829.Profeettaroolien harmaa vyöhyke

Aloitan kirjoitukseni samalla tekstillä kuin eilen kirjoitukseni Voi ihmettä!

Monta väärää profeettaa ilmaantuu, ja he johtavat useita harhaan. Ja kun laittomuus lisääntyy, monien rakkaus kylmenee. (Matt. 24:11,12)

Vääräksi profeetaksi käännetty sana ψευδοπροφητης [pseudoprophetes] tulee sanoista ψευδης [pseudes] ´valehteleva, väärä, petollinen´ ja προφητης [prophetes] ´profeetta´. Sanan merkitys on siten ´väärä profeetta´, mutta myös ´joku, joka näyttelee innoitettua profeettaa, joku, joka tuo julki vääryyttä jumalallisen profetian nimissä´.

Siinäpä se! Väärä profeetta ei ole, se, joka hän väittää olevansa. Hän voi olla hyvä näyttelijä – tai joissain tapauksissa inspiroitua aivan muusta lähteestä kuin Jumala. (Vrt. kertomukseni artikkelissa Petos http://sourcepublication.net/2014/07/12/5410/ )

Matkan varrella olen törmännyt molempiin väärien (tai ehkä parempi käännös olisi valheellinen) profeettojen muotoihin.

Tänään tuli yhden paikkakunnan ohi ajaessani mieleen alkutaival yhden elämäni narsistin kanssa. Hän oli valinnut pelikentäkseen hengellisyyden. Oivallinen valinta, koska peruslähtökohtaisesti olemme luottavaisia sen suhteen, mitä puhutaan Jumalan ja Pyhän (Hengen) nimissä. Niin olin minäkin: Ihmeitä, parantumisia, profetioita, lupauksia.

Muistan, kuinka hämmentynyt olin, kun aloin vähin erin tajuta sen, että suuri osa näistä oli pelkkää näytelmää – ja ehkä jossain vaiheessa touhu mennyt niin pitkälle, että itsensä pimeyden asioihin sotkeutuminen ei ole ollut kaukana.

Ihmeet, parantumiset, profetiat, lupaukset – ovat tällaiselle ihmiselle vain keinoja saada ihminen otteeseensa ja ihmisestä irti, mitä hän haluaa, olkoon tämä ”haluttu” sitten elatus ja vaatteet, raha, seksi, valta, kunnia,… Motiivit ovat siten hyvin itsekkäät: minä, minulle,…Kaikki, jopa Jumalan nimi ja Pyhä (Henki) palvelevat tätä tarkoitusta.

Usein näihin liittyy jokin pieni ”failu”, jonka pitäisi herättää ajattelemaan,…mutta kun kaikki tapahtuu pyhästi, voidellun kautta, Jumalan miehen/naisen kautta, ei ”tavalliseksi uskovaiseksi” itsensä kokeva älyä aina asiaa ajatella – ei vaikka asioissa liikuttaisiin pikkuisen harmaalla vyöhykkeellä.

Höystän seuraavia aidon ja oikean tunnusmerkkejä omakohtaisilla esimerkeillä

Aito parantuminen kestää päivänvalon

Ihmisellä, jonka Jumala on oikeasti parantanut, ei ole tuota sairautta. – Takavuosina edellä mainitsemani elämäni narsisti löi minut ällikällä parantumiskertomuksellaan. Jumala oli hänet parantanut. Hänellä oli kerrottavana ihmeellinen tarina tuosta parantumisesta. Omituista oli, että tästä huolimatta, hän oli samasta syystä eläkkeellä, vaikka ”parantumisesta” oli kulunut todella paljon aikaa! – Kristittynä kuitenkin tulisi olla sen verran suoraselkäinen, että jos Jumala on parantanut, pitäisi yhteiskunnan kanssa olla sen verran sujut, että suostuisi tekemään työtä elantonsa eteen eikä nostaa ”parantuneena” yhteiskunnalta eläkettä syyttä suotta. Toinen vaihtoehto on se, että parantuminen oli bluffia (tätä itse näin jälkikäteen ounastelen…) ja kertomus oli yksi tapa vakuuttaa minut siitä, että hän oli aito Jumalan ihminen.

Toinen onneton ”parantumisen” muoto on se, että ihmiselle uskotellaan, että hän on parantunut, vaikka näin ei ole. ”Parantunut” voi jättää omin luvin lääkkeensä pois ja ajautua hengenvaaralliseen tilaan. Toinen, minkä hän voi tehdä, on se, että hän syyllistyy (tai hänet syyllistetään) siitä, että hän ei ole parantunut. – Jumalan aito parantuminen on Jumalan asiaanpuuttuminen sairauden kohdalla. Parantuminen on todennettavissa. Eikä paranemisella ole aina edes parantuneen uskon tilan kanssa mitään tekemistä. – Kaksi omakohtaista esimerkkiä. http://sourcepublication.net/2013/10/02/millimetrin-tarkkaa-huolenpitoa/ -artikkelissani kerron oikean polven ja korvan paranemisesta. Paraneminen oli selkeästi todennettavissa, kun oireet eivät enää haitanneet matkan tekoa.

Aito profetia ei johda harmaalle vyöhykkeelle moraalin tai minkään muunkaan elämän alueen suhteen

Jos saat profetian, joka johtaisi sinut harmaalle alueelle moraalin tai jollakin muulla elämänalueella, olen varma, että profetia ei tule Jumalalta. Jos sinun täytyy paikkailla jälkiä tai valehdella ”profetian” seurauksena, on jotain hullusti. Jumala ei johda totuuden vastaiseen toimintaan.

Yleensä ottaen ihmeet, profetiat, tms. eivät ole valheen peite. Jos samaan aikaan ”profeetta” elää harmaalla alueella elämässään ja ”profetoi” tai ”tekee ihmeitä” on jotain hullusti – tai hän valehtelee itse ihmeistä tai profetoi valheellisesti.

Istuin kirkon penkissä kuunnellen seurakunnan merkkipäivänä pastori puhetta, jossa tämä kiitti Jumalaa siitä, että seurakunnan toimitilojen ostoon tulleet rahat olivat tulleet uskosta osattomilta. – Totuus oli, että rahat olivat tulleet suurelta osin seurakunnan vastuunkantajien pankkitileiltä. Se hämmästyttää itseäni – erityisesti nyt jälkeenpäin. Miksi kukaan rahaa lahjoittaneista ei hihkaissut penkistä asioiden todellista laitaa?! Meistä jokainen, jotka asian oikeasta laidasta olimme perillä, olimme yhtä osallisia valheeseen kuin tämä valehteleva pastori.

Edes parantuminen tai ihme ei ole todiste ”parantajan” tai ”ihmeiden tekijän” aitoudesta

Omituisinta tässä aidon ja epäaidon kentässä ja seulonnassa on se, että parantuminen tai ihme voi tapahtua myös sellaisen ihmisen kautta, jolla ei ole välttämättä puhtaimmat mahdolliset jauhot pussissa. – Omakohtaisesti olen kokenut parantumisen seurakunnassa, jossa tapahtui kertomani kaltaisia ilmiöitä. Sain tuossa seurakunnassa myös tukea vaikeissa elämäntilanteissa.

Ehkä juuri tässä, mistä olen kertonut, on syy siihen, miksi ihmiset ovat sekaisin tässä varsin oudossa kentässä. Erityisesti, kun outous alkaa ihmiselle valjetä, kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia.

Laittomuudeksi käännetty sana tarkoittaa asiaintilaa, jossa ”ei ole” lakia – joko sen vuoksi, että siitä ei välitetä tai sille tehdään tietoisesti väkivaltaa. Laittomuudeksi on nähty usein kristittyjen parissa moraalisten arvojen rapistuminen tai Raamatun totuudeksi nähnyt mitätöiminen. Laittomuuden tekijöinä nähdään usein ne, jotka eivät ole kristittyjä tai jotka ovat ”nimikristittyjä”. Kun jaetta luin asiayhteydessään, uskon, että ei ole sattuma, että laittomuus mainitaan väärien (valheellisten) profeettojen asiayhteydessä. Laittomuus saa muodon myös väärien (valheellisten) profeettojen toiminnassa. Eikä vain saa muotoa, vaan lisääntyy ja kasvaa heidän toimintansa kautta.

Väärien profeettojen ja myös heidän kauttaan tulevan laittomuuden inhottava hedelmä on se, että monien rakkaus kylmenee.

Lisää tästä kylmenemisestä (ja rakkauden uudistumisesta) seuraavassa kirjoituksessa.

Tietoa kirjoittajasta

Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s