Kulissien kaatumista ja kurssin vaihdosta

Eilen kirjoitin pallokalapastoreista ja laajensin näkökulmaa siihen suuntaan, että myös me, jotka emme ole pastoreita, voimme syyllistyä pullisteluun hengellisillä saavutuksilla.

Useinkaan tuo pullistelu ei saa aikaan hyvää, vaan pikemminkin kilpailumieltä, joskus katkeraakin kilpailua elintilasta – jopa omien joukossa.

Toinen lukemani artikkeli kertoi valmentajasta, joka sai tarpeeksen – sinänsä hyvien jalkapalloilijoiden – öykkäröinnistä. Valmentaja kirjaimellisesti vihelsi pelin poikki, kunnes nämä jalkapalloilijat olivat oppineet olemaan ihmisiksi.

Valmentaja kaatoi kulissit ja laittoi asiat tärkeysjärjestykseen. Voitto ei ollut tärkein, vaan se, että asiat saatiin ojennukseen. Hän puuttui opiskelijoiden harjoittamaan henkiseen väkivaltaan, jota nämä harjoittivat niin toisia opiskelijoita kuin opettajiakin vastaan. Valmentaja vei heidät kohtaamaan ylimielisen, kaikkivoivan, suorastaan öykkäröivän asenteen. Hän marssitti joukkueensa tekemään hyvää ympäröivälle yhteisölle sen sijaan, että olisi marssittanut heidät parantamaan suoritustaan jalkapalloharjoituksissa.

Vaikka jalkapallo oli kaikki kaikessa valmentajallekin, se ei saanut olla sitä hinnalla millä hyvänsä. Ensin piti oppia olemaan ihmisiksi! Sitten saattoi peli jatkua. Sitten voitiin kepein mielin iloita voitosta – kun/jos todelliset perusasiat olivat kunnossa.

Erityisesti hengellinen kilpakenttä kärsii tuon utahilaisen joukkueen tapaisesta kaksoisroolituksesta. Katkera kilpailu elintilasta on aika kehno todistus niille, jotka katsovat, liittyäkö joukkoomme vai ei. Ylimielisyys ja koppavuus samaten. Meillä ei – parhaaksikaan itsensä tuntevalla – ole pallokalamaisesti oikeutta röyhistää rintaamme muiden kustannuksella. Olemme jopa eri suuntien kristillisyyttä edustavina riippuvaisia toisistamme – puhumattakaan siitä, jos satumme oikeasti olemaan saman pöydän ääressä.

Mistä löytyvät ne ihmiset, joilla on tarpeen tullen rohkeutta viheltää peli poikki – vaikka kesken voittoputken, jos asiat eivät ole reilassa.

Tietoa kirjoittajasta

Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Yksi ajatus artikkelista “Kulissien kaatumista ja kurssin vaihdosta”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s