818. Uudistus Jumalan ehdoin

Päätin edellisen kirjoituksen ajatukseen:

Siinä (uudistuksessa) luovutan ohjat Hänelle, josta sanotaan, että tuuli kulkee ja me kuulemme sen huminan, mutta emme tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Näin on Hengestä syntyneen (ja Hengessä vaeltavan) laita.– ”Uudista minut” -rukous on pohjimmiltaan sama kuin Isä meidän -rukouksessa ajatus: tulkoon sinun valtakuntasi, tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa–

Rukouksen keskiössä on Jumala ja Hänen tahtonsa.

Uudistus tai herätys on Suomessa joidenkin huulilla. Sitä oikeasti tunnutaan odottavan matkalaukussa, tietyn puhujan tai tilaisuuden kautta. Voi se niinkin tapahtua, en sitä väitä. Silti kallistun ajatukseen, että uudistus ja herätys alkaa meistä, yksilöinä. Se alkaa sinusta ja minusta, jotka kohtaamme Herran uudella, tuoreella tavalla – tai ehkä pikemminkin niin, että annamme Hänen kohdata meidät Hänen tavallaan.

Uudistuksen ja herätyksen keskiössä eivät ole ilmiöt, tunnekuohut, tietty paikka tai metodi (vaikka niitäkin voi tulla), vaan kutsu uuteen, tuoreeseen suhteeseen Herran kanssa. Edellytyksenä tälle uudelle ja tuoreelle on se, että se vanha – mitä ikinä se onkaan meidän kohdalla – joka on uuden tiellä, on pakko väistyä. Ei kaikki vanha ole huonoa. Uusi perustuu usein vanhalle perustalle. Ongelmaksi vanha tulee silloin, jos se jumittaa/estää uuden esille tuloa.

Uusistuksen ja herätyksen keskilöön tulee tätä kautta parannus. Muistamme sekä Johannes Kastajan että Jeesuksen opetuksen alkuajan julistuksen. Sisältö oli molemmissa sama: Tehkää parannus, sillä Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Julistus oli hyvin suorasukaista, asioiden ytimeen käyvää. Joskus se kiinnitti huomiota tekoihin ja niiden taustalla oleviin motiiveihin. Hyvin samantyyppiseen julistukseen törmäämme profeettojen julistuksessa ja seuraavassa 2. Aikakirjan 7. luvun 14. jakeen sanomassa:

— ja jos silloin kansani, jonka olen ottanut omakseni, nöyrtyy ja rukoilee, kääntyy minun puoleeni ja hylkää pahat tiensä, niin minä kuulen sitä taivaaseen, annan sen synnit anteeksi ja teen sen maan jälleen terveeksi.

Uudistus ja herätys on hyvin mutkatonta ja ehkä korutontakin alkutekijöissään. Se alkaa siellä, missä yksilö, sinä ja minä, suostumme etsimään Herraa ja olemme valmiit Hänen tutkailtavakseen ja tarvittaessa valmiit pistämään pois kaiken sen, mikä on esteenä uudistukselle ja herätykselle, meissä, sinussa ja minussa yksilöinä.

Ehkä meille, olisi helpompaa, jos uudistus tai herätys olisi ylimalkainen massajuttu, jossa varjomme ja pimeät loukkomme jäisivät piiloon. Mutta – näin väitän – aito uudistus tai herätys ei näin tapahdu. Aito uudistus ja herätys pistää palikoita oikeille paikoilleen meidän elämässämme – ja heittää ylimääräisen laidan yli.

Tällä on valtava puhdistava ja vapauttava vaikutus, joka tuo sisimpään uuden vapauden ja ilon – ei suinkaan siitä, mitä me olemme tai mitä me olemme kokeneet, vaan siitä, kuka Herra on! Se vie omista suorituksista ja ansioista Kristuksen ansion lähteelle:

Pidän todella sitä kaikkea pelkkänä tappiona, sillä Herrani Kristuksen Jeesuksen tunteminen on minulle arvokkaampaa kuin mikään muu. Hänen tähtensä olen menettänyt kaiken, olen heittänyt kaiken roskana pois, jotta voittaisin omakseni Kristuksen ja jotta kävisi ilmi, että kuulun hänelle. Näin minulla ei enää ole mitään omaa, lain noudattamiseen perustuvaa vanhurskautta, vaan se vanhurskaus, jonka perustana on usko Kristukseen ja jonka Jumala antaa sille, joka uskoo. Minä tahdon tuntea Kristuksen ja hänen ylösnousemisensa voiman ja tulla hänen kaltaisekseen osallistumalla hänen kärsimyksiinsä ja kuolemaansa.

Joskus olen kuullut jaetta lainattavan ajatuksella, että Paavali piti roskana pahoja tekojaan. Kun luemme jakeet asiayhteydesään, huomaamme, että Paavalin piti roskana lakiin perustuvan kuuliaisuutensa. Hänelle Kristuksesta ja Hänen vanhurskaudestaan oli tullut kaikki kaikessa. Tuo löytö mullisti hänen elämänsä. Minän sijalle tuli Kristus.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: