Menneisyyden merkitys

Luin vastottain Henri Junttilan blogia Wake Up Cloud. Junttila kirjoittaa muutossignaaleista, jotka kertovat siitä, että on muutoksen aika.  Pohdintani perustuu muutamaan muutossignaaliin, joista enemmän tämän kirjoituksen lopussa.

Turvallisuushakuisuus sopii hyvin narsistin soittimeksi

Olen turvallisuushakuinen ihminen, oppinut välttämään riskejä ja muutoksen tuomaa epämukavuutta. Tämän vuoksi olen sulattanut melkoisia epäkohtia elämässäni ja ympäristössäni; muutoksen tuoma epämukavuus on tuntunut vallitsevaa olotilaa kamalammalta, vaikka lopputulos olisi ollut elämääni vapauttava ja avartava.

Erityisesti narsistit/siihen taipuvaisen henkilöt (myöhemmin N-persoonat) ovat mestareita soittamaan elämämme kieliä sillä tavoin, että tajuamme viestin ja sen sävyn. He ovat erittäin osaavia piiloviestimään asiansa. Vältämme epämukavuutta ja yleensä pyrimme sovittelemaan asioita, jotta mitään kenkkua ei tapahtuisi.

Normaalissa ihmissuhteissa sovittelu toimii. N-persoonan kohdalla sovitteleminen pitkittää asioita ja antaa N-persoonalle enemmän tilaa saada lonkeroitaan elämäämme. Vastaavasti oma elämänalamme supistuu. Välirauhan mukanaan tuoma kompromissi on meiltä pois – koska N-persoona ei tee huonoa kauppaa.

Pelko voi olla piilotettuna rivien väliin. Esimerkki eräästä isännästä, joka jutteli koiralleen: ”Tapetaanko nainen…?” samalla hioen (muka leikillään) veistä terävämmäksi. Vaimo ei aluksi edes tietoisesti tajunnut uhkauksen todellisuutta, ennen kuin asiat tosiaan menivät rajusti tuohon suuntaan ts. vastassa oli mittelö mies veitsen kanssa ja vaimo yrittämässä puolustautua. Tosiaankaan uhkaus ei ollut vitsi.

Pelko pesiytyy selkäytimeen

N-persoona on suureellinen luonteeltaan – ja niin ovat uhkauksetkin. Esimerkiksi uhkaus, että toinen ei saa muuttaa ilman N:n lupaa, on katteeton – tai että henkilö tarvitsee N:n luvan hakiessaan töitä tai käydessään kaupassa. Täysi-ikäinen ja täysivaltainen ihminen voi päättää elämästään ja tekemisistään. Ennen kuin uhkauksia uskoo, voi varmistaa viranomaisilta, kuinka asia on.

Vaikka tapahtuneesta olisi vuosia, pelko jää selkäytimeen: Ikään kuin kontrolloija olisi seurassa edelleen ja pitäisi edelleenkin pelätä kontrolloijan reaktiota.

Silloin kun on kyseessä tapoihinsa piintynyt N-persoona, monenlaista voi odottaa: Työnantaja tai ystävä voi saada ”luottamuksellisen” puhelun, jossa N kertoo uhristaan ”totuutta”. Tuon ”totuuden” perimmäinen tarkoitus on vahingoittaa uhria ja/tai kostaa se, että uhri ei olekaan enää hyppysissä. Lainausmerkeistä ymmärrämmekin, että ”totuudella” ei todellisuuden kanssa ole mitään tekemistä.

N-persoonan uhri kokemuksesta tietää taktiikan – ja pelkää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tämä johtaa helposti siihen, että omat ratkaisut tehdään N:n varjossa vielä kauan sen jälkeen, kun on N-persoonasta otettu välimatkaa.

N-persoonan vaikutuspiiristä itsensä ulos riuhtaissut henkilön ei ole tarkoitus jäädä paikoilleen sen takia, että N on olemassa tai tekee edelläkuvaamaani myyräntyötä. N-persoonan vaikutuspiiristä itsensä riuhtaisseella on täysi oikeus rakentaa omaa elämäänsä semmoiseksi kuin hän itse sen kokee.

N-persoona on tästä todennäköisesti toista mieltä, koska toisen ihmisen eteenpäinmenon hän automaattisesti tulkitsee uhkaksi itselleen – vaikka tuo toinen ei millään muotoa kilpailisi N-persoonan kanssa samasta elintilasta tai kala-apajista. – Entäs sitten? – Tästä toista mieltä olemisestaan huolimatta hänellä ei ole oikeutta määrittää, mitä toinen ihminen tekee.

Tärkeää on tulla tietoiseksi myös alitajuisista peloista.

Omakohtainen esimerkki. Vuosia unissani toistui tilanne, jossa olin menossa järven ylitse. Keskellä järveä tajusin, että paluuta ei ollut. Silta oli rikki takanani ja/tai vesi esti takaisin paluuni. Minusta se oli kammottavaa.

Muutossignaalit paljastavat piilossa olevan tyytymättömyyden

Junttila listaa muutossignaaleiksi muun muassa seuraavat:

1. Tyytymättömyys

Tajuat, että elämäsi ei ole sitä, mitä siltä haluaisit.
…mutta eikös meidän kristittyinä pitäisi kiittää kaikesta? – Kyllä meidän pitää kiittää tästä hetkestä. Se ei kuitenkaan ole veruke sille, ettemme näkisi parantamisen varaa tai eteenpäinmenon mahdollisuutta.

Se, että tajuat, että tajuat, että jokin pitää sinua paikallasi.

2. Pelko

Tässä kohtaa kysyin puoliääneen: ”Siis mitä…?”
Voiko joku pitää pelkoa muutossignaalina?

Avaan asiaa hieman niin kuin se minulle sitä pohdittuani avautui.

Totta. Tyytymättömyys on usein seurausta joko siitä, että emme ole löytäneet omaa paikkaamme. Tässä on pohdinnan paikka. Onko nykyinen tilanne se, jossa pääsen joitakin elämäni rakennuspalikoita muuttamalla eteenpäin? Vai onko minun liikutettava itseäni ja elämääni johonkin suuntaan?
Voi olla, että sinä/minä havahdumme siihen, että jokin pitää meitä paikallamme, saa aikaan sen, että emme liiku.
Pelko astuu kuvaan tässä: Mitä tapahtuu, jos/kun…? Mitä tapahtuu, jos muutan sitä tai tätä elämäni rakennuspalikkaa? Mitä tapahtuu, jos liikun suuntaan A tai B?
Turvallisuushakuiselle ihmiselle turvallisimmalta tuntuva vaihtoehto on pysyä paikallaan – olotilassa, johon ei ole tyytyväinen.

Nyt kun itse mietin hajonnutta tai veden peittämää siltaa takanani, mietin, minkä ihmeen takia olin niin peloissani siitä, että paluutietä ei ole – koska olin matkalla uuteen?

N-persoonan vaikutuspiiri tuskin kenellekään on niin houkutteleva, että sen takia pitäisi jäädä itkemään hajonneen sillan perään! – Perusongelma on syvälle iskostunut pelko, ehkä myös röykytyksessä murentunut itsetunto.

Puin sen tässä sanoiksi:

tie

Menneisyys on juuri ne askelmat, joiden kautta on tultu tähän pisteeseen. Murentuessaankin ne ovat olleet askelmat, jotka ovat vieneet meitä eteenpäin.

Uuteen ei voi  astua, ellei oikeasti astu askeleita eteenpäin.

Uusi pelottaa, kun ei tarkasti tiedä, mitä seuraava askel tuo tullessaan. Silti tuo askel on otettava, koska se on ainoa tapa mennä ETEENPÄIN!

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

One thought on “Menneisyyden merkitys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: