Valinta on meidän

Jeesus käski yli kaiken varjelemaan sydämen, koska sieltä lähtevät niin hyvät ja rakentavat kuin pahat ja hajottavatkin teot. Kysymys ei ole pelkästään valinnoista, joita kohdistamme tunteisiimme, vaan myös ajatuksista ja niiden pohjalta syntyneistä päätöksistä ja niiden pohjalta toteutettavistaa teoista.

Sanoilla on elämässämme yllättävän paljon valtaa ja voimaa: Rohkaiseva sana ja kannustava ote kantaa pitkälle; aliarvioiva ja mitätöivä sana taasen voi vaikuttaa alitajuisesti vauhdinrajoittimen tavoin.

Yksi aiheesta puhuvista raamatunjakeista on Sananl. 15: 4

Lohduttava puhe antaa elämänrohkeutta, petollinen sana murtaa mielen. (Kr. -92)

Sävyisä kieli on elämän puu, mutta vilpillinen kieli haavoittaa mielen. (Kr. -38)

Heprealainen alkuteksti puhuu paitsi lohduttamisesta, myös parantamisesta, hoitamisesta ja eheyttämisestä. Elämänrohkeudeksi ja ´elämän puuksi´ käännetty sanan juuri on yhtä monivivahteinen; se tarkoittaa muun muassa ´elämää, sitä että on elämä, elossa pysymistä, yltäkylläistä (myös aineellisesti) elämää, elämän ja terveyden palauttamista, sekä ikuista elämää.

Totta tosiaan, ei ole yhdentekevää, kuinka sanoja viljelemme! – Etenkin kun otamme vertauskohdaksi jakeen lopun. Siinä näemme juutalaisen ajattelun ja heprean kielen yhden piirteen: tärkeää asiaa korostetaan – jopa kärjistäen vastakkainasettelun avulla. Tässä jakeessa rakentavien, parantavien, elämää tuovien sanojen vastapainoksi asetetaan vastahakoiset ja/tai vastahankaiseen vastakkainasetteluun asettuvat sanat: ne rikkovat/raunioittavat mielen/hengen.

Eteemme asetetaan syy ja seuraus, siunaus ja kirous. Miten valitsemme?

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: