Kohtasin vanhan vedättäjän

Kohtaamiseni oli pakon sanelema. Oli saatava asioita eteenpäin. Niiden eteneminen oli osaltaan yhden elämäni narsistin käsissä.

– Et ole blogissasi rehellinen. Et kerro vaikeuksistasi.

DSC_5175

Jumala oli minut parantanut.

Hän sanoi. Minusta ei siltä näyttänyt. Minusta näytti siltä, että hään pelasi tutuksi käynyttä narsistipeliään silmieni edessä sumeilematta; hänen elämänsä perustuu – edelleen – alistamiseen, manipulointiin, pelotteluun ja mitätöimiseen. Sen havaitsin noin puolituntisen aikana, jonka hänen seurassaan jouduin viettämään.

Liukas kuin saippua

Narsisti saa kuulijansa silmiin maalattua kuvan kepistä, joka on väärä, vaikka keppi oikeasti on suora kuin mikä – ja joskus päinvastoin. Kuulija on pää pyörällä: Narsistia kuunnellessa on vaikea erottaa, mikä on totta hänessä, itsessä ja ympäröivässä todellisuudessa. En tiedä, erottaako hän itsekään totuutta ja epätotta.

Kun narsistin elämään, käytökseent tai toimintatapoihin yrittää puuttua, hän luiskahtaa käsistä kuin saippua: muiden vika, ei hänen; muiden vastuu, ei hänen. Vasta äärimmäisen pakon edessä hän tunnustaa johonkin asiaan osallisuutensa.

Henge(llisyyde)llä alistava

Kun narsisti on löytänyt vaikutuskenttänsä hengellisyydestä, myös hengellisyydestä tulee vallan, alistamisen ja pelottelun väline: Asemasta tulee paikka, jolla (ja josta käsin) poljetaan muita maahan;  Sanasta tai profetiasta tulee väline, jolla osoitetaan toiselle tämän paikka. Usein sana on asiayhteydestään irrotettu, profetia tai uni keksitty. Joskus nämä ovat narsistin käsissä ”kopaisuja” ts. he ikäänkuin kokeilevat sitä, miten lähelle he osuivat elämäämme. Jos heidän laskelmointinsa on osunut oikeaan, voimme erehdyksessä ottaa sanat Jumalan sanoina. – Puutteet he selittävät ihmisen, profetian tai seurakunnan vajavuutena. 😉 – Näin huomio on mukavasti toisaalla kuin sanotun tarkastelussa.

Unennäkijä-keksijä

Kerran uskalsin vetää asiat tiukalle sillä perusteella, että erityisesti yhdessä unessa oli niin paljon paikkansapitämätöntä, että se ei kerta kaikkiaan toiminut. ”Unennäkijä” sumeilematta vastasi keksineensä (!) unen kokeillakseen minua!

Kuulinko oikein?! Hän oli keksinyt unen, jotta voi testata lojaaliuttani hänelle! Ja hän testasi minua tuolla "unellaan" kokonaisen kesän!!!

Homeinen amme ja muut päätelmät

Narsistilla ja narsismiin taipuvaisella on mieletön tiedonnälkä. Omaa elämänsä salaisuutta hän varjelee sitäkin tiukemmin.

Kohdattuani isossa yksityiskohdassa paikkansapitämättömän ”profetian” tajusin, että narsisti tai narsismiin taipuvainen henkilö yhdistää tiedonpalasia toisiinsa ja pyrkii sillä tavoin hahmottamaan todellisuutta ympärillään. Näitä palasia hän käyttää mieluusti uhrinsa hallitsemiseen. Aiemmin se oli toiminut hyvin. Tällä kertaa kävi niin, että hän päätteli väärin – ja ”profetiaan” lipsahti väärä yksityiskohta, joka herätti minut. Myös ”uni”, jolla minua oli kuukausitolkulla painostettu sai uudet puitteet. Molemmissa tapauksissa ”profeetta” ja ”unennäkijä” olivat keränneet tiedonpalasia. Onnettomuudekseen he yhdistivät asiat väärin – ja se paljasti heidät

Nyt tämä ”unennäkijä” kertoi uuden ”unensa”: olin unessa muuttanut  kerrostaloon. ”Unennäkijä” oli ”unessa” nähnyt ammeen, joka oli ollut kaunís ulkoa.

Mutta arvaapa, mitä näin?

Hän kysyija jatkoi

Amme oli sisältä homeessa.

Jassoo,… Tämä on taas tuota ”uni- ja profetiasarjaa”, jossa kokeillaan kepillä jäätä…ja pieleen meni! Ensinnäkään, en ole muuttanut tai muuttamassa kerrostaloon! Asun ihan oman katon alla! – Edellisissä ”unissa” ja ”profetioissa” oli sama ”kaava”: Unessa kuvattua tilannetta ei ollut olemassa; ”unennäkijä” oli tulkinnut tiedonpalaset perustavanlaatuisesti väärin.

Kokonaisena – (aidosti) karismaattisena

Silloin, kun olen Herralta saanut aidon profetian, siinä on myös perusasiat kohdallaan! Profeetta ei voi olla niin pielessä, että sekoittaa omakotiasumisen tai kerrostaloasumisen! Eikä hän sekoita totuutta ja valhetta! Profetioiden piilotarkoitus ei ole muuttaa elämää sellaiseksi, kuin profeetta haluaa.

Hänellä ei myöskään ole tarvetta yrittää ottaa selville henkilön elämästä asioita ”profetian” rakennusaineiksi.

Artikkelikuvaan viitaten:

Jos kerran sinua heppakaupoissa petetään, tuskin samalta myyjältä toista ostat, vaikka hän puhuisi ummet ja lammet. Tällä taas ei ole mitään tekemistä anteeksiantamisen tai anteeksiantamattomuuden kanssa!

(Kuten arvaat, ruotsalainen maatiaishevonen ei liity mitenkään kuvaan 🙂 )

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

2 vastausta artikkeliin “Kohtasin vanhan vedättäjän

 1. Tiedätkö mitä? Minä en pystynyt lukemaan tätä päivitystä ollenkaan. Tuo otsikko ja kuvaus kertoivat minulle jo sen, että kysymys on niin kipeästä asiasta, että en voi kuin toivoa, että kaikk meni hyvin. Siunausta!

  Tykkää

  1. Pahoittelen karkottavaa otsikkoa ja tiivistelmää. —
   Artikkelini päättyy sanoihin:

   ”Kilon paloinakaan en halua olla tekemisissä tuollaisen ”hengellisyyden” ja siihen liittyvän kanssa!!!

   Artikkelikuvaan viitaten: Jos kerran sinua heppakaupoissa petetään, tuskin samalta myyjältä toista ostat, vaikka hän puhuisi ummet ja lammet.

   Tällä taas ei ole mitään tekemistä anteeksiantamisen tai anteeksiantamattomuuden kanssa!–”

   Luulen, että kipua enemmän nykyään tunnistan terveitä rajoja.

   Siunauksin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: