640. Siunauksesta osalliset

Ihminen, joka itsekeskeisyydessään pyrkii käskemään ja komentamaan, jää itsekkyydessään Jumalan siunauksista paitsi. Jumalan siunaukset tulevat osaksemme yksinomaan ja pelkästään Hänen tahdossaan – ja ovat valmiina jokaiselle, joka on valmis ottamaan vastaan nuo siunaukset Jumalan tarkoittamalla tavalla ja mielenlaadulla.

Automatkalla kuuntelimme Radio Deitä. Ohjelmassa opettaneen henkilön nimi meni täysin ohi. Opetus jäi mieleen. Rukiista leipää, Sanasta ammennettuna, itselleni kovin tutusta ja rakkaastakin raamatunkohdasta Efesolaiskirjeen 1. luvusta

Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä! Hän on siunannut meitä kaikella Hengen siunauksella, taivaallisilla aarteilla Kristuksessa.

Kristuksessa meillä on kaikki. Se, että emme pääse käsiksi meille valmiiksi tarjottuihin siunauksiin, voi johtua siitä, että vika on ammennuksessamme.

Kuulemassani ohjelmassa opettanut viittasi asiaan, jota olen itsekin pohtinut monesti: Meillä uskovilla tuppaa välillä olemaan väärinkäsitys asemastamme ja suhteestamme siunauksiin – tai ei oikeastaan yksi väärinkäsitys, vaan kaksi aivan ääripäätä.

Näistä ensimmäinen ei ikään kuin jaksa uskoa siunausta omalle kohdalleen: Ei se minulle kuulu, minä menen näin ja näin on hyvä. Toinen on kovastikin itsekeskeisempi ja itseriittoisempi: Kaikki minulle, nyt, heti! Tämä toinen ääripää on valmis komentamaan Jumalaa, ihmisiä ja olosuhteita ympärillään itselleen mieleisiksi.

Kuulemani opetus painotti sitä, että Jumala ei todellakaan toimi näin. Ihminen, joka itsekeskeisyydessään pyrkii käskemään ja komentamaan, jää itsekkyydessään Jumalan siunauksista paitsi. Jumalan siunaukset tulevat osaksemme yksinomaan ja pelkästään Hänen tahdossaan – ja ovat valmiina jokaiselle, joka on valmis ottamaan vastaan nuo siunaukset Jumalan tarkoittamalla tavalla ja mielenlaadulla. Puhuja viittasi tuttuun kohtaan Matteuksen evankeliumin 6. luvussa:

Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin.

Matkan varrella olen aavistellut, että jae sisältää enemmän kuin, mitä olen taannoin kyseistäkin jaetta monesti siteeraavassa opetuksessa kuullut. Tuossa kuulemassani opetuksessa – näin jälkikäteen ajateltuna – oli outo vinouma: Jumalan valtakunnan etsiminen liitettiin mielikuvissa tiettyyn yhteisöön ja/tai viitekehykseen, jonka edun ajaminen toisi siten siunauksen omaan elämään.

Itselleni jae avautui ensin oikeudenmukaisuuden ajatusta vasten, koska Amplified Bible kääntää jakeen:

”Mutta etsikää (tavoitelkaa ja (suorastaan) taistelkaa sen eteen) ensin kaikkea Hänen Valtakuntaansa ja Hänen vanhurskauttaa (Hänen tapaansa tehdä oikein ja olla oikeassa)…”

Tämä mainittu opettaja lainasi melkoisen sanatarkasti alkukielen merkitystä sanalle βασιλεια [basileia] ´Jumalan valtakunta´ kehottaessaan etsimään Jumalan hallintavaltaa elämässä. Kokemukseni mukaan tämä hallintavalta voi rutkastikin erota siitä, mitä me ihmiset pidämme Hänen hallintavaltanaan.

Ihminen voi monella tapaa erehtyä. Hänen neuvonsa voivat olla perin juurin pielessä. Tätä taustaa vasten kaikkein tärkein tehtävämme on etsiytyä kirjaimellisesti alkulähteille: Herramme itsensä läheisyyteen Hänen Sanansa kautta. Solmia henkilökohtainen suhde Sanan ääressä ja rukouksessa Hänen kanssaan.

Henkilökohtaisesti arvostan kovasti armolahjojen toimintaa ja myös sitä kautta tulevaa rohkaisua ja johdatusta. Samaan aikaan suhtaudun kaikkeen ilmoituksen, yliluonnollisen tai voitelun nimellä kulkevaan syvästi arvioiden siitä yksinkertaisesta syystä, että ihmisen omat intressit ovat näillä alueilla lähempänä kuin usein ymmärrämmekään. On suorastaan liian helppo samaistaa Jumalan Valtakunta ja oman (ehkä tiedostamattoman) edun tavoittelu.

Tietoa kirjoittajasta

Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s