845. Haisuli ulos – ja kirkkaus sisään!

Tänään löysin viime huhtikuisen kirjoitukseni Tyhjennysharjoituksen kautta http://sourcepublication.net/2013/04/16/tyhjennysharjoituksen-kautta/ – Siinä kirjoitan arkisen episodin kirvoittamana perinpohjaisen siivouksen ja tuuletuksen tarpeesta – ja salapoliisityöstä, jonka tein talossamme metsästäessäni oudon hajun lähdettä; hajun lähteen metsästämisen lisäksi, tärkeää oli hoitaa hajun lähde pois huushollista.

Myös tässä kirjoituksessa on ”hajun lähteen” paikantamisesta, käsillä olevan ongelman perussyyn selvittämisestä. Lähteen ja syyn selvittäminen on tärkeää siksi, että sen jälkeen osaamme tehdä oikeita asioita. Muuten hosumme syrjään ja syyttä suotta.

Kirjoitin seuraavasti Tyhjennyksen kautta -artikkelissani:

Taustalla on melkoisen perinpohjainen ja monitasoinen hengellinen tyhjennysharjoitus. Se on koskenut suhdettani Jumalaan ja uskoon, Raamattua ja karismaattisuutta, seurakuntaa ja toisia kristittyjä – sanalla sanoen kaikkea sitä, mikä on ollut elämässäni tärkeää elämässäni viimeiset 24 vuotta.

Tyhjennysharjoituksen keskellä olemme perheeni kanssa olleet ajoittain hyvin hämillämme. Emme ole onnistuneet heti hahmottamaan ongelmien oikeaa syytä. Siksi elämämme ja rukouksemme on ollut ajoittain hakuammuntaa.

— ”ylimääräistä” on ollut tavattoman vaikea hahmottaa. Siitä, milloin ylimääräinen on mukaan tullut, on vaikea saada selvää. — Hahmottamisen vaikeutta ehkä on lisännyt se, että asiaankuulumaton haisuli on ollut samanmoisessa muovipussissa kuin muukin ympäröivä. Sitä on ollut vaikea erottaa asiaankuuluvasta.

… meidän tapauksessamme ”haisuli” on ollut narsismi kätkeytyneenä hengelliseen kenttään. Juuri tämä on saanut aikaan sen, että emme ole osanneet narsismia aluksi huomata. Jumala, Jeesus, Pyhä Henki on ollut uskomme kohde, iankaikkisuus toivomme ja kaikki niistä puhuttu totuus. Vasta narsismin äärimmäiset, silmille tulevat ilmentymät ovat saaneet meidät havahtumaan, että jotain on kovasti pielessä.

Tyhjennysharjoituksen kautta -artikkelissani käsissäni oli mätä lanttu. Sille helppo hoito oli heivata se huushollista ulos. Narsismin kanssa asia oli paljon monisyisempi. Narsistit ovat osa elämänhistoriaamme ja eri tavoin tuppaavat olemaan myös nykyisyyttämme. Siitä kertomus, johon myös eilisessä kirjoituksessani viittasin, Narsismin hengelliset seuraukset http://sourcepublication.net/2012/11/13/narsismin-hengelliset-seuraukset/

Nimenomaan näiden seurausten kanssa olemme olleet ajoittain hyvin ymmällämme. Miten ihmeessä narsistinen kontrolli voi olla noin syvällekäypää, jopa selittämätöntä? – Samaa ihmettelyä kanssamme on jakanut joukko saman kohdanneita.

Tilaisuus ruotsalaisessa seurakunnassa vahvisti aavistuksiamme: Kysymys on psyykkisestä, joissain tapauksissa fyysisestä kontrollista (joissain narsistisissa suhteissa henkisen väkivallan (manipuloinnin ja rajoittamisen) lisäksi mukana on fyysinen väkivalta ja/tai sen uhka. Samaan aikaan kysymys voi olla myös hengellisestä ilmiöstä. Tämän ilmiön kukin sen kohdannut kokee omalla tavallaan. Itse olen melkoisen herkkä vainuamaan, että kaikki ei ole kunnossa. Välttämättä en heti osaa kummemmin asiaa selittää. Oloni vain on levoton. Masennuksesta tai pelkotiloista sen erottaa siitä, että olotila ilmaantuu yhtäkkiä ja katoaa samalla tavoin.

Ruotsalaisen pastorin suorasanainen selitys asialle oli se, että kontrolloiva käytös, ”rukous” (joka näkemäni ja kokemani mukaan voi lähetä enemmän manausta, kun ihmiselle suorasainaisesti ”rukoillaan”, toivotetaan, julistetaan ja/tai ”profetoidaan” pahoja asioita, onnettomuuksia, jopa kuolemaa) voi aiheuttaa ”hengellisen painostuksen”. Mietitäänpä vain, kuka/mikä yhtyy sellaiseen toivotukseen, jonka tavoite tosiaan ovat vaikeudet, tuho, jne. – Jumalako? (toivottavasti kukaan ei tosissaan usko näin! Koska Jumalan tahto on pelastaa ihminen, johtaa hänet iankaikkiseen elämään ja joka kaikin tavoin on elämän puolella!) – Vai vihollinen (sen tahto on ajaa ihminen ahtaalle ja viimein tuhota ihminen!)? – Tämän pitäisi viedä meidät nk. kristityt rukouksemme ja toimintamme suhteen hyvin vakavalle paikalle! Mitä ihmiselle toivotamme? Mitä hänelle rukoilemme?

Elämässämme on ollut suurta varjelusta, jotta ”rukoiltu” tuho on mennyt suurelta osalta ohi. Jäljellä on ollut edellä mainitsemani omituiset olotilat ja ajoittain selittämättämät ilmiöt ja niiden mukaiset rukoustaistelut. Ne ovat näitä ilmiöitä koskevien pohdintojen kanssa vieneet aikaa ja energiaa.

– Tragedia on ollut se, että tuo aika on ollut pois tärkeimmästä ja siihen, mihin koemme kutsumusta. – Ja aivan aluksi, kun kohtaamamme sai meidät ottamaan monta askelta taaksepäin ja olemaan pois hengellisestä toiminnasta, paikkamme Jumalan työmaalla oli tyhjä. – Tämän ei pitäisi olla yhdenkään kristityn nimeä kantavan intressi. – Mutta narsistin, joka on saanut sijaa hengellisessä kentässä, intressi se on. He tosiaan ottavat röyhkeästi Jumalan paikan mestaroidessaan, määrittäessään, manipuloidessaan ihmisen elämää. He ottavat sen paikan siksi, että heidän (tietoisessa tai alitajuisessa mielessään) kaiken pitäisi toimia heidän kanssaan ja heidän kauttaan. Jos joku on pois heidän kontrollistaan, se on heille arvovaltatappio ja uhka. Siksi he toimivat niin kuin toimivat.

Tämän ruotsalainen pastori toi esille sanoissaan:

Vihollisen tarkoitus on johtaa pois kutsumuksesta.

Vihdoin se todellinen haisuli on löytynyt. Ei narsisti pelkästään, vaan se, että hän toimittaa elämässämme vihollisen virkaa, on ongelma. Ongelma ei ole pelkästään näkyvään maailmaan liittyvä. Siksi ei sen hoitokeinotkaan. Hoitokeinoihin on lisättävä entistä tehokkaampi ja määrätietoisempi rukous, entistä syvempi Sanaan nojaaminen ja luottaminen Pyhän Hengen antamaan johdatukseen.

Jotain esimakua meillä tästä on ollut. Ajoittain olen ”fiilispohjaisesti” saanut vainua siitä, mistä on kysymys. Esimerkiksi tilanne, jossa havahduin käsillä olevien ilmiöiden äärellä siihen, että yksi elämämme narsistivariaatio rukoili viikunapuun kuivettumista. – ”Rukous” oli täysin ohi Sanan. Siinähän Jeesus kirosi viikunapuun sen takia, että se ei tuottanut hedelmää. Tämä armas rakas narsistivariaatio kohdisti ”rukouksensa” meihin sen takia, että emme olleet heidän kontrollissaan. Seuraus tämän tajuamisesta oli luonnollisesti se, että tajusimme rukoilla oikeita asioita ja ilmiöt väistyivät.

Todellisen haisulin löytyminen on käänteentekevää. Nyt osaa heivata oikean asian ulos ja keskittyä oman elämän ja kutsumuksen kannalta merkityksellisempään. Osaa viis veisata siitä, mitä narsisti(t) touhuaa(touhuavat) ja yksinkertaisesti vain tehdä se, minkä ymmärtää oikeaksi Herransa edessä. Piste & Amen.

Paluumatkalla pohdin sitä, miten viholliselle on voitto se, jos olen syrjässä siitä, minkä olen ymmärtänyt Jumalan antamassa kutsumuksessa. Viis väliä siitä, missä olen, kunhan olen syrjässä.

Jumala haluaa minun/sinun/meidän nousevan ja loistavan kirkkaana. Kyse ei ole omasta voimastamme. Kyse on Jumalan tahdosta meitä kohtaan ja Hänen voimastaan meidän elämässämme. Kysymys ei ole siitä, miltä meidän ympäristömme näyttää, vaan siitä, kuka Herramme on. Kirkkaus voittaa pimeyden aina. Jumalan kirkkaus, joka loistaa elämässämme, paitsi voittaa pimeyden, on myös todistus ympäristölle. Se vetää myös muut Herran luo. Uskalla loistaa – oli elämäsi haaste sitten narstivariaatio(t) tai ei, uskalla loistaa!

Nouse, loista kirkkaana, Jerusalem,
sillä sinun valosi saapuu
ja Herran kirkkaus koittaa sinun yllesi.
Katso, pimeys peittää maan,
yön synkkyys kansat.
Mutta sinun taivaallesi kohoaa aamunkoi,
Herran kirkkaus hohtaa sinun ylläsi.
Niin kansat tulevat sinun valosi luo ja kuninkaat sinun aamunkoittoosi (Jes. 60: 1-3)

Tietoa kirjoittajasta

Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s