Välttämistä ja kritiikin pakoilua

Silloin kun suusta kajahtaa tuo ”turpa tukkoon – eipäs arvostella”, on kipeässä yhteisössä kysymys aiheellisen kritiikin väistämisestä ja huomion siirtämisestä

Siellä missä on aito ystävyys, siellä kommunikaatio on avointa.(Joseph Prince)

Toteamuksessa on vinha perä. Jos kommunikaatio ystävien välillä ei ole avointa, jotain on vinossa ystävyydessä. Se, että pystyy olemaan avoin ja rehellinen oma itsensä on ystävyyden perusta.

Sama pätee seurakuntaan ja vaikkapa työyhteisöönkin. Jotain on pielessä, jos täytyy yrittää olla jotain muuta kuin mitä on.

Yhden vuorokauden aikana törmäsin kahteen eri tapaukseen, joissa seurakunta/uskonyhteisö näyttää kipeyden merkkejä.

Toisessa tapauksessa kritiikkiä suitsitaan kaanaankielisillä lauseilla, joiden sisältö rumasti käännettynä on: ”Turvat tukkoon, minua/meitä ei saa arvostella.”

Toisessa tapauksessa kyllä arvostella saa – nimittäin yhden päällepäsmärin johdolla niitä, jotka ovat joutuneet tämän päällepäsmärin hampaisiin. Seurauksena väkisinkin on, että on niitä, joita arvostellaan oikein urakalla, sakin voimalla, jotta ei vain itse jouduttaisi arvosteltulliksi – ja tietenkin ne, joita arvostellaan. Tuo päällepäsmäri ei kestä arvostelua. Hän on juuri tuo ”turpa tukkoon -tyyppi”.

Kysymys on kahdesta eri tapauksesta, jotka ovat saman ilmiön eri puolia ja joista kumpikin tukee epäaitoa kommunikointia.

Olen näitä kertomuksia kuunnellessani kysynyt, onko näiden yhteisöjen malli otettu julkkisjuoruista, ihmisshdekoukeroisista saippuasarjoista vai oman edun eteen keinottelun sallivista tosi-TV -sarjoista. Raamatusta tuo malli ei ainakaan ole.

Silloin kun suusta kajahtaa tuo ”turpa tukkoon – eipäs arvostella”, on kipeässä yhteisössä kysymys aiheellisen kritiikin väistämisestä ja huomion siirtämisestä muualle. Jos peräänkuulutetaan opillista hämäryyttä, ihmissuhdesotkuja tai talousepäselvyyksiä, helpoin tapa selviytyä niistä on yrittää vähätellä kritiikkiä ja/tai kääntää katse muuanne. Suoran kiellon sijasta voidaan käyttää vihjailua: Esimerkiksi viitataan perättömiin juoruihin, pyhien vainoon, tms.

Omituista. Miksi vihjailun sijaan ei avata avoimesti kaikkia kaappeja ja komeroita ja näytetä, ettei siellä ole mitään asiatonta. Silloin kun asiaa vähätellään ja/tai katse suunnataan jonnekin muuanne, kysymys on asian välttämisestä ja kritiikin pakoilusta.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: