Herkästi leviävää sanoi Kuikka homeesta

35 vuoden ikäni ja maatalouskokemuksen – ja ennen kaikkea maalaisjärjen vuoksi – minut nimitettiin vuosia sitten savolaisen mansikkatilan peltopomoksi. Tehtäväni oli yli 100-päisen poimijajoukon poiminnan suunnitteleminen, ohjaaminen ja laadunvalvonta.

Selitin poimijoille, että poimitaan hyvät marjat koppaan – ja poimitaan myös huonot, erityisesti homeiset, marjat ja heitetään ne rivien väliin. Yksi poimijoista ei ohjeestani piitannut. Hän poimi vain hyvät marjat. Seuraavana päivänä penkkiriveillä kävellessäni näin, miten penkkiin jätetyt huonot marjat olivat tehneet ukkosmaisesti hiostavassa kesässä tehtävänsä ja minimissään viisi marjaa edellisen päivän homeisen marjan vieressä oli homeessa. Pöläytin homeista terttua ja sanoin koko porukalle: Tästä lähin otatte jokaisen homeisen marjan pois tai meillä ei ole kohta kerättävää. Oppi meni perille.

Hengellisessä kentässä helposti suitsitaan ilmiöihin kohdistuvaa kritiikkiä. Ei saisi arvostella.

Joskus puhuu raha. On helpompi vaieta eurosten toivossa kuin tarttua asiaan. Asiaan tarttumattomuus voi kostautua samalla tavoin kuin tuolla mansikkatilalla. Käsissä on ympäriinsä pölähtelevä ja leviämisarka ongelma – ja suurempi työ kuin olisi ollut alunperäisestä toimeentarttumisesta.

Artikkelin kuvassa kukkii ahomansikka, kun ei käsillä ollut puutarhamansikan kuvaa. Ehkä sitten oikeana sesonkina pääsen jonnekin kuvaamaan tuttuja lajikkeita.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: