817. Uudista, Jumala, MINUT

Totta kai olen rukoillut johdatusta ja sitä, että voisin tehdä työtäni Herran tarkoittamalla tavalla. Tänä kesänä rukous on mennyt pidemmälle:

Herra, uudista minut.

Taustalla uudistumisen välttämättömyyden tajuaminen. Vanhat eväät kovettuvat tai homehtuvat. Kumpikin tekee niistä käyttökelvottomia. Seisova vesi alkaa haisemaan ja siihen tulee levää. Sanalla sanoen se on erittäin epämiellyttävää – ja käyttökelvotonta.

Voimakkaasti minua puhutteli Ilmestyskirjan 2. luvun jakeet, jossa Herra vetää totuuden torvena toiminutta Efeson seurakuntaa tilille siitä, että totuuden kaipuustaan huolimatta se oli menettänyt ensirakkautensa ja lopettanut tekemästä ensimmäisiä tekoja. Noissa ensimmäisissä teoissa ei laskelmoitu, vaan kompromissittomasti tehtiin niin kuin Herran tahdoksi ymmärrettiin – siitä huolimatta, että ei kaikkea tyhjentävästi ymmärretty. Apostolien tekojen 19. luvusta voit lukea lyhyesti sen, mitä Efesossa tapahtui. Tässä asia siis vieläkin lyhyemmin:

Efesossa oli muutama opetuslapsi. He olivat kuulleet evankeliumin ja tulleet uskoon. Heillä ei ollut harmainta hajua esimerkiksi kasteesta. Luvussa 19 kerrotaan, kuinka Paavali kastoi heidät, laski kätensä heidän päälleen ja Pyhä Henki tuli heihin ja he puhuivat kielillä ja profetoivat. Paavali opetti synagogassa ja kun se ovi sulkeutui hän opetti niitä, jotka halusivat seurata Jeesusta. Kerrotaan, että ennennäkemättömiä ihmeitä tapahtui Paavalin (ja jopa hänen vaatteidensa) kautta. Seuraus oli, että monet tunnustivat syntejään ja taikuutta harjoittaneet tekivät täyskäännöksen; noin 6 miljoonan euron arvosta paloi okkultismiin liittyvää kirjallisuutta.

Ilmestyskirjassa Jeesus kutsuu Efeson kristittyjä takaisin kuuliaisen radikaaliin uskoon Häneen, joka on heidät pelastanut.

Minusta on tuntunut samalta.

Mikä on se alku, johon Jumala minua kutsuu?

Pitää ihan muistella. Paljon ei minullakaan taitoa tai tietoa ollut. Oli kuitenkin tuore kokemus siitä, mitä Jeesus voi tehdä nuoren elämässä. Pelko ja arkuus vaihtui kiitokseen ja rohkeuteen kertoa siitä, mitä minulle oli tapahtunut käänteentekevällä kirkkoreissulla: Kuoleman pelko oli poissa. Jumala vastasi rukouksiin. – Ja ai niin, se kielilläpuhuminen. Sehän ei ollut höpö -juttu. Silmieni edessä mummeli oli puhunut venäjää, vaikka ei sitä taitanut. No, minulle rukoushetkessä ei tullut mitään kieliä, mutta tuli sellainen ilo, että opin uuden sanan: Halleluja! Oma kielilläpuhumiseni ja myötäjäisinä tullut uudenlainen ote puhumiseen tuli myöhemmin. – Niin, ja Raamattu avautui jae jakeelta. Ahmin ja porauduin Raamattuun alaviitteiden avulla. Opetin muitakin sillä, minkä itse olin juuri oppinut. (Myöhemmin, vanhempana ja mukamas viisaampana löysin pari raamattutuntiani…ja hämmästelin, miten olin Raamatusta onnistunut kaivamaan muun muassa sen, kuka on Pyhä Henki ja mitä Hän tekee… Varsin täydellinen setti asiasta löytyi…)

Välillä sain sisäisiä kehotuksia asioissa, kehotuksia, jotka varjelivat vaikeilta tilanteilta. Esimerkiksi kerran traktorilla tiellä ajaessani tuli tunne, että pitää väistää tien sivuun. Syy selvisi, kun mutkan takaa porhalsi paikallinen ”vatanen”. Jos en olisi ollut tien laidassa, olisi Lada ollut Belaruksen keulassa ja vauriot melkoiset. Toisen kerran jouduin hiehonajotalkoisiin, jossa isännältä kilahti päreet vikuroivaan otukseen. Isännän suusta taisi tulla kaikki suomalaisten tuntemat kirosanat ja hieho ei liikkunut mihinkään. Tajusin, että minulla oli vielä pienemmät mahdollisuudet taivuttaa hieho kulkemaan navettaan. Kun en muuta keksinyt, sanoin hieholle: ”Jeesuksen nimessä, sinä tulet.” Isännän ja minun hämmästykseksi hieho kipitti kanssani omaan parteensa.

Olen kertonut aiemmin blogissani, että myöhemmin luovutin moiset kommervenkit pyhemmille ja voidelluimmille. Sinällään omituista, koska piireissä, joihin siirryin, korostettiin ilmiöitä ja ihmeitä. Opetuksessa kuitenkin oli ristiriitaisuus. Ihmeet ja ilmiöt olivat (tai näin ainakin ymmärsin) jonkinlaista elitismiä. Tietyt profeetat tai profeetalliset julistajat olivat ne, joilta haettiin johdatusta ja sanaa. Oma suhde Herraan tai Sanaan ei aina ollut se päällimmäinen juttu. Vaikka välillä olin ounastelevinani johdatusta, en uskonut kuulemaani, vaan uskoin mieluummin ”profeettaa” ja kaipasin sitä samaa, mitä hänellä oli…

Osa profetioista ja profeetoista oli ok. Sen huomasi siitä, että ounasteluni johdatuksesta ja heidän kertomansa olivat linjassa. Osa oli jotain muuta. Osa kenties sielullista. Osa ehkä tahallista manipulointia. – Hyi hirvitys, kun aloin tuon tajuamaan! Otin kymmenen askelta taakse kaikkeen profetoimiseen viittaavaan. – Kuten olen kertonut, vasta vähitellen suojamuurini Pyhän Hengen toimintaa kohtaan ovat laskeneet ja olen vähitellen saanut tuota ensiajan mutkatonta tuoreutta takaisin.

Nöyrtymistä se on vaatinut. Omien virheiden tunnustamista sekä siinä mielessä, miten harhaan olin kävelemässä tuossa ”ulkoista-voitelu-kulttuurissa” ja – yhtä lailla – yliherkkyydessä kaikkea karismaattisuuteen viittaava kohtaan. On ollut tarpeen luopua tarpeesta ymmärtää ja hallita kaikkea.

Uudista minut -rukous on riski.

Siinä luovutan ohjat Hänelle, josta sanotaan, että tuuli kulkee ja me kuulemme sen huminan, mutta emme tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Näin on Hengestä syntyneen (ja Hengessä vaeltavan) laita. On ollut tarpeen ymmärtää, että kun Jumala antaa Henkensä, Hän ei anna pahoja tai vahingoittavia asioita. Hedelmistään Hänet tunnetaan. Jos hedelmänä on syvempi Sanan ymmärtäminen ja jano Jumalan puoleen. Jos rukoiluttaa ja kaipaa toisten kristittyjen yhteyteen. Jos haluaa siunata toista ja rukoilla toisen puolesta. Jos haluaa jakaa tuoretta kokemusta toisten kanssa. Eikö siinä ole hyvä hedelmä – ja hyvä testi sen selvittämiseen, mistä lähteestä uudistus on kotosin?

”Uudista minut” -rukous on pohjimmiltaan sama kuin Isä meidän -rukouksessa ajatus:

— tulkoon sinun valtakuntasi, tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa–

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: