Narsismin jyrsintää ja vastapointteja

Pitkästä aikaa viikonloppuisella matkalla kotipuoleen luin narsistimateriaalia. Pohdin, että on se vain merkillistä, miten asit aukeavat uudella tavalla, kun niitä pohtii vuosien päästä tapahtumista.

On kaikin puolin terveellistä, että asioihin tulee etäisyyttä – ja myös se, että asiat tulevat eteen vähitellen eivätkä yhtenä ”köntsänä”.

Materiaalista jäi päällimmäisenä mieleen epäjohdonmukaisuus, jolla narstinen tai narsismiin taipuvainen henkilö (jatkossa N) toista ihmistä käsittelee: Asiat, jotka ovat hänelle sallittuja, eivät ole sallittuja muille. Elämän pitää mennä hänen pillinsä mukaan. Jos ei mene, siitä seuraa jotain sille, joka on syypää tuohon asiaintilaan.

Maailma on N:ää ihmistä varten. Ei kuitenkaan sillä normaalilla, terveen avoimella tavalla, joka on ominaista aikuistuneelle ihmiselle. Maailma on N:lle häntä ja hänen tarpeitaan varten. Jos pirtaan sopii ja mittaan käy, N kyllä on valmis valloittamaan maailman, jos hän saa siitä kultaa ja kunniaa; muutoin maailman on palveltavan häntä.

Purskahdin nauramaan nähdessäni englanninkielisessä artikkelissa sanaleikin: Luuserit, jotka näkevät itsensä leadereina (johtajina). – Juuri noin N käyttäytyy. Johtaminen on yhdenlainen tapa tulla toimeen – henkisesti, hengellisesti ja/tai taloudellisesti.

N on ”ontto sisältä”. Hän tarvitsee jonkun tai jotakin täyttämään onttouttaan. N imee ympäristöään tyhjiin, jopa niin tyhjiin, että henkilö, joka irtaantuu N:n vaikutuspiiristä voi kokea miltei kosmista tyhjyyttä irtaantumisen jälkeen – vaikka hän on on ollut ulkopuolisen silmissä antava osapuoli ja N on pikemminkin saamapuolella (henkisesti, hengellisesti ja/tai taloudellisesti).

Muulla en ole osannut asiaa selittää kuin sillä, että N:llä on ihmisiin ympärillään niin voimakas ote, että nämä tuntevat olevansa psyykkisesti tyhjän päällä. Vasta objektiivinen tarkastelu (faktat pöytään) mahdollisesti saa silmät avautumaan.

Viittasin edellä siihen, että N on sääntöjen(sä) yläpuolella. Kuvaava esimerkki silminnäkemäni painostus raamatunjakeella, jossa sanotaan, että miehen pitää jättää isänsä ja äitinsä ja liittyä vaimoonsa – sovellettuna avioparin naispuoliseen osapuoleen. Vaimo ei saanut tavata ystäviään, sukulaisiaan, jne. – ei erityisesti niitä, jotka eivät nk. olleet uskossa, kun taas miehen sukulaisten, ystävien (myös nk. ei-uskovien luona) vierailtiin ahkerasti.

Tästä seuraa väistämättä N:n lähipiirille epätodellinen, peilitalomainen olo. N sanoo ja edellyttää yhtä – ja tekee toista. Henkisesti ja hengellisesti erittäin epäterve (ja epäterveellinen) ympäristö!

Mainitsin siitä, että N:n lähipiiri kokee onttouden ja riippuvuuden tunteita, vaikka ovat suhteessa N:iin antava osapuoli (ainakin suurelta osin). Kysymys on pitkälti N:n aikaansaamasta harhasta. Hän saa toisetkin uskomaan, että hän on ”Leaderi” ja saa toiset ympärillään luovuttamaan vähin erin elämää hänen käsiinsä.

Kysymys on lyhytnäköisestä omistushalusta (johon palaan seuraavassa kirjoituksessani) – ja samaan aikaan tuhoisasta.

Tyhjyyden ja saamattomuuden kaverina on helposti huono itsetunto, masennus ja itsesyytökset. N saa ympärillään olevat ihmiset tuntemaan itsensä itseään huonommiksi – ja erityisen läjämäisiksi, jos he uskaltavat yrittää ottaa etäisyyttä N:sta.

Tämä läjämäinen olo voi seurata N:n lähipiiriä pitkään, vaikka fyysisesti välimatkaa olisikin.

Tähän löytyi viikonloppuna kahlaamastani materiaalista käypä ohje.

Kirjoita (tai jos kirjoittaminen ei ole sinun juttusi), N:n pureva tai vaikka vaivihkainenkin kritiikki auki ja etsi elämästäsi (… ja löydät kyllä, jos etsit) vastapointteja. Kristittyinä voimme turvautua Jumalan Sanaan ja vedota siihen. Katso, mitä Sana sanoo sinusta – ja uskalla uskoa Sana lupauksineen omalle kohdallesi.

Jos N on saanut sinut uskomaan itsesi läpimädäksi, Sana sanoo, että olet suuri ihme.

  • Tai jos hän katsoo omistavansa sinut ”maailman tappiin asti” eikä millään suostu uskomaan, että olet olemassa itsenäisenä olentona ihmissuhteessa, suhteessasi Jumalaan ja/tai seurakunnassa, voit pohtia esimerkiksi kohtaa, jossa Herra lupaa, että Hän on lunastanut sinut, Hän on sinut kutsunut nimeltä ja että olet Hänen. Hänellä on ”ylin omistusoikeus” sinuun ja minuun.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: