväällä noin 12 hehtaaria peltoa siirtyi vuokralaiselta takaisin meille. Pikaratkaisu oli, että alamme elvyttämään kotitilastani meille jäänyttä osuutta. Ajatus taustalla oli, että on jälleenrakentamisen aika. Vähän niinkuin Nehemialla, johon edellisessä kirjoituksessani viittasin. Tosin äkisti katsottuna hengellinen elementti ei heti avaudu. Mitä ihmettä maatilalla on tekemistä sen kutsumuksen kanssa, jota kannamme? (Tosin viime mainittuun saimme vahvistuksen kahta kautta, jotka eivät asiasta liioin tienneet) – Tämä päätös koeteltiin kuluvana kesänä juurimultia myöten.

Samasta aiheesta olen kirjoittanut artikkelissani Entäs kun (elämä ei ole kivaa, helppoa ja hauskaa)? http://sourcepublication.net/2013/10/10/entas-kun-elama-ei-ole-helppoa-kivaa-tai-hauskaa/

Silloin, kun sinä kohtaat elämäsi vuoret, muista: Herra on sinun vuoresi juurella. Hän neuvoo sinulle(kin) mitä on tehtävä. Hän tekee sen sinun tavallasi, niin että sinä ymmärrät, mitä Hän puhuu.

Kesä 2014 jää muistoihin kesänä, jonka jälkeen Arto ja minä tuskin käytämme sanontaa ”helppoa kuin heinänteko”. Aavistatkin, että heinänteko ei ole ollut helppoa. – Tai ei oikeastaan mikään muukaan. Totesinkin tässä välillä, että joko olemme täsmälleen oikeassa paikassa – tai sitten olemme täsmälleen väärässä paikassa, kun tuntuu, että joku/jokin yrittää saada meitä nostamaan kytkintä ja vaihtamaan maisemaa.

Dead line 31.8.

Kevät oli omituisin miesmuistiin (isäni, 79, ei muista ikinä olleen niin märkiä peltoja kuin tänä keväänä). Kylvin reilut 2 ha käsin niin märkään peltoon, että kenkieni upottua mutaan, lopulta niistä luovuin tyystin. Tallissa on ollut kaksi traktoria enemmän tai vähemmän osiin purettuna. Niiden ympärillä on pyörinyt yksi sun toinen traktoreista jotain ymmärtävä hämmästellen, miten koneet saisi toimimaan. Toisen niistä saimme hetkeksi elvytettyä. (Hetki tarkoittaa tässä 1,5 kierrosta pellon ympäri ja/tai 0, 5 hehtaarin niittourkkaa.) Vadelmapuskasta revitty pöyhin kesti samat 1, 5 kierrosta pellolla. Olimme lainavermeiden varassa – ja lainapöyhinkin väsyi, kun 2, 5 hehtaaria oli pöyhimättä. Vuokralaisemme aikaan paikkakuntamme paalaajat olivat rikkoneet peltojemme kivissä koneensa. Syynä se, että kiviä ei mitenkään merkitty ja pahimmillaan heinäkarho oli kiven päällä. Yksi viimein suostui paalaamaan – osan. Olimme tehneet heinää tuossa vaiheessa yli kuukauden, käyttäneet siihen kaiken vapaa-aikamme: siirrelleet vapaitamme ja lomiamme niin, että pystyimme työt tekemään.

EU-säädösten mukaanhan pitää ainakin yksi sato olla korjattu pellosta (ellei se ole luonnonhoitopelto – ja sitä minulla oli vain tuo keväällä käsin kylvämäni…). Aikaa heinäsadon korjaamiselle on 31.8. saakka. Suuri kysymys: Miten korjata sato, jos tilanne kuvatunlainen?! Olemme puun ja kuoren välissä. –
Ely-keskuksen tarkastajat ovat muuten (ainakin täällä) mainiota porukkaa. Ote on neuvonnallinen. – Niin, kaksi päivää sen jälkeen, kun paalaus oli tyssännyt puoleenväliin, meillä oli tilavalvonta…. Tarkastajat etsivät kanssamme ratkaisua, miten saamme sadon korjattua keskellä katastrofia: Vanha kunnon kelasilppuri kehiin ja tekemään säilörehua odelmasta, joka jo pukkasi niitoksen yli. Viikon etsinnän jälkeen löytyi sopiva vehje, jonka saimme 10 vuoden seisokin jälkeen elvytettyä niin toimivaksi, että sato on tullut tätä kirjoitettaessa korjatuksi viime silausta vaille.

Ahaa – vai tästä olikin kysymys…

Eileniltainen rukoushetki ystävien kanssa toi ymmärrystä asiaan Nehemian kirjan sanoman kautta, joka puhui tilanteesta, johon jouduin ”yhden elämäni narsistin” kohdatessani: Ilmeisesti tämä ystäväinen aavisti jotain tämänhetkisistä kuvioista ja toi esiin ”unen”, jossa olin muuttanut kerrostaloon kotikonnuilleni ja siihen liittyen toi esiin ”hengellisen sanoman”: kaunis amme, joka oli asunnossa, oli homeessa.

Rukoushetkessä tuli mieleeni Nehemian kokemus siitä, miten häntä yritettiin ”profetioilla” ohjata syrjään jälleenrakentajan tehtävästä. ”Unen” sanoma oli juuri tämmöinen. Tulkitsin se hyvin pian ohjailuyritykseksi (etenkin, kun en ole muuttanut tai muuttamassa kerrostaloon, vaan oma katto on pään päällä tätäkin kirjoittaessani ts. ”unessa” oli yksityiskohta, joka ei täsmännyt).

Meille taisi käydä niin kun Nehemialle:

He tahtoivat vain pelotella meitä, sillä he uskoivat meidän säikähtävän ja jättävän työn kesken. Mutta minä sain tästä lisää rohkeutta.

Huomaan, kun heinäntekourakka lähestyy finaaliaan, että Jumala ei vastoinkäymistenkään keskellä koskaan myöhästy ”Muuri” on yli puolenvälin. Jatkamme loppuun saakka täynnä uutta rohkeutta, jonka vastustus ja vastukset ovat puhaltaneet uuteen liekkiin.

Se, mikä on sydämessämme Jumalalta, on vahvempi kuin se, mikä on elämämme sanballatien tai tobiaiden tekosia tai sanoja.

Kahden kuukauden heinäntekosession jälkeen (lieneekö jo epävirallinen Suomen ennätys?) palaamme normaaliin päiväjärjestykseen, tämänhetkiseen työhömme ja pikkuisen etelämmäksi. Ensi keväänä uusiksi – paremmin toimivin vermein!:)

Kiitos kaikille, jotka tässä puserruksessa autoitte! – Ja kiitos Herralle, joka ei tälläkään kertaa myöhästynyt!

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: