Jumalan tahto on uusi elämä

Jumala haluaa nostaa, antaa toivon ja vapauttaa. Jumala ei syytä tai syyllistä. Silloinkin kun Hän ojentaa, Hän haluaa näyttää uutta suuntaa ja uutta alkua – eteenpäin.

Jumalassa ei ole vääryyttä, epäoikeudenmukaisuutta, pahuutta, epävanhurskautta. Siitä erotamme Jumalasta ja Hänen vastustajansa teot toisistaan.

Vääryyden, epäoikeudenmukaisuuden, pahuuden, epävanhurskauden edessä on kylmennyt ensin tuollaiseen osallistuvan rakkaus.

Myös vääryyden, epäoikeudenmukaisuuden, pahuuden, epävanhurskauden kanssa silmäkkäin joutuneen rakkaus on vaarassa kylmetä. Syynä tähän on yleensä pettymys; pettymys ihmiseen ja Jumalaan, jota ihminen mielissämme edustaa.

Kuulen usein selityksen: ei ole täydellistä seurakuntaa. Ei tietenkään. Ei ole täydellistä uskovaistakaan. Silti on muistettava, että edustamme kohtaamillemme ihmisille sanomaa, jota julistamme. Jos julistamme totuutta, ja valehtelemme, on yhtälössä jotain pielessä.

Kun julistaja jää valheesta kiinni, väkisinkin pohja pettää julistukselta. Pettymys saa helposti hylkäämään myös sanoman – vaikka itse sanoma olisi hyvä ja rakentava. Pettymys saattaa olla kunnon rokotus kaikkea hengellisyyteen viittaavaa kohtaan.

Pettymyksestä nouseminen on surutyötä. Nousemiseen ei ole äkkiratkaisua eikä oikotietä. Nousun aikana meitä hoidetaan ja vahvistetaan. Ikävien asioiden, muistojen ja tunteiden täytyy tulla pintaan, jotta uudelle tulee tilaa.

Jumalan tahto on jokaisen ihmisen elämä ja eteenpäinmeno.

Siksi minkäänlainen väärä vallankäyttö ei ole Jumalalla perusteltavissa.

Jumala myös haluaa eheyttää ja parantaa haavoittuneen. Hän haluaa käyttää siinä meitä työtovereitaan. Jos olemme niin kovakorvaisia, että kieltäydymme yhteistyöstä haavoittuneen auttajana, Hän on luvannut puuttua peliin suvereenisti a) eheyttääkseen ja parantaakseen haavoittuneen ja b) ojentaakseen vääryydentekijää. (Vrt. Hes 34 http://www.evl.fi/raamattu/1992/Hes.34.html – Kohdasta huomaamme, että Jumala ottaa kaikenlaisen väärän vallankäytön ja hyväksikäytön varsin henkilökohtaisesti!)

Odottavan aika on pitkä. Sen olen muiden hengellisessä kentässä kovia kokeneen kanssa todennut. Jumala on todella pitkämielinen – molempien osapuolien kanssa. Eheytyminen ottaa aikaa – niin myös vääryyden tekijän raiteille yrittäminen.

Olen ymmärtävinäni, että armollinen Jumala eheyttää vähitellen, koska emme kestäisi äkkirysäystä. Armollinen Jumala antaa myös tekijälle aikaa parannukseen.

Valitettavasti vääryydentekijät usein käyttävät aikansa uusien vääryyksien tekemiseen. Kun Jumala ei pistäkään polvilleen, sydäntä pysäyksiin tai tuki viimeisiä rahalähteitä, tms. radikaalia, he saattavat jatkaa tekojensa tekemistä, vaikka ”pikkupysäys” olisi tullut. Tämän katseleminen saattaa saada katkeraksi.

Miksi Jumala ei puutu? Miten kauan vielä? Miten tämä ihminen saa jatkaa tekosiaan – ilman, että Jumala puuttuu radikaalisti asiaan?

Olen aikani kysynyt näitä kysymyksiä. Nyt kysyn vähän toisin:

Entäpä, jos pettymyksessäsi/pettymyksessäni näkisit/näkisin elämäsi/elämäni Jumalalle niin arvokkaana, että Hän on ollut valmis tekemään hyvin radikaaleja asioita, että sinulla/minulla olisi pelastus ja vapautus? Jumala ei halua sinun/minun olevan minkäänmoisissa siteissä.

Ei väärinkäytösten kohteena. Ei pettymyksen ja katkeruuden paikoilleen liimaamana. Kristuksen kuolemassa ja ylösnousemuksessa Hän tarjoaa meille täydellistä vapautta ennen muuta meidän sisäisessä elämässämme. Uskon kautta voimme ottaa tuon vapauden vastaan.

Voit/voin pelätä. Vääryydentekijä voi uhitella, kiristää - tai sitten haavoihin sattuu pelkkä asioiden ajatteleminen. Voit/voin olla ahdistunut käsillä olevan äärellä. Silti vapaus on totta. Ilo ja rauha on totta. Jos se kesti ensimmäisten kristittyjen kohdalla vainon, miksei myös nyt? Jos Jumala valoi näihin ihmisiin uutta voimaa, rohkeutta, miksei myös meihin?

Kristuksessa sinulle ja minulla on edeltävalmistettu tie: Älä anna olosuhteiden kahlita sinua paikallesi! Sinun/minun ei tarvitse suostua vääryyteen. Pää saa nousta alistajankin edessä. Jos Jumala on noususi puolella, kuka voi olla sinua vastaan?!

Ehkä tiukka tilanne on saanut tekemään epätoivoisia ja hätiköityjä valintoja. Voit olla uudessa suossa. Ehkä seuraus on ollut kompromissi sen suhteen, mihin olet uskonut. Joskus uskon kieltäminen. – Tai niin sinulle on annettu ymmärtää. – Ajoittain vallan väärinkäyttö on lujasti kytköksissä tiettyyn oppiin tai persoonaan, jonka ulkopuolella ei anneta ymmärtää olevan pelastusta. Voit olla joidenkin silmissä luopio, vaikka et sitä ole Jumalan silmissä!

Vaikka kokisit syyllisyyttä asioista, anteeksianto on – nimenomaan sinua nostavana – läsnä.

Muistat, kuinka Jeesus nosti aviorikoksesta tuomitun naisen hänen syyttäjiensä edestä julistaen anteeksiantoa ja uutta alkua.

Vallankäytön kuviot hengellisessä kentässä voivat ajaa ihmiset hyvinkin omituisiin tilanteisiin, ratkaisuihin tai tekoihin. Jos yhteisö on sairas, väkisin sairastuvat myös siihen kuuluvat.

Jollekin tutuin vallankäytön muoto on sielunhoidollinen keskustelu tai julistus saarnatuolista.
Itselleni tutuin vallankäytön muoto ovat nk. profetiat. Yhteistä väärälle vallankäytölle on se, että se pyrkii ohjailemaan ihmistä suuntaan, minne hän ei muutoin menisi tai ei olisi viisasta mennä. Totteleminen vahingoittaa jollakin tapaa. (On huomattava, että sielunhoito, julistus tai profetia voi olla myös elämää rakentavaa.)

Myös kipeän yhteisön takia vääriä ratkaisuja tehnyt kokee syyllisyyttä. Miten olin noin typerä? Miksi tein niin/näin? Esimerkkini siitä minulle tutuimmasta eli profetoinnin saralta: Joku on myynyt omaisuutensa profetian takia. Toinen eronnut/avioitunut (jotkut molempia). Joku jättänyt työpaikkansa. Joku tehnyt kompromisseja sen kanssa, minkä on muutoin ymmärtänyt oikeaksi. Joku ottanut järjettömiä taloudellisia riskejä. Jonkun kohdalla profetiat ovat tukeneet väärintekijää.

Myös tällaisen keskellä on armollinen Jumala. Olet/olen voinut toimia typerästi. Tai – ehkä samaan aikaan – joku toimii sinua/minua kohtaan typerästi ikään kuin ei huomaisi typeryyttään.

Silti on anteeksianto ja uusi alku. Vaikka elämän riekaleiden kanssa.

Sen takia, että vihollinen näyttää ryöstäneen elämän, ei kannata sen antaa ryöstää enää loppuelämää. Anna uudelle alulle mahdollisuus.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: