Varjo ei katoa minnekään, ellei siihen tule valoa

Valokuvauskurssilla opettelimme taltuttamaan teräviä ja häiritseviä varjoja:

  • Ensin tietysti täytyy huomata varjo’
  • Sitten suunnata varjoon riittävän voimakas valo.

(Huomaat, että kuvassani se ei ole täysin onnistunut. Valon olisi pitänyt olla vielä voimakkaampi!)

David Sterling on kirjoittanut ajatteluttavasti johtajuuden varjopuolesta:

Parin viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana yhä useampi kristitty johtaja on epäonnistunut seurakunnassa ja erilaisissa kristillisissä järjestöissä eri puolilla maailmaa. Tämä on vakava uhka kristinuskon uskottavuudelle entistä maallistuneemmassa ja skeptisemmässä länsimaisessa kulttuurissa, jossa me elämme ja toimimme.

Kuulemme tavan takaa jostakin uudesta epäonnistumisesta jollakin kristillisen johtajuuden alueella. Valitettavasti näyttää siltä, että hyvin usein juuri ne johtajat, joilla on hyvin näkyvä ja vaikutusvaltainen asema, ovat tällaisten epäonnistumisten uhreja.

On useita syitä siihen, miksi ihmiset lahjakkuudestaan huolimatta suistuvat oikealta tieltä eivätkä huomaa heikkouksiaan, ennen kuin ne aiheuttavat tuhoa. Yksi tavallisimpia syitä on se, että heiltä puuttuu selvä, rehellinen käsitys itsestään. Johtaja voi liian helposti jättää käsittelemättä mahdolliset heikkoutensa ja epäonnistumisensa vähäpätöisinä asioina ja syyttää toisia ”ylireagoinnista”. (Kuikan huomautus: Tai niin kuin itselleni kävi taannoin. Yritin varoittaa erästä julistajaa siitä, että hän viettää runsaanlaisesti aikaa naispuolisen kollegansa kanssa: ”Olemme ihmisiä, lihaa ja verta…” Julistaja viittasi kintaalla puhelulleni ja sanoi saatanan puhuneen minulle. Fiilikseni oli osunut oikeaan; ajan päästä käsissä oli kaksi avioeroa ja melko erikoinen ihmissuhdesoppa, jossa ei tiedetty oikein, kuka on/on ollut kenenkin kanssa naimisissa…)

Totuus on, että jokaisella johtajalla on ”pimeä puolensa” – kuten kuun pimeä puoli – peiteltyjä, tuntemattomia tai tunnistamattomia alueita. Kuun pimeä puoli on hyvin todellinen ja sen kieltäminen on epäviisasta. On ensiarvoisen tärkeää, että me tiedostamme nämä pimeät alueet elämässämme ja tuomme ne valoon.

Jos pimeää puolta ei käsitellä, se ei lakkaa olemasta vaan vaikuttaa johtajan elämään ja toimintaan. Sama pätee jokaiseen meistä, vaikka emme itseämme johtajina pitäisikään. Kuinka, siitä voit lukea  tästä artikkelista.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

One thought on “Varjo ei katoa minnekään, ellei siihen tule valoa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: