658. Kuin halpaa makkaraa?

Tällainen huolestunut kysymys minulle esitettiin jokunen aika sitten.

Totta kai usko muuttaa meitä.

Nielaisin kuitenkin vastauksen ja yritin selvittää, mikä oli huolestuneisuuden taustalla. Itselleni kun (kovista kokemuksista huolimatta) usko on myönteinen asia samoin kuin sen elämään tuomat muutokset.

Kysymyksen taustalta paljastui tuomionkatkuisen evankeliointiyrityksen hedelmä. Kysyjän lähipiiristä oli tullut henkilöitä nk. uskoon. Jäin hämmästelemään tuon uskon hedelmää. Minulle välittyi kuva, että nuo kääntyneet olivat alkaneet käännyttää ihmisiä ympärillään pelosta ei ilosta käsin – sinänsä toki hyvin ajatuksin… Kuka nyt haluaa kaveriaan kadotukseen! Toinen hedelmä pelon lisäksi vaikutti olleen kielteisyys. Kun toiset eivät kääntyneet, he olivat kuin halpaa makkaraa, onnettomia uskottomia…

Kysyjä oli toinen kahden viikon sisällä kohtaamani ihminen, joka oli tullut melko kestävästi rokotettua kaikkeen uskoon liittyvää vastaan.

Edellisessä kirjoituksessani viittasin kokemukseeni herätyskristilliseksi tunnustautuvasta vapaiden suuntien seurakunnasta, jonka penkissä istuin. Puhuja, jota kuuntelin puhui täsmälleen samoista asioista kuin tuolla ”Eihän usko vain muuta sinua?” -kysymyksen kysyjä. Puhujan ote tiukkaan, muutosta edellyttävään, tekstiin oli armo ja rakkaus. Siinä ei ollut pelkoa, vaikka teksti oli raamatunkertomuksista se, jossa toinen pellolla oleva otettiin ja toinen jätettiin ja toinen käsikivillä jauhanut otettiin ja toinen jätettiin. Puhuja toi esille selkeästi saman, mikä itselleni on auennut matkan varrella: Ikuisuus, Jeesuksen tuleminen, jne. ovat kristitylle turvallisia asioita.

Saarnasin aiheesta nuorten messussa marraskuussa sunnuntain tekstin mukaisesti:

Jeesuksen tulemus, sen odotus, on olennainen osa kristinuskoa. Kristittyinä tunnustaudumme paitsi Jeesuksen elämään, kuolemaan ja ylösnousemukseensa, myös Hänen paluuseensa.

Tajusin, että uskovalle, tämä kaikki on turvallinen asia. Aivan kuin ystävä tulisi.

Missäs se pyhyys oikein on ja tuomio..? Ovat nekin, ovat nekin. Niilläkin oma paikkansa. Jos luemme eteenpäin Matteuksen evankeliumin 25. lukua löydämme kuvauksen suuresta erottelusta, jossa erottuvat lampaat ja vuohet, ne jotka tekivät Herransa tahdon ja ne jotka eivät tehneet.

Niille, jotka ovat Herran laumassa, tämä on hyvä uutinen: He ovat Isän siunaamien joukossa. Jeesuksen sanoin, he ovat Jeesuksen ystäviä. Ystävilleen Jeesuksen tulemus on ilon, ei suinkaan pelon aihe.

Jeesuksen ystävä katsoo kelloa tyyliin: “Joko nyt, tulet Herra?” odotuksen vallassa.

Mietitään asiaa vaikkapa Jeesuksen sovituksesta käsin. Mikä ajoi Jeesusta eteenpäin? Pelko vai rakkaus? Ymmärrämme Sanan perusteella, että Jeesus teki Isän tahdon kuuliaisuudesta ja rakkaudesta. Toinen syy, miksi Hän teki niin kuin teki, oli rakkaus ihmistä kohtaan.

Samanmoisen rakkauden motiivin Hän haluaa asettaa omiensa sydämeen.

Blogissani täydensin vielä:

Vedenjakaja tässä mielestäni on se, olemmeko oppineet tuntemaan elämässämme Jumalan armahtavan rakkauden. Tuossa rakkaudessa ei ole pelkoa tai rangaistusta, koska tuo rakkaus perinjuurin vakuuttaa: “Sinun syntisi on annettu anteeksi, mene rauhaan…” Sovitus on voimakkaampi kuin tuomion ansaitseva synti silloin, kun otamme sovituksen vastaan.

Tästä uskonkokemuksesta kumpuaa Uudesta testamentista löytyvä ensimmäisten kristittyjen uskonasennetta kuvaava huudahdus, maranata, Tule Herra Jeesus.

Tämän huudahdus kertoo Jumalan lapsen sisimmässä olevasta Pyhän Hengen todistuksesta, joka huutaa Abba, Isä.

Tätä taustaa vasten ymmärrämme että halpamakkara/nuo (onnettomat) uskottomat -ajattelu ei ole Herran sydämen mukaista! Hän kun meni ristille näiden halpojenmakkaroiden/(onnettomien) uskottomien vuoksi. Hän antoi arvon näille halvoillemakkaroille/onnettomille uskottomille – ja nämä halvatmakkarat/onnettomat uskomattomat muuttuivat Hänen rakkautensa ja totuutensa kosketuksesta Miten ihmeessä meillä on kanttia tehdä tämä toisin?!

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: