859. Mitätöidyn visu päätös: Ja minähän rakennan

Edellisessä kirjoituksessani kirjoitin pakon sanelemasta kohtaamisesta elämäni narsistin kanssa. (Itseään hän ei pidä narsistina, vaikka diagnoosi ja käytäntö sen osoittaa – no viis siitä, ilmiö on ja pysyy…) Päällimmäinen fiilis oli se, kuinka narsisti pyrkii olemaan (manipuloinnin ja pelottelun lisäksi) alistava ja mitätöivä. Tässä hän käyttää kaikki mahdolliset konstit, jotka hän taitaa.

Raamatusta löysin kokemuksiani muistuttavan kertomuksen Nehemiasta:

Kun Sanballat sai kuulla meidän rakentavan muuria, hän vihastui kovin. Meitä pilkaten hän sanoi veljilleen ja Samarian sotajoukolle: ”Mitä nuo kurjat juutalaiset oikein tekevät? Aikovatko he rakentaa muurin uudelleen? Sitäkö varten he toimittavat uhrejaan? Luulevatko he saavansa muurin valmiiksi yhdessä päivässä? Kuvittelevatko he herättävänsä palaneet kivet tuhkakasoista eloon?” Ja ammonilainen Tobia sanoi hänen vierellään: ”Antaa heidän yrittää. Heidän rakennelmansa sortuu, jos vain kettukin hyppää sen päälle.

Jos asetumme Nehemian ja muuria rakentaneiden ihmisten sandaaleihin, voimme saada kuvan siitä, miltä heistä mahtoi tuntua. Heitä nimitettiin kurjiksi juutalaisiksi ja halveksittiin heidän harkintakykyään. Heidän tavoite lytättiin. Heidän hengellisyytensä pistettiin maanrakoon. Heidän tavoitteensa lytättiin toisen kerran. Heidän annettiin ymmärtää havittelevan mahdottomia. Heidän rakennelmaansa nimitettiin pieneksi ja heikoksi.

Sanballat toimi narsistin tapaan: Hän ei tuonut sanojaan suoraan julki, vaan kylvi niitä ympäristöön: sekä omilleen että vihollisille!

Jakeiden jatko osoittaa Nehemian ja muurinrakentajien päättäväisyyttä:

Kyllä, nämä ”kurjat juutalaiset” meinasivat rakentaa muurin uudelleen. Kyllä, he toimittivat uhrejaan muun muassa sitä varten – osoittaen uskoaan ja luottamustaan Jumalaansa, joka oli heidät kutsunut (myös tähän tehtäväänä). Kyllä, he meinasivat tehdä sen, mitä tekivät valmiiksi nopeasti (tosin kukaan ei ollut väittänytkään, että muuri valmistuisi yhdessä päivässä – mutta tämähän on aikojen alusta ollut vihollisen tehtävä, sekoittaa totuus ja valhe). Kyllä, he uskoivat siihen, että Jumala antaa uuden elämän myös täysin mahdottomaan ja tuhottuun tilanteeseen.

Heille merkitsi enemmän Jumalan lupaus kuin Sanballatin ukaasit ja mitätöinti tai Tobiaan uhittelu.

He turvautuivat koko painollansa Jumalaan. He eivät pysäyttäneet työtä, vaan päinvastoin:

Me jatkoimme rakentamista. Muuri oli jo koko pituudeltaan puolessa korkeudessa, ja siitä kansa sai intoa työhön.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: