Tomun ravistusta ja ravisuttavaa rukousta

Herää, Siion, herää,
pukeudu voimaasi,
pue yllesi loistavat vaatteet,
pyhä kaupunki, Jerusalem!
Koskaan enää ei katujasi polje
ympärileikkaamaton eikä epäpuhdas.
Nouse, ravista tomu yltäsi, istuudu valtasi istuimelle, Jerusalem! Irrota kahleet kaulastasi, vangittu tytär Siion! Jes. 52: 1-2

DSC_2769

Herättäviä havaintoja

Kirjoituksen tausta on monen vuoden hämmästelyssä kohtaamieni asioiden ja ilmiöiden suhteen.

Ne, jotka minut tuntevat, tietävät, että en ”maalaa piruja” seinille tai näe demoneja joka nurkan takana. Se, että olen joutunut tekemisiin järjellä selittämättömien ilmiöiden kanssa siellä, missä esiintyy yritystä laittaa toinen ihminen oman maun mukaiseen purkkiin (usein takana on narsisti tai narsismiin taipuvainen henkilö – ja minun tapauksessani samalla henkilö(t), joka tavalla tai toisella pukee pyrkimyksensä hengellisyyteen), on saanut minut pohtimaan myös sitä mahdollisuutta, että näkemäni ilmiöt voisivat olla kytköksissä pahan voimiin, samaan tapaan kuin okkultimissa.

Kirjoituksessani peilaan elokuisen Malmön visiittini aikana saamaani vahvistusta sille, että olen ollut oikeilla jäljillä aavistelujeni suhteen. Lisäksi löysin lyhennelmän Mike Connelin kirjasta Slumber of Jezebel (Iisebelin uni, kehyskertomuksena Iisebelin ja Elian tarinat).

Juurena hengellinen hairahtuminen

Kun ihminen yrittää määritellä sitä, mitä toinen saa tehdä, mikä on hänen paikkansa Jumalan suunnitelmassa, käskeä ja komentaa toista (joko suoraan, opetuksen välityksellä tai rukoukseen/profetiaan puettuna) olemaan tai tekemään hänen mielensä mukaisia asioita ja/tai uhkailemaan – tai jopa kirjaimellisesti – yrittämään tuhota toisen ihmisen kasvu toiseen suuntaan kuin hän haluaa, ihminen ei toteuta Jumalan vaan varkaan tehtävää (Vrt. Joh. 10: 10) ja on siten ”laittomilla asioilla”. Hairahtunut on eksynyt silloinkin, kun hän itse vakuuttaa ja/tai luulee olevansa oikeassa.

Auktoriteetti

Käskeminen ja komentaminen perustuu siihen, että henkilö näkee itsensä jonkinlaisessa auktoriteettiasemassa siihen nähden, jota hän käskee tai komentaa. Tätä tukee useiden kristillisten suuntausten ajatus siitä, että auktoriteetin alle on alistuttava mukisematta.

Entä jos tämä auktoriteetti käskee tekemään tyhmiä asioita ja/tai toimimaan sitä vastaan, minkä ymmärrämme oikeaksi Jumalan edessä? Kumpaa tulee totella enemmän ihmistä vai Jumalaa? – Asiaa monimutkaistaa se, jos auktoriteetti väittää olevansa Jumalan asialla. Kenellä on kanttia asettua vastakkainasetteluun tällaisen henkilön kanssa? Vastakkainasettujan rooli on usein yhtä yksinäinen kuin Elian.

Iisebelin tarinasta huomaamme, miten Iisebel ei vastustanut hengellisyyttä, olihan hänellä liuta ”profeettoja” ympärillään; hän vastusti hengellisyyttä, jota Elia ja Herran profeetat edustivat. Jopa hengellisyyden ilmentymät näyttävät olleen samankaltaisia: profetiat, ihmeet ja tunnusteot, palvontamenot, jne.. Ero niiden välillä oli se, mihin ne pyrkivät: Elia ja Herran profeetat osoittivat Herraan, Iisebelin profeetat ”jumalaan/jumaliin”, ja sitoivat ihmiset epäjumalanpalvelukseen ja pahan voimiin. Elia ja Herran profeetat luottivat Herran kykyyn toimia puolestaan, kun taas Iisebel ja hänen suojattinsa tukeutuivat voimakkaasti lihan käsivarteen yrityksessään tuhota kaikki Herran profeetat.

Syväsukellus apatiaan

Iisebelin toiminnan hedelmä näyttää olleen voimattomuus ja perääntyminen. Herran profeettoja oli jäljellä, mutta he näyttävät olleen erillään toisistaan ja piilossa. Heitä vaivasi myös yksinäisyyden ja eristäytyneisyyden tunne (”vain minä olen jäljellä…”).

Connellin ajatus unesta nousemisesta oli mielenkiintoinen. Olen jutellut hengellisesti raskautetusta ja painostavasta olotilasta lukuisien henkilöiden kanssa, jotka ovat ilmiön kohdanneet. Ilmiö diagnosoidaan usein terveydenhuollossa masennukseksi. Se, mihin mielestäni kannattaa herätä silloin, jos epäilee ongelman juuren olevan hengellinen, kuten nyt vaikkapa kontrollointiyritykset, -rukoukset, -profetiat, tms. että samaan aikaan diagnoosin kanssa alamme käsittelemään myös mahdollista hengellistä juurta.

Henkilö, joka on ollut tekemisissä narsistin kanssa, tietää, miten alistavaa tämän käytös voi olla. Ihminen jää tuollaisen jäljiltä huonoon happeen. Tämä ei välttämättä ole aika-narsistin-jälkeen-romahduksen ainoa syy. Syy voi olla myös se, että narsisti, joka on omaksunut hengellisen viitekehyksen (”rukouksineen”, julistuksineen, käskemisine ja komentamisineen) jatkaa samaan malliin – usein tomeramminkin – kun tajuaa uhrinsa yrittävän saada ilmaa siipien alle.

Uhrin syväsukellus masennukseen, apatiaan, aikaansaamattomuuteen tai muihin elämän vaikeuksiin (talous, ihmissuhteet, tms.) saattaa tapahtua suurimman erävoiton jälkeen – sinällään aivan käsittämättömästi – koska hän on selviytynyt tiukemmistakin tilanteista. Näin kävi Elialle juuri Karmel -vuoren voiton jälkeen: Elia pakeni henkensä edestä, vaikka juuri oli nähnyt Herran voiman ilmestyvän ja omin käsin tuhonnut suuren osan vääristä profeetoista.

Tällainen syväsukellus itselläni oli, kun irtaannuin em. kaltaisesta narsistisesta ympäristöstä: paniikinomainen pako ja itsensä suojaaminen kaikin tavoin – ihan kuin Jumala ei olisi aiemmin suojannut minua tiukoissa paikoissa ja ihan kuin en olisi koskaan nähnyt Jumalan voimaa! Myös näköalattomuus on tuttu tunne ja kutsumuksesta irti heittäminen yksinäisyyden tunteesta ja eristäytymisestä puhumattakaan.

DSC_3113

Ajoittain podin outoja vaivoja, joihin ei ollut järjekästä selitystä. Esimerkiksi aamulla olin ok, mutta kun menin töihin, huimasi, oksetti, oli heikko olo. Olotilaa kesti täyden työpäivän. Kotiin tultua oli mentävä nukkumaan. Illaksi helpotti. Oireet alkoivat uudestaan seuraavana päivänä samalla tavoin ja illalla katosivat… Illalla aloin pohtimaan, että asiassa ei nyt aivan kaikki ole kohdallaan…

Todellinen vihollinen

Silloin jos emme edes huomaa vihollista olemme hyvin turvattomat. Omassa elämässäni etenemistä on tapahtunut vasta sen jälkeen, kun tajusin, että se mitä minulle tapahtuu ylittää normaalien vastoinkäymisten mittapuun – ja että Jumalan tahto elämää(ni) nähden on eteneminen, ei pysähtyminen tai perääntyminen. Esimerkiksi edellisessä kappaleessa kirjoittamani fyysiset vaivat saivat ratkaisunsa erikoisella tavalla: Mieleeni nousi kuva ”rukoilevasta” joukosta ja ajatus siitä, että ”rukousten” ja hontelon olotilani välillä olisi yhteys. Kolmantena aamuna olotilan alettua (onneksi oli vapaapäivä) menin lenkille ja aloin julistaa voittoa oireista Jeesuksen nimessä ja veressä. Oireet helpottivat. Samanmoista olin kokenut aiemmin yhden ”elämäni narsistin” läheisyydessä. Kysymys oli kontrolloivan rukouksen (”pysäytä työ…”) seurauksesta.

Allekirjoitan Connellin ja Malmön pastorin sanat (jotka olivat melko samansisältöiset):

Tämä vaikutus saa aikaan sen, että Jumalan ihmiset siirtyvät syrjään siitä, mitä heidän pitäisi tehdä. He hukkaavat näkökulman siihen, kuka Jumala on, mitä he ovat ja mikä on heidät tarkoituksensa ja tehtävänsä.

DSC_3752

Kun emme ole omalla paikallamme, paikkamme on tyhjä. Mikä tappio Jumalan valtakunnalle!

Palaa asemaasi!

Paluu alkaa parannuksesta, sen tunnustamisesta, että poikettua tuli. Ehkä hahmotat tarkasti, missä ensimmäinen vika-askel tuli otettua. Ehkä harha-askelten alku on muistojen hämärässä. Tärkeintä on tunnustaa poikkeaminen ja palata siihen, minkä ymmärtää asemakseen ja tehtäväkseen Jumalan edessä.
Artikkelin alussa olevassa raamatunjakeessa Herra nimittää kaupunkiaan pyhäksi kaupungiksi. Myös meidät Hän näkee pyhinään Kristuksen kautta. Menneisyys ei määrittele meitä, vaan Kristuksen sovitustyö. Olet saattanut kulkea pitkäänkin harhapolulla elämääsi, suhteesesi Jumalaan tai kutsumukseesi nähden, se ei Jumalan edessä merkitse mitään, se merkitsee, että palaat takaisin. Alat elämään Hänen elämäänsä sinussa ja päinvastoin: Annat Hänen elää elämäänsä sinussa.

Sekä Malmön pastorin että Connellin viesti oli selkeä (ehkä käyttäisit toisia sanoja, idea kuitenkin on seuraava):

Ota paikkasi siinä, minkä Jumala on antanut sinulle – ja hellitä niistä rajoituksista, joissa olet elänyt.
Pukeudu Pyhään Henkeen. Ota vastaan tuore voitelu elämääsi. Herää unesta ja palaa takaisin Jumalan elämän virtaan.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: