Herra osoittaa voimansa

Mielikuvissamme voitelu yhdistyy helposti näyttäviin Jumalan voiman ilmentymiin. Ilmentymien tausta – se, että ilmentymiä tarvitaan jotain tiettyä tarkoitusta varten – jää helposti huomaamatta.

Elian tapauksessa Jumalan voiman ilmestyminen liittyi vahvaan vastakkainasetteluun Baalin profeettojen ja Elian välillä, vastakkainasetteluun, jossa Jumala osoitti valtasuuruutensa. Elialta kysyi pokkaa seisoa sillä paikalla, jossa hän oli. Yksi Elia vs. 850 Baalin ja Astarten profeettaa.

Syyllisiä ja syytettyjä

Elialta vaati paljon myös se, että hän uskalsi sanoa suorat sanat kuningas Ahabille. Ahabhan syytti Eliaa Israelin tukalasta tilanteesta kuivuuden keskellä. Elia vastasi syytökseen:

En minä tuo kurjuutta Israeliin. Sitä tuotte sinä ja isäsi suku, kun olette lyöneet laimin Herran käskyt ja kun sinä olet kääntynyt Baalin palvelijaksi.

Seuratessani kipeiden hengellisten yhteisöjen elämää olen huomannut niissä ahabimaista käytöstä: Syy siitä, että kylvämisen ja niittämisen laki alkaa toimia, kuivuus alkaa vaivata – ehkä Jumalakin puhutella sitä kautta, vieritetään toisinajattelijoiden ja kriittisten tahojen niskaan.

Kun takaovi käy ja väki käy vähiin, on helppo syyttää niitä, jotka puhuvat yhteisöstä ”pahaa”. Röykkyiseen menoon on helppo löytää syy kriitikkojen ”rukouksista”. Pysähtyneisyyteen voidaan etsiä syytä myös paikkaa tai paikkakunta sitovista henkivalloista.

Mieluummin syy muualla kuin oman nutun alla tai oman yhteisön sisällä… Helpompaa ja vähemmän nöyryyttävääkö niin kuin reilun rehellisesti tehdä omasta osuudestaan asioiden kulkuun parannusta ja päästä eteenpäin?

Ei enempää Elia tuonut kuivuutta Israeliin kuin kriitikot tai toisinajattelijat tuo sitä tämän päivän yhteisön keskelle. Ei Elia hidastanut Ahabin tahtia enempää kuin tämän päivän kriitikot tai toisinajattelijat yhteisöjensäkään matkaa. Pysähtyneisyyteen syytä pitää etsiä jostain muualta kuin kriittisistä äänistä.

Voima-asetelma

Muistuttelen mieliin uudestaan voima-asetelman yksi vs. 850. Silti Jumala osoitti voimansa. Jeesuksen radikaali väite oli, että edes helvetin portit eivät voita HÄNEN kirkkoaan. Paavali totesi, että mikään ei voi erottaa ihmistä Jumalan rakkaudesta.

Omassa elämässäni olen sen tiukoissa mutkissa nähnyt Jumalan voiman murtautuvan läpi kaikesta vastustuksesta huolimatta. Kun Jumala avaa, siinä ihmisellä on varsin vähän sanomista. Kun Jumala sulkee, ei ihminen pysty parhain voiminkaan avaamaan.

Vuosia sitten työhönhakuhaastattelussa työhönottaja halusi varmistua, etten vain kerro mitään hengellistä työpaikassani, loma-alan yrityksessä. Vastasin, että en, ellei asiaa oteta asiakkaan taholta esille. Tulevan työrupeaman keskellä tuli yllättävän monta sellaista tilannetta, että asiakkaat puhuivat hengellisistä asioista, joskus hyvin vaikuttaviakin todistuksia Jumalan voimasta.

Yksi lomalle tullut ryhmä oli tilannut seurakunnalta hartauden, mutta pappi ilmoitti ennen hartautta, että hän ei pääsekään tulemaan. Silloin samainen työhönottaja, joka oli minulta kysellyt, että ethän varmasti puhu niistä hengellisistä asioista, antoi tehtäväkseni pitää hartauden. Siitä hartaudesta tuli varsin erikoinen, koska kesken lukemani raamatunkohdan polvistui eteeni yksi kuulijoista ja parahti:

Julista minulle synninpäästö.

Oli aika huikeaa jatkaa raamatunkohdan lukemista sanoilla:

Sinun syntisi on annettu anteeksi. Mene rauhaan.

Monen monta muutakin kertaa olen havahtunut siihen, että ei kritiikki, ei edes kielto, ei ”ahabit tai iisebelit” kykene estämään sitä, mitä Jumala on tekemässä. Kun Jumala avaa tien, se todellakin aukeaa eteemme.

Olen taannoin kirjoittanut pysäyttävän kirjoituksen Narsismin hengellisistä seurauksista. Tarinaa lukiessasi huomaat, että silloin kuin narsisti/narsismiin taipuvainen on ominut jonkin sortin hengellisen viitekehyksen siihen liittyvinen manoveereineen, seuraus voi olla varsin mielenkiintoinen paletti Kuten artikkelista käy ilmi, paletin keskellä on Herra, joka osoittaa voimansa, auttaa ja vapauttaa.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: