”Eliaan henki” osoittaa Kristukseen

Otsikko on vihjaavan tarkoitushakuinen. 90-luvun puolivälistä eteenpäin olen ajoittain törmännyt opetukseen ja siihen perustuvaan ”Elian henkeä”/”Elian voitelua” tavoittelevaan opetukseen, joka usein on ilmentynyt ”kaksinkertaisen osan/voiman” tavoitteluna.

Kirjoituksessani Elia -illuusio poraudun aiheeseen hieman eri vinkkelistä kuin tässä käsillä olevassa kirjoituksessa http://sourcepublication.net/2014/03/15/elia-illuusio/:

Olen itsekin ollut voitelua rukoilemassa ja lupauksia voitelusta omistamassa eikä minulla tai muilla ole ollut ymmärrystä siitä, mihin todella johtaa, jos saisimme Elian voitelun. Elian voitelu merkitsi mielikuvissamme tulen ilmestymistä taivaasta, Jumalan voiman radikaalina osoitusta. Huomaamatta jäi, että Elian voitelu oli laajempi ja radikaalimpi, mitä olimme kuvitelleet.

Elian voitelu oli kaikkea muuta kuin steriili, hovikelpoinen ja/tai voideltua myönteisellä tavalla parrasvaloihin nostava voitelu. Voitelussa oli Jumalan särmää, tulta ja moukarointia. Elian tehtävänä oli tuoda Sana Jumalalta keskelle hairahtunutta ja sokeaa uskonnollisuutta. Keskiössä olivat ihmeet, tunnusteot ja profetiat, jotka eivät olleet lähtöisin Jumalasta. Raamatun tekstien perusteella ymmärrämme, että kyse oli hyvin laajaa joukkoa koskevasta eksymyksestä, jossa Jumalan aidot ja oikeat palvelijat olivat tiukoilla – ja selkeä vähemmistö. Tässä tilanteessa ”Elian voitelu” merkitsi vastakkainasettumista (inhimillisesti katsoen) enemmistön kanssa ja sellaisten kanssa, joilla (inhimillisesti katsoen) oli käsissään Elian henki (eivätkä he tosiaankaan halunneet Elialle hyvää). Voitelun perimmäinen tarkoitus oli saattaa poispoikenneet takaisin Jumalan tahtoon ja eittämättömästi osoittaa, että Jumala on Jumala ja Baal/Astarte epäjumalia.

Siis jos/kun meidän aikanamme rukoillaan ”Elian voitelua”, rukoillaan juuri tällaista voitelua. Miten ikinä ”voitelu” ilmeneekään sen oleellinen osa on nojautuminen Herraan, Hänen tahtoonsa ja ajoitukseensa (vrt. Elia, joka kulki tarkasti Jumalan johdatuksessa) ja tuossa tahdossa ja ajoituksessa Jumalan tahdon ilmituominen siellä, minne Jumala johdattaa.


Jeesus viittasi puhuessaan Johannes Kastajasta, että tämä olisi ollut Raamatun profetioiden täyttymys, Elia, joka kulki Messiaan edellä. Siksi juhannuspäivänä vien ajatukset Johannes Kastajaan.

Johannes Kastaja julisti kursailemattomasti parannusta. Hyvä kuvaus hänen julistuksestaan on Luukkaan evankeliumin 3. luvussa, jakeissa 1-20. Hänen tehtävänsä oli valmistaa tietä Messiaalle, osoittaa Kristusta.

Katsokaa, Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin. (Joh. 1: 29)

Te olette itse minun todistajani, että minä sanoin: en minä ole Kristus, vaan minä olen hänen edellänsä lähetetty.
Jolla on morsian, se on ylkä; mutta yljän ystävä, joka seisoo ja kuuntelee häntä, iloitsee suuresti yljän äänestä. Tämä minun iloni on nyt tullut täydelliseksi.
Hänen tulee kasvaa, mutta minun vähetä. (Joh. 3: 27-30)

Niin myös nyt, ”Elian voitelu” kutsuu parannukseen ja osoittaa Jumalan Karitsaa, joka ottaa pois maailman synnin. Aikamme ”Eliakin” pienenee Kristuksen tullessa suuremmaksi.


Isäni kertoi kirjahyllyssään olevasta hyvästä kirjasta. Uteliaisuuttani menin kirjahyllyn luo ja löysin 1992 painetun Tapio Nousiaisen rukiisen teoksen Voittosaatossa Kristuksessa. Luku luvulta Raamattuun pureutuvaa pohdiskelua uskovan elämästä, kamppailusta ja tarkoituksesta. Jos kirjan jostain löydät, suosittelen. – Ja varoitan, kirjaan joutuu käyttämään aikaa, koska se oikeasti vaatii pureskelua.

Yksi kirjan kappale liippaa läheltä tämän päivän aihetta. Siinä Nousiainen viittaa syyhyn, miksi monet Jumalan valtakunnan työntekijät hukkaavat suuren osan lahjoistaan, taidoistaan ja panostuksestaan ikään kuin energiahävikkinä. Heillä on lahjoja, he ovat armoitettuja, heillä on taitoja, mutta…

He eivät tahdo lähteä Paavalin käymään Jumalan korkeakouluun, jossa ihmisen väkevyys muuttuu heikkoudeksi ja ihmisen voimattomuus Jumalan voimaksi.

Yksi tuore näkökulma ”Eliaan voiteluun” Ulla Rautiaisen kirjoituksessa. Kirjoitukseen pääse tästä linkistä.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

2 vastausta artikkeliin “”Eliaan henki” osoittaa Kristukseen

  1. Kiitos taivaan isälle hänen huolen pidosta vielä tänä pimeänä aikana jolloin monta Jumalan lupausta on täyttämättä ja saada elian henki vuotamaan taivaasta ja herätys ja uusi tuli ja into etsiä Herraa vielä kun hänet löytää voidaan ja mennä sinne missä ihmiset ovat kertoen ihanasta pelastajasta Jeesuksesta hänen verens kautta on pelastus kaikille niille jotka uskomme ja olemme kutsutut ,kiitos ja siunausta keijo

    Tykkää

    1. Juuri näin, Keijo. Kaiken pimeän ja kummallisenkin keskellä katse kiinnitettynä uskon alkajaan ja täyttäjään, Jeesukseen Kristukseen! – Siunausta Sinulle ja kaikille teille ”naapurissa” 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: