Vääryyden hedelmästä Jumalan nosteeseen

–Ja kun laittomuus lisääntyy, monien rakkaus kylmenee. (Matt. 24:12)

Laittomuudeksi käännetty sana

 • merkitsee tilannetta ”ilman lakia” joko sen vuoksi, että laki on unohdettu tai se on heitetty syrjään
 • voidaan kääntää myös ´vääryys, epäoikeudenmukaisuus, synti, pahuus, epävanhurskaus.

Asiaintilan seurauksensa Jeesus sanoo olevan monen rakkauden kylmeneminen.

Kokemuksesta voin allekirjoittaa tuon. Olen nähnyt monta alakuloista, luovuttamismielentilassa olevaa kristittyä.

 • Jotkut heistä pohtivat sitä, mihin tämä maailma oikein menee.
 • Jotkut pohtivat sitä, minne nk. kristityt, kirkot ja seurakunnat menevät.
 • Jotkut pohtivat sitä, miksi vääryys, epäoikeudenmukaisuus, pahuus, epävanhurskaus on kolahtanut heihin voimalla – joihinkin nk. kristityn kautta.

Olen kirjoittanut paljon väkivallasta hengellisissä yhteyksissä – siellä, missä sitä ei pitäisi löytyä.

Ensimmäinen kylmeneminen

Vääryyden, epäoikeudenmukaisuuden, pahuuden, epävanhurskauden edessä on kylmennyt ensin tuollaiseen osallistuvan rakkaus. Pyhän Hengen aito työ ilmenee Hengen hedelminä, ei lihan tekoina. Toki kristittyinä olemme lihaa ja verta ja meillä on itse kullakin omat heikkoutemme. Jumalan rakkaus on tullut ilmi siinä, että hän ei meitä ole jättänyt/tarkoittanut heikkouteemme yksin, vaan Hän on antanut Poikansa kuolemaan meidän takiamme, jotta meillä uskon kautta Häneen olisi pelastus. Jeesus on voittanut synnin, kuoleman ja pimeyden. Hänessä meillä on apu heikkoudessamme. Hengessä vaeltaminen Hengen hedelmineen on suositeltava tie.(Vrt. Gal 5: 13-26) Jos hedelmänä on enemmän lihan tuotoksia, jotain on tapahtunut tärkeimmälle suhteellemme, suhteellemme Jumalaan.

Jotenkin ymmärtää, jos ihminen joka viis veisaa Jumalasta, mennä koheltaa elämässä miten sattuu, mutta henkilö, joka julistaa Jumalan rakkautta, totuutta ja pyhyyttä, sitä on vaikeampi ymmärtää…:

 • Miten tällainen ihminen kohtelee kaltoin puolisoaan, lastaan, seurakuntalaistaan?
 • Miten tällainen ihminen laittaa Jumalan suuhun sanoja, jotka ovat hänen omia ajatuksiaan?
 • Miten tällainen ihminen tietoisesti valehtelee vastoin totuutta?
 • Niin, ja missä rakkauden ja totuuden Jumala, missä on pyhä Jumala tämän kaiken keskellä?
 • Miksi Hän ei näytä puuttuvan tai auttavan?
 • Miksi tuo tuossa porskuttaa ja minä olen asiani kanssa tiukilla?

Reaktioita

Yksinäisyys

Yksinäisyys saattaa olla päällimmäinen tunne etenkin, jos Jumalan rakkautta, totuutta ja pyhyyttä julistavaa uskotaan enemmän kuin sitä, joka vaivojansa valittaa. Helposti käy niin, että uhrista tulee syypää kaikkeen ja tekijä pääsee kuin koira veräjästä – ainakin aluksi.

Pettymys

Vääryyden tms. näkeminen voi tuottaa syvän pettymyksen henkilölle, jolle uskonelämä on markkinoitu myönteisin kielikuvin.

Eräs ”elämäni narsisti” markkinoi uskoa ympärilleen nyt-jubileeraa -tyyliin ja kertoi ihmeellistä parantumiskertomusta. Hänen elämäänsä seurattuani aloin ihmetellä sitä, miksi hän on ”parantuneenakin” eläkkeellä tai miksi hänen puheensa muutoinkaan eivät pidä yhtä totuuden kanssa. Voit vain kuvitella, millaisen haavan tuon näkeminen jätti jälkeensä – ja kysymyksen: Jos nk. uskovaan ei voi luottaa, mihin sitten voi?

Tuo havahtuminen oli itse asiassa vain alkua. Samantyyppisiä henkilöitä on putkahdellut vastaan silloin tällöin niin Suomen kamaralla kuin ulkomaan tuliaisinakin.

Aitous puhuttelee

Vääryyksien esilletuomista usein toppuutellaan sillä perusteella, että nk. uskosta osattomat saavat meistä nk. uskovista huonon kuvan. Mielestäni vääryyksien peitteleminen on valehtelemista. Jos meidän nk. uskovien elämä ei kestä tarkastelua ja jos emme uskalla tunnustaa puutteitamme nk. uskosta osattomalle, meidän on lopetettava voittovoimassa ja iloherrassa -hössötyksemme. Aitous – raadollisenakin – on se, joka puhuttelee – usein vieläpä niin, että uskallan uskoa, että minullakin on toivoa!

Hyväuskoisuudesta valveutuneisuuteen

Mielestäni meidän nk. uskovien ongelma on siinä, että olemme liian hyväuskoisia! Nk. uskova tai julistaja voi puhua suuresta herätyksestä ja mahtavasta maineestaan maamme tai maailman toisella laidalla. Meillä ei tule peruslähtökohtaisesti mieleenkään tarkistaa asioiden laitaa sieltä, missä he ovat olleet:

 • Onko paikkakunnalla hengellistä liikehdintää vai hajoavatko seurakunnat julistajan jäljiltä?
 • Missä ovat ihmiset (tai ihmisjoukot), jotka todistavat parantumisista?
 • Onko vastustuksen syy se, että nämä ”pyhät” ja ”voidellut” ovat sitä, mitä sanovat, vai onko heidän julistuksessaan ja taustoissaan hämäryyksiä, joita he eivät ole tuoneet julki rehellisesti ja jotka kritiikin kautta pyrkivät ihmisten ilmoille.

Usein kipeät kohdat tunnistaa siitä, että julistaja tms. alkaa uhkailla tai pelotella Jumalan tuomiolla, tms. – tai mustamaalaavat kriitikkoja (harhaoppisiksi, mielenterveysongelmaisiksi, kateellisiksi, kapinallisiksi,…Neuvoni on, että jos tuollaisiksi leimatut eivät asu kovin kaukana, mene tapaamaan heitä ja kuulostele, ovatko he sitä, miksi heitä väitetään…Voit kuulla heiltä vallan toisenlaisen tarinan!)

Lamaannuksesta Jumalan nosteeseen

 • Minä en voi tälle mitään.
 • Kannattaako uskoa, kun…(on niin paljon valhetta, tms.)?

Sille, joka vääryyttä harrastaa ja haluaa sen pitää piilossa, asioiden oikean laidan nähneen lamaannus on ilouutinen; lamaantunut ei jaksa tehdä asioille mitään.

Inhottavinta mielestäni on leimata tällainen ihminen tai uhata tai syyllistää häntä – ikäänkuin lamaantuminen olisi luovuttamismielialaan vajonneen täysin oma vika tyyliin: ”Mitä rupesit pullikoimaan, siinäs näet…!”

Hedelmistään me tunnemme heidät… Lamaannus, epätoivo, ahdistus, syyllistäminen/syyllistyminen eivät ole Hengen tuotoksia. Ei ole mitään järkeä siinä, että rakkautta ja toivoa sanomassaan kantava usko kantaa hedelmänään toivottomuutta tai ahdistusta. Jumala haluaa nostaa, antaa toivon, vapauttaa – myös väärästä syyllisyydestä. Hän ei koskaan syytä tai syyllistä, vaan – ojentamisenkin – tarkoitus on, että elämään löytyy uusi suunta ja vapaus. Myös silloin, jos tuntuu, että vääryys ympäröi eikä asiaintilalle voi mitään.

 

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

One thought on “Vääryyden hedelmästä Jumalan nosteeseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: