Ajatuksia kontrolloinnista – syistä, seurauksista ja selviytymisestä

Hengellinen väkivalta ottaa aseekseen Jumalan, Pyhän, Raamatun, jne. ts. jonkin, jota hengellisyyteen kallistunut ihminen kunnioittaa ja johon hän luottaa. Joissain tapauksissa edellämainitulla (esimerkiksi yhdistyneenä opetukseen, jonka mukaan voideltua, auktoriteettia, aviomiestä pitää ehdoitta kunnioittaa) onnistutaan pönkittämään ja oikeuttamaan myös esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaa.

Kontrolloinnin taustalla on kontrolloijan pelko, epävarmuus – ja luurangot kontrolloijan kaapissa. Pelko hallinnan menettämisestä (omassa ja toisen elämässä) ajaa kontrolloijan kontrolloimaan ja pitämään muita otteessaan sekä pönkittämään oman elämänsä kaapin ovia, jotteivat ne vahingossakaan raottuisi.

Kontrolloinnin keinoja

Kontrolloinnin keinot vaihtelevat tilanteen mukaan kyynelistä ja avuttomuudesta vihaan ja uhkailuun – tai mykkäkouluun. Apuna kontrolloinissa voi olla myös kaikki hengellisyyteen liittyvä: ”profetiat”, ”unet”, ”näyt”, ”Raamatun opetus”, ”sielunhoito” (kaikki nämä ovat lainausmerkeissä sen vuoksi, että ne ovat kontorolloinnin yhteydessä joko tietoista tai tiedostamatonta ihmisten ohjailua, ei armolahjoja tai hengellistä toimintaa). Hengellisyydellä höystettynä tai ilman – myös piilotetut vihjaukset tai taktinen vaikeneminen ovat näitä kontrolloinnin keinoja.

Myös ”rukousta” voidaan yrittää käyttää kontrolloinnin välineenä. — Tai pahimmillaan ”taistelurukousta” tai kirouksia. Ajoittain erityisesti karismaattisen kentän liepeillä liikkuu outoa opetusta, jonka mukaan uskovalla on oikeus käskeä ja komentaa asioita, olosuhteita ja ”vastustajia”.

Kaksi avioliittoon liittyvää tosielämästä poimittua esimerkkiä:

Äiti rukoilee uskovan avioparin avioeroa, jotta mies voisi avioitua hänen tyttärensä kanssa. (Luit aivan oikein! – Tälläinen ”rukoustaistelu” käytiin – ja toinen rukoustaistelu, kun tuo aviopari tajusi, mitä hyväätarkoittava (?) äiti ”rukoili” – ja avioliitto jatkui nuorten kielellä sanottuna semionnellisena).

Mies kiristää vaimoaan olemattomalla unella olemattomasta uskottomuudesta tai kertoo ohjailevan ”profetian”, jotta saisi vaimonsa työhön, jossa ei olisi miehiä (työhön, joka ei ollut vaimon alaa tai missään määrin tämän kiinnostuksen kohde). – Aviovaimo saa tarpeekseen miehen ailahtelevuudesta, mustasukkaisuudesta ja ajoittaisesta väkivaltaisuudesta, jota tämä taitavasti pönkittää Raamatulla. Mies ”rukoilee” vaimolleen hengellistä pimeyttä ja vaikeuksia – sekä komentaa vaimoa ”rukouksin” tulemaan takaisin.

Kontrolloinnin seurauksia

Paitsi hyväuskoinen totteleminen, kontrolloinnin seuraus voi olla myös omituinen, ahdistunut olo ilman järkevää syytä. Omituinen, ahdistunut olo voi olla seuraus siitä, että en/et saa olla oma itseni/itsesi. Alitajuisesti aistimme, että kaikki ei ole niin kuin pitää, vaikka sanaakaan ei sanottaisi.
– Saatika tilanne, jossa oikeasti on käsketty, komennettu – ja melkein manattu – kaikkea pahaa…: Kirjoituksessani Narsismin hengelliset seuraukset olen kirjoittanut kokemaani ja näkemääni – sattumuksia, jotka eivät ole järjellä tai sattumalla selitettävissä

Vastalääkkeitä

Hyvä vastalääke pelkoon, kontrollointiin – tai kontrolloituna olemiseen – on nojautuminen ja turvaaminen Herraan.

Ensimmäiset kristityt eivät koloistaan kironneet vastustajiaan tai toivottaneet heille kuolemaa, vaan pyysivät Herraa antamaan rohkeutta julistaa Kristusta.

Sitä rohkeutta he Herralta saivat. Rohkeutta seisoa vastustajienkin edessä – ja ennen muuta rohkeutta julistaa Hänen sanaansa.

Kun he olivat päättäneet rukouksensa, vavahti paikka, jossa he olivat koolla, ja he kaikki täyttyivät Pyhästä Hengestä ja julistivat rohkeasti Jumalan sanaa. Apt. 4: 31

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

2 vastausta artikkeliin “Ajatuksia kontrolloinnista – syistä, seurauksista ja selviytymisestä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: