Aktiota vai passiota

Henkilökohtaisesti minua ruokkii Sanan lisäksi uskovien yhteys – keskinäinen jakaminen ja rukousyhteys.

Tästä olen ammentanut voimani kiireen ja haasteiden keskellä. On tuntunut, että Herra kirjaimellisesti avaa lähteen sinnekin, missä ei välttämättä odottaisi.

Viime viikolla kaksi ihmistä rukoili samansisältöisin sanoin, että Jeesuksen syntymäjuhla toisi uudenlaisen ilon ja toivon elämäämme ja että Jumala, joka tekee asiat ilman stressiä, vierailisi luonamme ja siunaisi meitä ja että voisin tehdä kaiken, mitä teen levosta käsin.

Tämä ”levosta käsin” on minulle tuttu, taannoin usein kuulemani, sanapari. Tosin levosta käsin ei tuolloisessa viitekehyksessä ollut oikeaa lepoa; Jos oli pois paikaltaan, sai hyvin äkkiä uteluksen perään, että missäpäs olit. Näin ollen ajatus levosta vie minut oikeasti syväpohdintaan: Levosta käsin… Mitä se oikeasti on?

Jesajan 28. luku kuvaa tilanteen, jossa Jumala kutsuu omiaan lepoonsa. Ongelma näyttää tuossa tilanteessa olevan ”Jumalan puhemiehissä/naisissa”:

Tässä on lepo; antakaa väsyneen levätä, tässä on levähdyspaikka”. Mutta he eivät ole tahtoneet kuulla. (Jes. 28: 12)

Hengellisestä työstä meinaa tulla aktio (toimintaa) passion (intohimon) sijasta.

Henkilökohtainen suhteemme Herraan tai läheisiimme jää työn jalkoihin, oma ruoka ja lepo jää hengellisesti ja fyysisesti muiden tarpeiden alle. Tämä näkyy ennen pitkää hengellisenä ja fyysisenä voimattomuutena.

Voi kurjuus, jos/kun siirrämme mallin puheissamme eteenpäin, sanomme niinkuin minulle aikanaan sanottiin: ”Levosta käsin” – ja sanoistamme huolimatta ruuvaamme ruuvia entistä kireämmälle. Jesajan sanoin emmme salli uupuneen levähtää, vaan piiskaamme eteenpäin.

Jesajan viesti on hyvin selkeä: Tässä on paikka, joka on tarkoitettu levolle ja hiljaisuudelle. Antakaa uupuneen asettua aloilleen, viipyä, ottaa aikaa ja tilaa – ja levätä (käytetty alkukielen sana antaa levoksi käännetylle sanalle kaikki nämä merkitykset).

Jesajan 32. lukuun on kirjoitettu lupaus:

”– vanhurskauden hedelmänä on oleva rauha. Siitä kasvaa levollinen luottamus, turvallisuus, joka kestää iäti.Minun kansani saa asua rauhan niityillä, turvallisissa asuinpaikoissa, huolettomilla leposijoilla.” (Jes. 32: 17,18)

Kuten Jeesuksen esimerkistä saamme vihiä, henkilökohtaisesta yhteydestä Isään syntyneestä passiosta nousee todellinen ja voimallinen aktio; yksinkertaisesti emme kykene kaikkeen tuohon ilman yhteyttä Isään!

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

One thought on “Aktiota vai passiota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: