Jumalan yllätyksellä on tarkoitus

Jumalan työ osaa yllättää. Ymmärtääkseni tuo työ ei kuitenkaan ole mikään itseisarvo. Kun Jumalan työ lyo meidät ymmärryksinemme laudalta, tuolla yllätyksellisyydellä on syvempi tarkoitus.

Esimerkiksi Apostolien tekojen kuvaus Hengessä humaltuneista, kielillä puhuvista ensimmäisistä kristityistä, joiden kautta ihmisiä kääntyi massoittain kristityiksi, johtaa ajatuksemme turhan helposti ilmiöön: humaltuminen ja kielilläpuhuminen. Tulemme ohittaneeksi sen, MIKÄ sai ihmiset vaikuttuneeksi kristinuskon sanoman todellisuudesta:

  1. Ensimmäisten kristittyjen rohkea, Kirjoituksia avaava todistus,
  2. Todistus, joka ”tapahtui” kuulijan omalla äidinkielellä (ymmärrettävä kielilläpuhuminen).

Se, että nämä eri kieliä puhuvat näyttivät humaltuneilta, johtui Apostolien tekojen kuvauksen perusteella siitä, että heidän pueensa kuulosti – niiden kuulijoiden mielestä, jotka eivät osanneet kyseistä kieltä – humaltuneen sönkötykseltä. Olivatko he myös onnesta ja ilosta humaltuneita, emme tiedä; sitä Apostolien teot ei anna suoraan ymmärtää, vaan se on meidän tulkintaamme.

Henkilökohtaisesti minulle, skeptikkoabiturientille oli voimakas todistus Jumalasta ja myös armolahjoista kuulla kielilläpuhumista kauniilla venäjänkielellä puhuttuna naisen suusta, jonka tiesin olevan täysin venäjää osaamaton. Katsoin silmät ymmyrkäisinä naista, joka tuli onnesta ja ilosta pakahtumaisillaan rukoilevien käsien alta. Toinenkin yllätys minua odotti: Se, että itse kaaduin kirkon lattialle 1,5 tunniksi ja puhuin uutta kieltä sieltä noustessani; huulillani oli ennenkuulumattomasti: Halleluja! (Varsinainen kielilläpuhumisen aika sai odottaa vielä kolmisen vuotta – Iso yllätys sekin, kun aloin rukoilla ”kielillä” aiv-kuormaa purkaessani. Seuraus tuosta oli ystävieni mukaan uusi voima pitämissäni hengellisissä puheissa.)

Ymmärrän myös tämän oman kokemukseni valossa, että Jumala puhuu meidän silmillä katsottuna erikoisella tavalla vakuuttaakseen Hänen todellisuudestaan, teistään, jotka ovat meidän teitämme ylempänä.

Eräs eteläsuomalaisesta uskova alkoi rukoilla ventovieraan ihmisen puolesta vanhalla hepreankielellä. Ventovieras mies oli ihmeissään sen vuoksi, että tämä uskova kertoi hänen elämästään vanhalla heprealla – sillä kielellä, jota mies taisi opiskelujensa perusteella, mutta jota harva ”taitaa” yhtä sujuvasti kuin tämä uskova. Oli siis kysymys samantapaisesta kielten ihmeestä kuin, mistä luemme Apostolien tekojen 2. luvusta.

Lopuksi vielä pieni tarina, joka löyhästi liittyy kielilläpuhumiseen. Vuosia sitten jostain syystä autooni oli unohtunut pieni kirjanen kielilläpuhumisesta. Silloisella asuinpaikkakunnallani kurvasin ruokaostoksille S-Marketin pihaan. Ikkunalla istui silminnähden päihtynyt pariskunta. Minulla oli omituinen tunne, että kielilläpuhumista koskeva kirja piti antaa heille. Taistelin ajatusta vastaan: Hölmöä. Luulevat minua hulluksi tai hihhuliksi. Kielilläpuhumista – näille ihmisille? Ei kai?

En päässyt ajatuksesta irti. Viimein kävelin pariskunnan luo kielilläpuhumiskirja kädessäni.

Seurasi pelkäämäni kysymys:

  • Ooks sää joku hellari vai?

  • No, en minä hellari… varsinaisesti… Mitä tarkoitat kysymykselläsi, sopertelin.

Keskustelussa selvisi, että tämä pariskunta oli ollut ”hellaripiireissä” (helluntailiikkeessä). Oli tullut matkaan kaikenmoista. Olivat nyt ihan toisilla teillä. He olivat tosi kiitollisia, että olin heitä muistuttanut uskon olemassaolosta – viemällä heille kirjan kielilläpuhumisesta.

He palasivat kristittyjen yhteyteen, seurakuntaan. Sanoisinko näin, että Jumalan jatkoajalla, koska runsas alkoholinkäyttö vaati terveyden kanssa veronsa. Terveys petti. He saivat kuitenkin mahdollisuuden uudistua uskossaan.

Jumala käyttää erilaisia kieliä kohdatakseen meidät. Minulle tuo erilainen kieli oli venäjä ja halleluja, vanhaa hepreaa taitavalle miehelle, vanha heprea. Kertomani esimerkin pariskunnalle kielilläpuhumisesta kertova kirja. Jolle kulle toiselle Jumala puhuu jotain toista kautta - kuitenkin henkilölle itselleen ymmärrettävällä kielellä.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: