Autioimmaksi kontrollointi tekee kontrolloijan

Suomalaisten hyvepahe

Kun Herra antaa jotain hyvää toiselle, muista, ole hyvä, ettet sinä menetä mitään siitä Jumalan suunnitelmasta, joka Hänellä on sinua varten. – Älä siis kadehti tai ole mustasukkainen.

Luin erään perheneuvojan neuvoja parisuhteeseen: Kaikki alkaa terveestä itsen arvostamisesta. Perheneuvoja diagnosoi meidän suomalaisten puutostaudin: Meitä ei useinkaan ole opetettu arvostamaan itseämme! Vaatimattomuus on hyveemme. Liika vaatimattomuus ja se, että emme arvosta itseämme riittävästi on paheemme. Tästä seuraa ongelmia ihmissuhteisiin.

Julma, julmempi, julmin MINÄ

Vastottain tapahtui kurja surma tosi lähellä asuinpaikkaani. Mies surmasi ex-naisystävänsä tämän lasten (ja muidenkin lasten) nähden. Nainen kuoli uuden miesystävän syliin. – Näitä rivejä kirjoittaessani vietetään muistohetkeä tapahtuman muistoksi.

Olen näiden uutisten äärellä kerta kerran jälkeen yhtä hämilläni. Tekojen taustalla tuntuu olevan ajatus: Kun minun seurani ei kelpaa, ei kukaan muukaan saa olla seurassasi; ilman minua et saa olla onnellinen.

Kaiken takana on omistushaluinen, julma, minä.

Samanmoinen minä voi hallita myös hengellisyyttämme. Keinot voivat olla hienovaraisemmat (tosin ei aina: fyysinen väkivalta ja sen uhka voi olla myös nk. hengellisen yhteisön tai uskovan perheen arkea – valitettavasti), henkinen ja hengellinen kontrollointi, opetus ja profetiat – joskus myös ärhäkkä asioihin puuttuminen.

Minulle kaikki – muille ei mittään. Kun minulla ei ole, sinäkään et saa saada.

Totuus vapauttaa

Milloin sen ymmärtäisimme, että Herramme lapsina, Hänen seurassaan, meidän EI TARVITSE (edes yrittää) KONTROLLOIDA! Jos oikeasti luotamme Herraamme, ymmärrämme Hänen rakastavan meitä, ei meillä ole moiseen tarvetta. Ymmärrämme, että Herralla on hyvät suunnitelmat meitä varten. Jos kaikki omat suunnitelmamme eivät toteudu (et saakaan Mattia mieheksi tai Maijaa vaimoksi; et olekaan vuoden päästä mediassa tai haluamassasi työpaikassa…) …

 • Entäs sitten?!
 • Entä jos Herran aikataulu ei ole vielä – tai Matti tai Maija ei ole sinulle edes tarkoitettu?
 • Miksi lähtisit kontrolloimaan konkreettisesti tai rukouksissa asioita mieleiseksesi?
 • Miksi et rukoilisi Herran tahtoa täyttymään kohdallasi?
 • Miksi et rukoilisi Jumalan valtakuntaa tulevaksi oman elämäsi ylle?
 • Miksi asioiden pitäisi tapahtua sinun tavallasi?

Pahinta mitä voit tehdä (tai voin tehdä) on alkaa omin pikkukätösin käsittelemään asioita niin, että henkilö, jonka matka joutuu eri tahtiin tai eri suuntaan kuin minun pirtaani sopii, joutuu vaikeuksiin.

Ajatellaanpa Joosefia ja tämän veljiä. Kateelliset veljet yrittivät päästä Joosefista eroon – tosin mahdollisimman siististi loppu pelissä, kun kantti ei kamalampaa kestänyt yhden vähän viisaamman veljen toppuuteltua. Lopputulos oli

 • surullisia ihmisiä kuulemassa suruviestiä Joosefin kohtalotarinasta
 • omantunnon painamia ja totuutta pakoilevia sydämiä – ja
 • ahtaalle joutunut Joosef

Joosefin tarinassa on syvä opetus:

 1. Totuus tuppaa olemaan sinnikäs seuralainen. Totuus tulee vastaan, vaikka kiertäisimme kuinka kauas.
 2. Jumalan työ ei pysähdy ihmisten pysäytysyrityksiin, vaan se saa uutta puhtia siitä. Joosefin orjuus oli avain eteenpäin – ja loppupelissä suuri siunaus ja huolenpito Joosefin koko perheelle.
 3. Totuus on kohdattava, kuten Joosefin veljet joutuivat kohtaamaan. Vasta silloin heidän kohdalleen tuli vapaus.

Rauhaan ja yhteyteen

Seuraava kohta puhuu vahvasti yhteydestä, johon Herra on meidät tarkoittanut.

”Ristillä kuollessaan hän omassa ruumiissaan sai aikaan sovinnon Jumalan ja näiden molempien välille ja teki näin lopun vihollisuudesta. Hän tuli julistamaan rauhaa teille, jotka olitte kaukana, ja rauhaa niille, jotka olivat lähellä. Hän on avannut meille molemmille pääsyn Isän luo yhden ja saman Hengen johdattamina. Te ette siis enää ole vieraita ja muukalaisia, vaan kuulutte Jumalan perheeseen, samaan kansaan kuin pyhät.Te olette kiviä siinä rakennuksessa, jonka perustuksena ovat apostolit ja profeetat ja jonka kulmakivenä on itse Kristus Jeesus. Hän liittää koko rakennuksen yhteen niin että se kasvaa Herran pyhäksi temppeliksi, ja hän liittää teidätkin Hengellään rakennuskivinä Jumalan asumukseen.” (Ef. 2: 16-22)

Autioimmaksi kontrollointi tekee yleensä kontrolloijan. Raamatusta huomaamme saldoksi jääneen esimerkiksi pakenemisen (Kain), suurenevan vainoharhaisuuden ja mielettömän energiantuhlauksen (vrt. Saulin sotajoukot tai Iisebelin ”profeetat” yhden miehen (Daavid tai Elia) perässä..)

Herra, vapauta meidät elämään Sinun elämääsi ja Sinun kutsumustasi!

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: