Kun on salaa kukkiminen…

Viime sunnuntaisella Kotka -visiitillämme hämmästelin erästä Katariinan meripuistosta löytyvää pensasta. Se näytti kukkivan salaa. Päällisin puolin pensas oli vihreä; kauniin punaiset kukat olivat pikkuisen piilossa pensaan sisällä. Juuri tuo kiinnitti huomioni – ja kysymyksen:

Miksi pensas kukkii ikään kuin salaa?

Jos tämä tapahtuu meidän ihmisten maailmassa – siis, jos tulee sellainen tuntu, että on ”kukittava” salaa perheessä, työyhteisössä, hengellisessä yhteisössä, tms. jotain on pahasti pielessa. Tarkoitushan on, että tässä elämässä sinä saat ja minä saan käyttää koko sitä potentiaalia, joka sinussa ja minussa on, ilman, että sitä jotenkin pitää rajoittaa tai pitää piilossa.

Olen vuonna 2012 kirjoittanut aiheesta pitkän kirjoituksen Monopolista moninkertaistumiseen  Kysyn artikkelissa:

Nostatko vai kontrolloitko?

Nostaminen rohkaisee kukkimaan ja kukoistamaan juuri sillä tavalla kuin itse kukin on tarkoitettu, vahvuuksia ruokkien, tarpeen mukaan rönsyjä karsien. Tavoite on kohti sitä tarkoitusta ja potentiaalia, johon itse kukin on tarkoitettu.

Ohjailu on tietoinen tai tiedostamaton yritys tukahduttaa toisen kasvu, jos tämä näyttää yltävän kauemmas tai korkeammalle kuin me.

Mikä ihme me olemme mestaroimaan toista luotua toimimaan tavallamme – koska hän ei ole sinä tai minä ei semmoiseksi tarkoitettu, eikä semmoiseksi tule? Tuollainen yritys on väkivaltaa. Henkistä tai hengellistä – sen mukaan, missä yhteydessä sitä harjoitamme.

Tervettä uskoa ja seurakunnallista elämää kuvaa seuraavastai Seurakuntalainen:

Terve usko tuo elämään eheyttä ja iloa. –Seurakunta tai uskonnollinen yhteisö on parhaimmillaan paikka, jossa ihminen saa palvella Jumalaa vapaasti omana persoonanaan. Sellaisessa yhteisössä vallitsee armo ja rakkaus ja ihmisillä on hyvä olla. Hengellinen väkivalta jättää syvät haavat

Jos väkisin joudumme kukkimaan salaa, emme ole oikeasti onnellisia, kun emme ole ole oma itsemme. Tämä heijastuu ennemmin tai myöhemmin jonkinasteisena pahoinvointina – ahdistumisena, passivoitumisena, uupumisena, masennuksena – mikä itse kunkin tapa stressiin on reagoida.

Ahtaassa yhteisössä (perhe, seurakunta, työpaikka) onnistutaan usein pahoinvointikin kääntämään pahoinvoivaa vastaan. Muistan itse vieläkin korvissani kaikuvat sanat erään elämäni narsistin (tarinani tietävät, että en ole selvinnyt yhdellä narsistikokemuksella, vaan niitä on ollut aikamoisella osumaprosentilla varhaislapsuudesta viimeisimpiin vaiheisiin eri yhetyksissä) suusta, kun hän jälkikäteen sätti minua ”välirikosta”:

Minähän sanoin, että olet läheisriippuvainen.

Miten tuohon sivistyneesti vastaisi – kun hän itse oli vaatinut täyttä lojaaliutta hyvässä ja pahassa, pyrkinyt rajoittamaan elämääni eri tavoin – ja nyt sanoi tyyliin: Johan minä sanoin; vika on ollut koko ajan sinussa…?!

Samaan tapaan erään yrityksen johtaja naureskeli sille, että työntekijöitä oli käynyt irtisanoutumisensa jälkeen psykiatrilla ja napsi pillereitä – ja erään seurakunnan pastori leimasi hänen johtamistapaansa puuttuneet mielenterveysongelmaisiksi, joita ei tarvitse uskoa.

Äsken mainitsemassani Seurakuntalaisen artikkelissa annetaan kaksi neuvoa: Jos mahdollista, keskustele, jos keskustelu on mahdotonta tai mitään ei tapahdu, lähde kontrolloivasta yhteisöstä (tai miksei työpaikastakin – tuo perhe on sitten kimurantimpi juttu… : ( ).

Omasta kokemuksesta voin todeta, että voimia ja rohkeutta irtiriuhtaisu vaatii – erityisesti, jos tilanne on jo uuvuttanut niin, että ei enää jaksa uskoa mahdollisuuksiinsa tai voimiinsa selviytyä eteenpäin – tai silloin, kun sillat yhteisön tai työpaikan ulkopuolelle on poltettu (ahdas yhteisö yleensä edellyttää tekemään niin). Radikaalius palkitsee paremmalla elämän laadulla aikanaan, kun rankoista kokemuksiin saa etäisyyttä ja tilaa eheytyä.

 

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

2 vastausta artikkeliin “Kun on salaa kukkiminen…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: