Hurmaava, täydellinen laki

Jaakobin kirjeessä on terävän hauska kohta:

”Toteuttakaa sana tekoina, älkää pelkästään kuunnelko sitä — älkää pettäkö itseänne. Se, joka kuulee sanan mutta ei tee sen mukaan, on kuin mies, joka kuvastimesta katselee omien kasvojensa piirteitä. Hän kyllä tarkastelee itseään, mutta poistuttuaan hän unohtaa saman tien, millainen on. Mutta se, joka kiinnittää katseensa vapauden täydelliseen lakiin ja jää sen ääreen, ei unohda kuulemaansa vaan tekee sen mukaisesti, ja kerran hän on saava kiitoksen siitä mitä tekee.”

Jäin pohtimaan vapauden täydellistä lakia.

Jumalan valtakunta on täynnä paradokseja, jotka saavat äkisti hämilleen. Kun luovut elämästäsi, voitat elämän – tai sitten tämä vapauden täydellinen laki…

Miten niin – laki voi olla vapautta? Eikö laki aina jotenkin rajoita… kiellä meiltä jotakin?

Kreikankielinen sana, jota käytetään vapaudesta tarkoittaa ´vapautta ottaa vastaan tai hylätä´. Joudumme Jumalan Sanan edessä tekemään valintoja.

Täydellinen laki -ilmaisu on mielenkiintoinen, koska siinä käytetään samaa ilmaisua kuin esimerkiksi Johanneksen evankeliumin 19- luvussa, jakeessa 30, jossa Jeesus sanoo: ”Se on täytetty.” ja myös Heprealaiskirjeen 12. luvun jakeessa 2, jossa puhutaan uskon alkajasta ja täydelliseksitekijästä.

Vapauden täydellinen laki on ”täytetty laki” nimenomaan tässä mielessä: Jeesus on tehnyt kaiken perinpohjaisesti valmiiksi.

Täydellinen laki on myös lumoava laki. Jaakob ilmaisee asian seuraavasti: ”jää sen ääreen, ei unohda kuulemaansa vaan tekee sen mukaisesti”.

Jaakob tiesi, mitä puhui. Hän oli aikanaan ollut varsin skeptinen suhteessa Jeesukseen. Yksi niiden joukossa, joka ajatteli Jeesuksen olevan järjiltään kummallisen oppinsa ja ihmeidensä kanssa. Jeesuksen opetus, käytös – ja ihmeet – olivat vähintäänkin vallankumouksellisia juutalaisessa yhteisössä.

Puusepän poika, Joosefin ja Marian poika,… vähäpätöisestä kylästä kotoisin, … Luulee itsestään liikoja… Pistää pasmat sekaisin… sietäisi ruotuun saada, mokoma…

Jossain vaiheessa Jaakob ymmärsi, kuka Jeesus oli. Vapauden täydellinen laki pysäytti hänet ja sai toimimaan, julistamaan evankelimia Jeesuksesta. Eikä vain julistamaan, vaan elämään evankeliumia todeksi – niin kuin hänen kirjeensä kohtakin rohkaisee:

Usko on sanoja. Se on myös tekoja.

Pysäyttäköön – ja vallatkoon – Kristuksen täydellisesti tehty työ myös meidät niin, että olemme ja pysymme tuon työn valtaamina.

Tietoa kirjoittajasta

Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s